شیخالاسلام مولانا عبدالحمید، امروز (10 آذرماه 1402) در مراسم نماز جمعه زاهدان، با اشاره به تغییر شرایط جهان نسبت به گذشته، «جهانبینی جدید» را نیاز شرایط کنونی دانستند و حکومتها و دولتهای دنیا را بر لزوم «تغییر در سیاستها و روشها» و «حرکت بر اساس شرایط» توصیه و تاکید کردند.
جامعۀ جهانی باید پاسخگو باشد که نتوانسته برای مسأله فلسطین «راهحل اساسی» پیدا کند
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دفتر امامجمعه زاهدان، مولانا عبدالحمید گفتند: شرایط کنونی دنیا با شرایط گذشته بسیار متفاوت است. مردمِ امروز دنیا مردم دیروز و قرن گذشته نیستند. بشر امروز بیدار است و گرفتار تعصبات دینی و مذهبی و قومی نیست، بلکه واقعگراست و بر اساس واقعیتهایی که میببیند قضاوت میکند. حاکمان و علما در تمام کشورهای دنیا باید جهان را ببینند. شرایط کنونی دنیا نیاز به یک جهانبینی جدید دارد تا مسیر و تفکرات مردم را تشخیص بدهد. امروز کسی نمیتواند واقعیتها را انکار کند و مردم نیز بر خلاف واقعیتها حرکت نمیکنند.
ایشان خاطرنشان ساختند: در جریان جنگ اسرائیل و فلسطینیها در غزه، مردم شرایط و واقعیتها را میبینند. شاید شرایط گذشتۀ دنیا بهگونهای بوده که جنگها با هدف کشورگشایی صورت میگرفتهاند، اما شرایط امروز دنیا اجازۀ این کار را نمیدهد. لذا مردم صحنههای جنگ در غزه را مشاهده میکنند و بهجز افراد مذهبیِ تندرو در بین یهودیان، سایر یهودیان در سطح دنیا و همۀ مردم جهان در اروپا و کشورهای اسلامی و غیراسلامی به این صحنهها اعتراض دارند.
امامجمعه زاهدان افزودند: کارهایی که اسرائیل در غزه انجام داده است به ضرر اسرائیلیهاست و اگر همین کار را فلسطینیها یا هر حکومتی در دنیا مرتکب بشود به ضررشان تمام میشود، زیرا مردم قتلعام و ویرانکردن شهرها را نمیپذیرند. شرایط جهانی و مردم دنیا این را نمیپذیرند کسی که قدرت بیشتری دارد و از سلاحهای مدرن و مخرّب پیشرفتهتری برخوردار است از این قدرت و امکاناتش علیه دیگران استفاده کند.
ایشان تصریح کردند: شرایط کنونی دنیا شرایط گفتمان و گفتوگو و عقلانیت است. چرا باید یک اختلاف هفتادوپنج سال طول بکشد و فلسطینیها و اسرائیلیها و جامعه جهانی نتوانند به یک راهحل اساسی برسند؟! تمام جهانیان مخصوصا آنهایی که بدون چونوچرا از اسرائیل حمایت میکنند، در این زمینه باید پاسخگو باشند که چرا نتوانستهاند اسرائیل را قانع کنند. اگر یک فلسطینی یا اسرائیلی و یهودی کشته بشود همه انسان هستند و چرا باید قتلعام و کشته شوند؟! مسائلِ اینها باید حل شوند و حق هر کسی داده شود.
«ظلم و بیعدالتی» و «اشغال فلسطین» ریشۀ «تروریسم» و «افراطگرایی» در دنیاست
مولانا عبدالحمید در ادامه از آغاز مجدد جنگ در غزه اظهار تأسف کردند و گفتند: ما بسیار متأسفیم که جنگ غزه از امروز مجددا شروع شده و غزه به شدت زیر بمباران قرار دارد. ما و همۀ جهانیان از این جنگ متنفریم؛ حتی دولتهای حامی اسرائیل نیز ناراضی هستند و میگویند باید جلوی اسرائیل گرفته شود، زیرا این جنگ ویرانگر به نفع اسرائیل و به نفع هیچکسی نیست.
ایشان ادامه دادند: قبلا هم گفته شده است که ریشۀ تروریسم و بسیاری از افراطگراییها و پدیدههای خشن و نامناسب در دنیا به ظلمها و بیعدالتیها و اشغال سرزمین فلسطین برمیگردد. ظلم و اجحاف و زورگویی منبع و سرچشمۀ تروریسم و افراطگرایی و تکفیر است و اجرای عدالت، گفتمان و دیدن واقعیتها بهترین راه مبارزه با تروریسم و افراطگرایی در دنیاست و این به امنیت جهان کمک میکند. شرایط امروز شرایط جنگ نیست و جهانیان باید به شدت تمام از جنگ پرهیز کنند. امیدواریم شاهد پایانیافتن اختلاف هفتادوپنجساله در فلسطین باشیم و سرزمینهای اشغالی به فلسطینیها بازگردانده شوند و این اختلاف برای همیشه حلوفصل شود.
از برخورد خوب حماس با اسیران اسرائیلی خوشحال شدم
مولانا عبدالحمید در ادامه از برخورد خوب حماس با اسیران اسرائیلی اظهار خوشحالی کردند و گفتند: بنده در مورد اینکه حماس با اسیران اسرائیلی چه برخوردی خواهد داشت دغدغه داشتم، اما چیزی که بنده را بسیار خوشحال کرد این بود که اسیران اسرائیلی گفتهاند نیروهای حماس به آنها احترام گذاشتهاند و حرمتشان را رعایت کردهاند. بنده خوشحال شدم که در این زمینه به قانون اسلام عمل شده است و اگر در تمام زمینهها به اسلام عمل بشود مردم دنیا آن را میپسندد، زیرا مسیر اسلام مسیر فطرت سالم است.
ایشان گفتند: اسلام دین ترحم و گذشت و عدالت و انصاف است. اگر ترحم و گذشت نباشد دیگر هیچچیزی در اسلام نیست. اسلام دین انسانیت است؛ ما با تمام انسانهای دنیا مشترکات داریم و همواره باید این مشترکات در نظر گرفته شوند.
«تفکر مذهبی» جواب نمیدهد
مولانا عبدالحمید در ادامه گفتند: بنده بارها گفتهام که دایرۀ «مذهب» محدود است و در هر کشوری مخصوصا در کشورهای بزرگی که ادیان و مذاهب و تفکرات و دیدگاههای متعددی وجود دارند «تفکر مذهبی» جواب نمیدهد. حداقل باید «تفکر اسلامی» باشد، زیرا تفکر اسلامی تفکری کلیست و همۀ مذاهب زیرمجموعۀ تفکر اسلامی هستند. «تفکر انسانی» نیز یک تفکر کلیست و اگر تفکرات اسلامی هم واقعا مطابق با اسلام باشند همان تفکر انسانی است. اسلام میگوید همه به انسانیت فکر کنند و دین و عقیدۀ هر کسی به خودش مربوط است و پاسخ خدا را خودش میدهد.
خطیب جمعه زاهدان تاکید کردند: اگر «انسانی» و «اسلامی» فکر کنید میتوانید رضایت تمام ملتها و انسانها را حاصل کنید. باید برای همه حرمت و احترام و حقوق قایل شد. اسلام این تعلیم را داده است که به اسیر و زندانی و بازداشتی اهانت نشود و به او احترام گذاشته شود و از همان غذایی که میخورد و حتی بهترش را به زندانی بدهد تا زمانی که اسیر از اسارت و زندان بیرون میشود متاثر بشود و در حقشان دعای خیر بکند. راهنمایی و توجیه بکنید اما توهین و تحقیر نباشد. توهین و تحقیر اسیر مغایر با تعالیم اسلام است. خوشرفتاری با اسیران و زندانیها در تمام دنیا اثر مثبت میگذارد.
امروز بُرد با کسیست که با توجه به شرایط جهان حرکت کند/ هر حکومتی که شرایط جدید را درنظر نگیرد مردم را از دست میدهد
مولانا عبدالحمید در ادامۀ سخنانشان گفتند: امروز بُرد با کسیست که بهروز و با توجه به شرایط حرکت کند. بنده در گذشته در کنفرانسها چندین مرتبه به حوزههای علمیه و مراکز علمی شیعه و سنی هشدار دادم که شرایط دنیا تغییر کرده و اگر شما خودتان را با شرایط حاضر دنیا تغییر ندهید و در روشهایتان تجدیدنظر نکنید در آینده با مشکل مواجه میشوید و مردم از شما جدا میشوند. امروز برنامهها و روشهای گذشته جواب نمیدهند و نیاز به یک سازوکار جدید است. اگر دولتها و حکومتهای دنیا شرایط جدید را درنظر نگیرند و خودشان را تغییر ندهند مردم از آنها جدا میشوند.
ایشان تاکید کردند: اینکه ما میگوییم سیاستها و قوانین باید تغییر پیدا کنند به این دلیل است که ما باید جوانان این زمان را ببینیم. امروز اکثریت جمعیت کشور ما جوان است و این جوانان در مقایسه با افرادی مثل ما اعتقادات و انتظارات و توقعات دیگری دارند و ما باید این موضوع را مدنظر داشته باشیم. زنان امروز نیز نسبت به زنان گذشته از تفکرات و مرام متفاوتتری برخوردار هستند. لذا باید جوانان و زنان و همۀ جامعه را دریابیم.
امامجمعه زاهدان افزودند: اینکه میگویند امروز تمام دنیا از طریق ارتباطات به هم وصل شده، درست است. دنیای امروز دنیای دیگری است. بنده بارها به پدران و برادران توصیه کردهام که اکنون آن روش و سنت بلوچی گذشته جواب نمیدهد و باید همانطور که شریعت توصیه کرده با دختران در امر ازدواج مشورت کنید و نظرشان را بپرسید. در اسلام آمده است که تصمیمگیرندۀ اصلی در امر ازدواج خودِ دختر است و خانواده بدون رضایت دختر نمیتواند او را مجبور یا تهدید کند. شاید زمانی بوده که فرهنگهای محلی بر احکام اسلامی غلبه کردهاند، اما امروز همین فرهنگ اسلامی است که اگر رعایت بشود مشکلات پیش نمیآیند.