شیخالاسلام مولانا عبدالحمید، در مراسم نماز جمعه زاهدان، (17 آذر 1402) با اشاره به «برنامههای جامع» دین مبین اسلام برای تمام شئون زندگی بشر، «رعایت حقوق انسانها» را از مهمترین آموزهها و تاکیدات این دین الهی برشمردند.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دفتر امامجمعه زاهدان، شیخالاسلام مولانا عبدالحمید ضمن تلاوت آیههای «وَقَضَىٰ رَبُّكَ أَلَّا تَعْبُدُوا إِلَّا إِيَّاهُ وَبِالْوَالِدَيْنِ إِحْسَانًا إِمَّا يَبْلُغَنَّ عِنْدَكَ الْكِبَرَ أَحَدُهُمَا أَوْ كِلَاهُمَا فَلَا تَقُلْ لَهُمَا أُفٍّ وَلَا تَنْهَرْهُمَا وَقُلْ لَهُمَا قَوْلًا كَرِيمًا» [اسراء: 23] اظهار داشتند: بسیاری گمان میکنند برنامهریزی و راهنمایی دین اسلام فقط محدود به «عبادات» است، درحالیکه اسلام دینی جامع و فراگیر است و برای تمام شئونات زندگی انسان برنامۀ گسترده و گوناگون دارد. اسلام همانطور که در بخش ایمان برنامههای وسیعی دارد، در بخشهای احکام، اخلاق، معاملات، معاشرات و ابعاد مختلف زندگی نیز برنامههای وسیع و گستردهای دارد.
ایشان ادامه دادند: دین اسلام که برای حُسن همزیستی با همسایگان و همۀ انسانها برنامه دارد، به حُسن معاشرت با والدین و رعایت حقوق فرزندان بسیار تأکید کرده است. خداوند متعال فرموده است: «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا قُوا أَنفُسَكُمْ وَأَهْلِيكُمْ نَارًا وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ« [تحریم: 6] شما خود و خانواده و فرزندانتان را از جهنم نجات دهید.
خطیب جمعه زاهدان خاطرنشان کردند: حقوق بهطور کلی بر دو نوع هستند؛ حقوقالله و حقوقالناس. دین اسلام برای داشتن زندگی خوب و گوارا به رعایت حقوق انسانها تاکید دارد. همۀ انسانها بر همدیگر حق دارند. باید حقوق همه را رعایت کنیم و برای همۀ انسانها احترام قائل باشیم.یکی از آموزههای دین در این رابطه این است که با همۀ انسانها به خوبی زندگی کنیم؛ حرمت و کرامت انسانی آنها را رعایت کنیم، به هیچ کسی توهین نکنیم، کسی را تحقیر نکنیم، غیبت نکنیم، سالم زندگی کنیم و برای همه احترام قائل باشیم.
ایشان اضافه کردند: حق مخلوق بر حق خدا مقدم است، چون انسان نیازمند و محتاج است و الله بینیاز است و اگر بخواهد حق خود را میبخشد ولی حق بندگان را نمیبخشد. خداوند متعال انسان را برای حقوق مردم در دنیا و آخرت مؤاخذه میکند و اگر انسان در آخرت بهخاطر حقوقالناس مؤاخذه شود برای او راه نجاتی نیست.
مدیر دارالعلوم زاهدان در ادامه ابراز داشتند: خداوند متعال در روز قیامت حق مظلوم را از ظالم میگیرد و ثواب حج و زکات و روزه و سایر عباداتی که آن فرد انجام داده را به مظلوم میدهد و وقتی عبادات و نیکیهای او تمام بشوند گناهان مظلوم را بر گردن ظالم بار میکند و نهایتا شخص باوجوداینکه عمل صالح داشته است، اما بهخاطر حق مردم و ظلم بر مخلوق، به جهنم میرود. لذا مواظب باشیم مشغولالذمه به حقوق مردم از دنیا نرویم.
والدین باید فرزندان را درست تربیت کنند
امامجمعه زاهدان در فرازی دیگر از سخنانشان والدین را به رعایت حقوق فرزندان توصیه کردند و گفتند: به تربیت اولاد توجه کنیم. اولاد در دست ما امانت هستند. فرزندان به آموزش و تربیت نیاز دارند. فرزندان محتاج شفقت والدین و رحم و محبت و مواظبت آنها هستند. مسؤلیت والدین در این راستا بسیار سنگین است. والدین باید فرزندان را درست تربیت کنند و به آنها آداب معاشرت با مردم و زندگی سودمند را بیاموزند.
ایشان افزودند: آغوش گرم والدین بهترین مدرسه و دانشگاه برای فرزندان است. آموزش ابتدایی فرزند از خانه شروع میشود. فرزند در خانواده باید دین و آداب زندگی یاد بگیرد. بهترین پدر و مادر آنانی هستند که به فرزندانشان علم و اخلاق درست و رفتار خوب تعلیم میدهند و برای آیندۀ آنها برنامهریزی میکنند.
مولانا عبدالحمید اظهار داشتند: «تربیت صحیح» بهترین میراث والدین برای فرزندان است. والدین تنها به فکر مال و معاش فرزندان نباشند؛ خداوند خودش به آنها رزق میدهد، بلکه بیشتر به فکر تربیت و دانش آنها باشند. بهترین خانواده همان است که خانهاش برای فرزند مدرسه و دارالتربیة باشد و فرزند را اجتماعی و در راستای خدمت به خلق و نفع مردم تربیت کند.
ایشان گفتند: بهترین خانواده همان است که هم برای دین فرزندان فکر و برنامهریزی داشته باشد و هم برای دنیایشان. والدین اگر نسبت به دین و یا دنیای فرزندان کوتاهی کنند وظیفه و مسؤلیت خود را درست انجام ندادهاند. دنیا و آخرت هر دو نیاز هستند، انسان نیاز دارد در دنیا زندگی راحت و هدایت داشته باشد و بداند در جامعه و با مردم چگونه زندگی کند و هم نیاز دارد نماز بخواند، باخدا باشد و آخرت آبادی داشته باشد. والدین برای فرزندانشان دلسوزی داشته باشند تا در دنیا و آخرت گرفتار عذاب الهی نشوند.
اختلاس اخیر «تکاندهنده» و «مأیوسکننده» است/ مبارزه با «فساد» نیاز به «فکر اساسی» و «تغییر سیاستها» دارد
شیخالاسلام مولانا عبدالحمید در بخش دیگری از سخنانشان در مراسم نماز جمعه زاهدان، از اختلاس سهونیم میلیارد دلاری در واردات چای بهعنوان «رسوایی مالی» یاد کردند و آن را «تکاندهنده» و «مأیوسکننده» دانستند و گفتند: اینروزها ملت ایران از لحاظ اقتصادی به شدت تحت فشار است. استثنایی هم ندارد و تمام طبقات و اصناف زیر بار فشار اقتصادی قرار دارند. بسیاری از مردم به علت کمبودن درآمدها از ایران مهاجرت و فرار میکنند. مهاجرت متخصصان و تحصیلکردگان و کسانی که توانایی ساختن کشور را دارند اما بهخاطر اینکه به آنها میدان داده نمیشود یا درآمدشان کم است، ضربۀ سنگینی برای کشور است.
ایشان در ادامه به اختلاس اخیر در کشور اشاره کردند و گفتند: در این شرایط که کشور با بحران شدید اقتصادی مواجه است، این رسوایی مالی و اختلاس کلان سهونیم میلیارد دلاری که صورت گرفت بسیار تکاندهنده و مأیوسکننده است. متاسفانه فساد آنقدر گسترده شده و ریشه دوانده است که افرادی جرأت میکنند سهونیم میلیارد دلار را به نفع خودشان اختلاس کرده و ضربۀ بزرگی به اقتصاد کشور وارد کنند.
امامجمعه زاهدان گفتند: این اختلاس در پولی صورت گرفته که برای واردات چای داده شده بود؛ درحالیکه چای از اقلام محوری محسوب نشده و نیازی حاشیهای است و نیاز به اختصاص اینهمه دلار نبوده است، اما کسانی که خواستهاند این دلارها را ببرند آنقدر نفوذ داشتهاند که این برنامه را طرحریزی کردهاند. الان چایفروشها بدبخت شدهاند که چای را با نرخ رسمی بانکی 28هزار تومان خریداری کردهاند، اما وقتی برای دریافت دلارِ خودشان رفتهاند به آنها گفته شده نمیتوانیم پرداخت کنیم. لذا مجبور شدهاند با دلار 50هزار تومانی پاسخ صاحبان چای را بدهند و بدبخت شدهاند.
مولانا عبدالحمید ادامه دادند: گاهی برخی از مسئولان ردهبالا خودشان اقرار میکنند که فساد چنان گسترده شده است که توانایی مبارزه با آن را ندارند. مواردی از فسادهای اقتصادی را کشف میکنند و میگیرند، اما نمیتوانند آن را ریشهکن کنند و جلوی آن را کاملا بگیرند.
ایشان تصریح کردند: مبارزه با انواع فساد نیاز به فکر اساسی دارد. کار از جاهایی دیگر خراب است و اگر بخواهند جلوی انواع فساد و مشکلات را بگیرند راهش آن است که تغییرات اساسی بیاورند. اینکه بارها گفته شده و فریاد مردم ایران نیز همین بوده که سیاستهای گذشته جواب نداده و کشور نیاز به تغییرات و برنامهریزیهای جدید دارد، برای همین است. با سیاستها و روشهای مبارزۀ کنونی جلوی یک گروه گرفته میشود، اما نمیتوان جلوی همۀ سوءاستفادهکنندگان را گرفت، بلکه نیاز به یک تحول و تغییر اساسی در سیاستها و برنامههاست.
ایشان گفتند: معلوم میشود روشها و فیلترهایی که تا کنون برای گزینش مدیران بکار گرفته شده جواب نداده است. باید یک فکر اساسی بشود تا کار به دست کسانی که شایستگی و وجدان کاری دارند سپرده شود و ملت شریف و بزرگ ایران از این بیشتر سرگردان نشود.
مردم درخصوص «افزایش اعدامها» و «نحوۀ برخورد با بازداشتیها» نگراناند
امامجمعه زاهدان در ادامه افزودند: مشکلات اقتصادی یکی از دردهای مردم ایران است. مردم در بخشهای دیگر ازجمله احکام قضایی، بازداشتیها و… نیز ناله میکنند. متاسفانه اخیرا اعدامها در کشور افزایش یافته و این سبب نگرانی مردم شده است. ما معتقدیم این اعدامها به اینصورت با شریعت اسلام همخوانی ندارند و بهجز موارد بسیار اندک، در صدر اسلام نبوده است. در مورد برخورد با بازداشتیها و نحوۀ اعترافگیریها نیز شکایت و نگرانی وجود دارد.
ایشان ادامه دادند: اینکه ما به مسئولان میگوییم صدای مردم را بشنوید؛ صدای مردم همین است. مردم دردهای فراوانی دارند و باید به این دردها توجه بشود. بسیاری از این صداها و دردها واقعی و برحق هستند. صدایی که ناحق است را قبول نکنید، اما صدایی که حق است را بشنوید. بعضی کارها هستند که به نام اسلام انجام میشوند، درحالیکه این کارها نهتنها از اسلام نیستند بلکه مخالف با اسلاماند. اینها مسائلی هستند که مسئولان امر وظیفه دارند به آنها توجه و رسیدگی کنند تا در کشور آرامش پیدا شود.
مخالفت با دستور کسی که مانع نماز میشود «واجب» است
مولانا عبدالحمید در ادامه گفتند: «نماز» ارتباط با الله تعالی و عبادت بسیار بزرگی است. توصیۀ بنده به تمام عزیزانی که در داخل و بیرون از کشور هستند و به تمام کسانی که حرف بنده را میشنوند آن است که در هر جا هستید نماز را بخوانید. در مسجد و خانه و پارک و پیادهرو و هر جایی که برای شما میسر است نماز را بخوانید و ارتباط خود را با الله تعالی قطع نکنید. فرزندانی که میتوانند آداب مسجد را رعایت کنند با خودتان به مسجد ببرید.
ایشان ادامه دادند: توصیۀ دیگر بنده به همه آن است که با نماز مخالفت نکنید و با کسی که نماز میخواند همکاری کنید. نماز رکن مهم دین است. حرف هیچکسی را که به شما میگوید نماز نخوانید قبول نکنید، زیرا اقامۀ نماز دستور خداست. اگر پدر و مادر، یا حاکم و مسئول و مأموری به شما بگوید نماز نخوانید مخالفت با دستور او واجب است، زیرا حرف ناجایزی است. هر کسی که مانع نماز بشود به آتش جهنم گرفتار میشود.
محبت با «صحابه» و «اهلبیت» جزو اعتقادات اهلسنت است
امامجمعه زاهدان در بخش دیگری از سخنانشان در مراسم نماز جمعه زاهدان با اشاره به مناسبت ایام وفات حضرت فاطمه رضیاللهعنها در تقویم رسمی کشور، به بیان گوشهای از فضایل حضرت فاطمه و اهلبیت پرداختند و گفتند: تمام اهلبیت و فرزندان رسول اکرم صلیاللهعلیهوسلم مخصوصا اهلبیتی که جزو «صحابه» هستند از مقام والایی برخوردارند و محبت با آنها جزو اعتقادات اهلسنت است. همانطور که «صحابه» جزو مقدسات اهلسنت هستند و اهلسنت برای آنها حرمت قایلاند، به همان اندازه برای «اهلبیت» نیز حرمت قایلاند و آنها را جزو مقدسات خود میدانند.
ایشان در ادامه افزودند: اعتقاد ما آن است که ادعای محبت با اهلبیت قابل قبول نیست تا زمانی که انسان به سیرۀ حضرت فاطمه و علی و حسن و حسین رضیاللهعنهم و اهلبیت عمل نکند. همانطور که محبت با محمد رسولالله صلیاللهعلیهوسلم زمانی مورد قبول است که به سیرۀ آنحضرت عمل بشود. کسی که ادعای محبت با الله و رسولالله را دارد باید از دستورات و منهیات الله و رسولالله پیروی کند؛ این است محبت واقعی.
متاسفانه تلفات جادهای در سیستانوبلوچستان زیاد است
مولانا عبدالحمید در ادامه با اظهار تأسف از افزایش حوادث و تلفات جادهای در سیستانوبلوچستان، عموم رانندگان را به «رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی» توصیه و تاکید کردند و گفتند: تصادفات و تلفات جادهای در تمام ایران مخصوصا در سیستانوبلوچستان بسیار زیاد است. در این استان جادهها استاندارد نیستند و در سرعت یا سبقت غیرمجاز حوادث جادهای پیش میآیند.
ایشان افزودند: امیدواریم دوباندهسازی جادهها و همچنین راهآهن زاهدان که در حال انجام هستند، هر چه سریعتر تکمیل بشوند تا تلفات جادهای کاهش پیدا کنند.
مردم مظلوم غزه بهجز «الله» دیگر هیچ فریادرسی ندارند
مولانا عبدالحمید در بخش پایانی سخنانشان در مراسم نماز جمعه زاهدان از اتفاقات جاری در غزه اظهار تاسف کردند و گفتند: ظلم بزرگی در غزه در جریان است. اقدام اسرائیل و حامیان اسرائیل هیچ توجیهی ندارد که اینهمه مردم بیگناه اعم از زنان و کودکان را قتلعام و مناطق مختلف یک شهر را ویران کنند. هیچ دین آسمانی و قوانین بشری و عقل سالمی این را قبول نمیکند که زن و مردم و پیر و جوان نابود بشوند و خانهها بر سرشان ویران شود و در این فصل سرما دو میلیون انسان آواره شوند.
ایشان ادامه دادند: مردم غزه هیچ جایی برای رفتن ندارند. سازمان ملل اعلام کرده است که هیچ جایی برای این مردم وجود ندارد. این مردم نیاز به غذا و استراحت دارند. واقعا بهجز الله تعالی برای زنان و کودکان و مردم مظلوم و بیدفاع غزه دیگر هیچ فریادرسی نمانده است. الله تعالی به بزرگی خودش به این مردم مظلوم رسیدگی کند.
(گفتنیست؛ در مراسم نماز جمعه این هفته زاهدان برای مردم مظلوم و جنگزدۀ غزه کمکهای نقدی انساندوستانۀ مردم جمعآوری شد.)