مولانا عبدالحمید در مراسم نماز جمعه زاهدان:

با پرداخت زکات، محبت مال در انسان تعدیل می‌شود

شیخ‌الاسلام مولانا عبدالحمید در مراسم نماز جمعه زاهدان (29 دی‌ماه 1402)، با اشاره به تاکید دین اسلام بر رسیدگی به نیازمندان جامعه، از «زکات» به‌عنوان یکی از ارکان دین اسلام یاد کردند که تاثیر بسیار زیادی در «تعدیل محبت مال در انسان» و «اصلاح جامعه» دارد.
به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر امام‌جمعه زاهدان، مولانا عبدالحمید پس از تلاوت آیات ابتدایی سوره مبارکه بقره، گفتند: در اسلام پنج رکن مهم و فریضۀ اساسی وجود دارد. «زکات» یکی از پنج رکن مهم دین اسلام و یکی از بزرگترین عبادت‌های مالی است. انفاق و زکات از فرایض اساسی است که در ساختن انسان و جامعه فوق‌العاده تأثیرگذار است. خداوند متعال عبادت زکات را بسیار دوست دارد و کسی که زکات پرداخت کند نیز نزد خدا محبوب می‌شود.
ایشان اضافه کردند: در زکات و همۀ احکام خدا حکمت است. زکات آن است که توانگر بخشی از اموال خود را به مستحق پرداخت کند. زکات از اموال تجاری یک‌چهلم و در محصولات زراعی یک‌بیستم و یا یک‌دهم است. زکات سبب پاکی مال و تزکیۀ انسان می‌شود. الله تعالی به وسیلۀ زکات حرص و طمع و محبت مفرطانۀ انسان نسبت به مال دنیا را از بین می‌برد. بسیاری از مفاسد اجتماعی و بیماری‌های باطنی از قبیل رشوه و راهزنی و قتل و اختلاس و تاراج بیت‌المال و تصرف مال مردم در نتیجۀ حرص و محبت مفرط مال به‌وجود می‌آیند.
امام‌جمعه زاهدان اظهار داشتند: محبت انسان با مال دنیا نباید شدید باشد. قرآن مجید می‌فرماید: «وَإِنَّهُ لِحُبِّ الْخَيْرِ لَشَدِيدٌ» [العادیات: 8] خداوند متعال با زکات، محبت مال را در انسان تعدیل می‌کند. کسانی که زکات مال را نمی‌دهند نشان آن است که محبت‌شان با مال شدید است، درحالی‌که مال دنیا نباید محبوب‌تر از خدا و آخرت و سعادت خودِ انسان باشد.
ایشان تاکید کردند: خداوند متعال بندگانی را که در اموال‌شان برای نیازمندان حقی را در نظر می‌گیرند ستوده است. قرآن مجید مثال کسانی را که بخشی از اموال‌شان را در راه الله می‌دهند مانند دانه‌ای دانسته است که انسان آن را بکارد و به هفت خوشه و هفتصدبرابر تبدیل می‌شود.
مولانا عبدالحمید افزودند: انفاق مایۀ کفاره گناهان و جلب رضایت پروردگار می‌شود. خداوند متعال دستِ دهنده و انسان سخاوتمند را دوست دارد. بسیاری هستند که خداوند به آنها ثروت داده، اما کسی از سرمایۀ آنها بهره‌ای نمی‌برد. یکی از بزرگترین مسائل اخلاقی این است که ما به فکر پرداخت زکات و رسیدگی به ضعفا و نیازمندان باشیم.

 

در شرایط کنونی که کشور با بیکاری و تورم مواجه است، مردم یکدیگر را دریابند و به نیازمندان رسیدگی کنند
امام‌جمعه زاهدان در ادامه گفتند: صدقه و انفاق مخصوصاً در شرایط کنونی که کشور با بیکاری و تورم و گرانی و قحط مواجه است، بیشتر اهمیت دارد. در این شرایط خانواده‌های زندانیان، خودِ زندانیان، خانواده‌ها و زنان بی‌سرپرست مشکل دارند، بسیاری از مردم در حاشیۀ شهرها و در روستاها حتی در تأمین نان با مشکل مواجه‌اند. در چنین شرایطی کسانی که توانایی دارند پول خود را کامل ذخیره نکنند، بلکه مقداری از مال و دارایی‌شان را در راه پروردگار خرج کنند و به سائل و غیرسائل و به همۀ مستمندان کمک کنند. مخصوصاً رسیدگی به کسانی که فقر و تنگدستی را تحمل می‌کنند و از اظهار نیازمندیِ خودشان ابا دارند پاداش بسیار بزرگی دارد. امروز باتوجه به شرایط و حالات حاضر کشور، مشکلاتِ مردم چندبرابر شده است. لذا مردم یکدیگر را دریابند و به هم رسیدگی کنند.
ایشان خاطرنشان کردند: به زنان و بانوهای محترمه توصیه می‌شود در خانه‌ها ریخت‌وپاش نکنند و به اندازۀ نیاز غذا بپزند. اسراف در این شرایط سبب ضرر و نقصان شده و مؤاخذه دارد. به فکر نیازمندانی باشید که هزینۀ بیمارستان و نسخۀ پزشک و آزمایش و کرایۀ منزل را ندارند. خداوند بسیاری از مشکلات را با انفاق و سخاوت حل می‌کند. ما در راه خدا صدقه و انفاق کنیم تا خداوند که یکی از صفاتش «جواد» است، به ما بدهد و به برکت اموال ما بیفزاید.

 

بعد از رسول خداﷺ هیچ انسانی در هیچ گروه و فرقه‌ای اجازه ندارد از جانب خودش چیزی را به دین اضافه کند / صحابه و اهل‌بیت فقط دین را تبلیغ کردند و یک کلمه از جانب خودشان به‌عنوان «دین» نگفتند
شیخ‌الاسلام مولانا عبدالحمید در ادامۀ سخنان‌شان در مراسم نماز جمعه زاهدان اظهار داشتند: دین بهترین نعمت است و قرآن و سنت بهترین درس‌های اخلاقی را به انسان‌ها می‌آموزند. البته دین همان است که قرآن و سنت می‌گویند، نه اینکه هر کسی بیاید و به‌عنوان دیندار چیزهایی را به‌صورت من‌درآوردی بگوید. هیچ‌کس از ما این حق را ندارد که چیزی را به دین خدا اضافه کند. هرکس از جانب خودش چیزی را به دین اضافه کند مردود است و خودِ آن شخص نیز مردود می‌شود.
ایشان تاکید کردند: دین تنها اتباع از عقل نیست، دین درواقع به اتباع از مجموعۀ وحی و اتباع از قرآن و رسول‌الله اطلاق می‌شود. شارع این اجازه را به هیچ مرجع و مفتی و عالمی در هیچ گروه و فرقه‌ای نداده است که چیزی را بر دین بیفزاید. البته «اجتهاد» درست است که آن‌هم از خودش اصولی دارد، نه اینکه شخص بر اساس خواهشات و تمناهای نفسانی و با حدس و گمان و تخمین چیزی را به دین اضافه کند.
امام‌جمعه زاهدان تصریح کردند: خداوند متعال در دنیا به‌جز پیامبران که فرستادگان و نمایندگان خداوند هستند، به هیچ‌کسی در هیچ عصر و زمانی اجازه و اختیار نداده است که از جانب خدا سخن بگوید و حرف و فتوا و دستورش از جانب خدا و فرمان خدا باشد. بعد از پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌وسلم هیچ‌کس این اختیار و اجازه را ندارد.
ایشان خاطرنشان ساختند: از دیدگاه ما خلفای راشدین و اهل‌بیت و فرزندان آن‌حضرت صلی‌الله‌علیه‌وسلم حتی یک کلمه از جانب خودشان به‌عنوان دین نگفتند، بلکه قرآن و احکامی را که قرآن و حدیث بیان کرده‌اند، تبلیغ کردند. اتباع از خدا و رسول‌الله همین است که از قرآن و سنت پیروی شود. صحابه و اهل‌بیت دین را تبلیغ کردند و وظیفۀ علما نیز تا قیامت همین است که دین را تبلیغ کنند، اما کسی حق ندارد چیزی را بر دین اضافه کند.

 

ایران و پاکستان مشکلات خود را از طریق «گفت‌وگو و تعامل» و از راه‌های «سیاسی و دیپلماتیک» حل کنند
شیخ‌الاسلام مولانا عبدالحمید در بخش دیگری از سخنان‌شان در مراسم نماز جمعه زاهدان، با اشاره به حملات موشکی اخیر بین ایران و پاکستان، دو کشور را به حل مشکلات از طریق «گفت‌وگو و تعامل» و «راه‌های سیاسی و دیپلماتیک» توصیه کردند و گفتند: در هفته‌ای که گذشت اتفاقات و جریاناتی بین کشورهای همجوار پیش آمد و این کشورها با حملات موشکی علیه یکدیگر تبادل آتش انجام دادند، درحالی‌که این مناسب به نظر نمی‌رسد بین کشورهایی که با یکدیگر روابط دوستانه داشته و دارند چنین مسائلی اتفاق بیفتد.
ایشان در ادامه افزودند: ایران و پاکستان روابط بسیار دیرینه و حسنه‌ای با یکدیگر دارند و ملت‌ها و دولت‌های این دو کشور با همدیگر منافع مشترک دارند. تحفظ از این منافع مشترک و رعایت حق همجواری بسیار حیاتی و مهم است که هر دو طرف باید آن را مراعات کنند. ملت و دولت ایران با تمام ملت‌ها و کشورها منافع مشترک دارند. روابط ما با تمام کشورها حسنه بوده و با هیچ کشوری روابط بد نداشته‌ایم، لذا باید از ایجاد هر گونه تنش با همسایگان به شدت اجتناب شود.
امام‌جمعه زاهدان گفتند: تبادل آتش در مرزهای یکدیگر به نفع هیچ ملت و دولت و حکومتی نیست و توصیۀ ما آن است که از این اقدامات خودداری شود. مخصوصا در تبادل آتشی که بین ایران و پاکستان صورت گرفت از هر دو طرف بیشتر کودکان و زنان کشته شدند و این دردآور است. معمولا در جنگ‌ها زنان و کودکان بیشترین تلفات را متحمل می‌شوند.
ایشان در ادامه تاکید کردند: بنده تمام طرف‌ها به‌ویژه کشورهای همسایه را به تعامل و همکاری توصیه می‌کنم. بنده هم به دولت پاکستان و هم به دولت کشور خودمان و به تمام همسایه‌ها تاکید می‌کنم که اگر مشکلاتی وجود دارد این مشکلات را از طریق گفت‌وگو و تعامل و از راه‌های سیاسی و دیپلماتیک حل کنند.

 

ایران و پاکستان نارضایتی‌های مردم خودشان را بشنوند و به آنها رسیدگی کنند
مولانا عبدالحمید در ادامه گفتند: توصیۀ دیگری که هم به دولت پاکستان و هم به مسئولان کشور خودمان دارم آن است که به نارضایتی‌هایی که در داخل این کشورها در میان مردم وجود دارند رسیدگی کنند. برخی که نارضایتی دارند و مقداری تندتر هستند و نمی‌توانند تحمل کنند و به کشورهای همجوار فرار می‌کنند، مسئولان این کشورها حرف‌های این افراد را گوش کنند و نگذارند این افراد به دامان دیگران بیفتند و دشمنان از آنان سوءاستفاده کنند. البته نه‌تنها نارضایتی‌های این قسمت از کشور، بلکه ایرانی‌هایی که در غرب و اروپا و سایر نقاط دنیا زندگی می‌کنند و نارضایتی‌هایی دارند، عاقلانه آن است که با تمام این افراد گفت‌وگو کرده و ببینیم چه پیشنهادهایی دارند؛ اگر حرف‌ها و پیشنهادات‌شان منطقی و عاقلانه است، اصلاحات به‌وجود بیاوریم و رضایت مردم خودمان را برآورده کنیم.
ایشان ادامه دادند: توصیۀ ما به مسئولان کشور پاکستان نیز آن است که به ایالت بلوچستان بیشتر رسیدگی کنند. مردم این ایالت اعتراضاتی دارند که در حکومت‌های گذشته از لحاظ عمران و آبادانی و به‌کارگیری مردم زیاد مورد توجه و رسیدگی قرار نگرفته‌اند. مسئولان پاکستان حرف مردم را گوش کنند و این بهترین و کم‌هزینه‌ترین روش است که هم خداپسندانه و هم عاقلانه است.

 

وضعیت آموزش‌وپرورش در کشور و استان «بحرانی» است
مولانا عبدالحمید در بخش دیگری از سخنان‌شان در مراسم نماز جمعه زاهدان به مشکلات آموزش‌وپرورش در کشور و استان اشاره کردند و گفتند: آموزش‌وپرورش در سطح کشور با بحران مواجه است و نیاز به توجه جدی دارد. آموزش و پرورش اساس توسعه و پیشرفت یک ملت است و تمام ملت‌ها به این موضوع توجه دارند و آن را در اولویت خاص قرار می‌دهند.
ایشان ادامه دادند: وقتی معلمان مشکل دارند باید به مشکلات‌شان رسیدگی شود، زیرا اگر درآمد معلم کفاف زندگی‌اش را نکند و گرسنه باشد روحیۀ تدریس را نخواهد داشت. مدارس و معلمان در تمام کشور با مشکل مواجه هستند، اما در استان سیستان‌وبلوچستان از گذشته مشکل داشته‌اند و اکنون در وضعیت بحرانی قرار دارند. در بسیاری از مناطق مدارس و امکانات وجود ندارد. در گذشته برنامه‌ریزی برای بازماندگان از تحصیل ضعیف بود و الان که این افراد کاملا رها شده‌اند و وضعیت به شدت بحرانی است. گزارش می‌رسد که علی‌رغم گذشت چند ماه از سال تحصیلی، اما در بسیاری مناطق معلم به اندازۀ کافی نیست و مدارس آموزش‌وپرورش با مشکلات مواجه‌اند.
مولانا عبدالحمید خاطرنشان ساختند: بهترین سیاست در این زمینه آن است که در آموزش‌وپرورش از مردم منطقه کار گرفته شود و معلمان و دانشگاهیانی از خودِ منطقه استخدام شوند. امروز بسیاری از دانشگاهیان بیکار هستند. نیاز است دانش‌سراهای تربیت‌معلم فعال شوند تا معلم‌های بومی تربیت شوند که هم ماندگار هستند و هم دلسوزی‌شان بیشتر است.

 

وضعیت غزه به مرحلۀ حساسی رسیده؛ تمام طرف‌ها باید هرچه سریع‌تر جنگ را متوقف کنند
امام‌جمعه زاهدان در ادامۀ سخنان‌شان در مراسم نماز جمعه زاهدان به اوضاع جاری در غزه اشاره کردند و گفتند: در جنگ ویرانگر غزه تا کنون بیش از 24 هزار نفر فقط از فلسطینی‌ها جان خودشان را از دست داده‌اند که بیشتر آنها کودکان و زنان هستند. وضعیت غزه به مرحلۀ حساسی رسیده و نیاز است آتش‌بس فوری در غزه برقرار شود.
ایشان تاکید کردند: توصیۀ بنده به تمام طرف‌ها آن است که هرچه سریع‌تر جنگ را متوقف کرده و مشکلات را از راه گفت‌وگو حل‌وفصل کنند؛ این شیوۀ انسان‌های عاقل در طول تاریخ بوده است. امیدواریم فلسطینی‌ها به استقلال و کشور مستقل‌شان دست حاصل کنند و بر سرنوشت خودشان حاکم شوند و آتش ویرانگر جنگ در این سرزمین برای همیشه خاتمه پیدا کند و امنیت به خاورمیانه بازگردد. خاورمیانه در حال پیش‌رفتن به سوی یک جنگ و حادثۀ بسیار بزرگ و خطرناک است. امنیت منطقۀ خاورمیانه و جهان در گرو حل مسأله غزه و فلسطین است.

 

دارالعلوم زاهدان و مسجد مکی با «فشارهای اقتصادی» مواجه هستند
شیخ‌الاسلام مولانا عبدالحمید در بخش پایانی سخنان‌شان به «مشکلات و فشارهای اقتصادی» بر دارالعلوم زاهدان و مسجد جامع مکی اشاره کردند و گفتند: دارالعلوم زاهدان یکی از بزرگترین مراکز علمی کشور است که الحمدلله طلاب از داخل و خارج کشور در این مرکز تحصیل می‌کنند و به لطف الله تعالی و به برکت اخلاص و دعاهای حضرت علامه مولانا عبدالعزیز رحمه‌الله، بیانگذار دارالعلوم، و دعاها و تلاش‌های اساتید و مردم، این حوزه پیشرفت کرده است.
ایشان در ادامه افزودند: مسجد جامع مکی زاهدان نیز بخش بزرگی از کارهایش با فضل الله تعالی و همکاری و دعای مردم انجام شده و کارهای زیادی باقی نمانده است، اما همین کارها هم هزینه‌بر هستند. بسیاری می‌پرسند که چرا این مسجد زودتر ساخته نمی‌شود. ما نمی‌توانیم با دست خالی مسجد را زودتر بسازیم و نیاز به توجه شما مردم عزیز است.
امام‌جمعه زاهدان تصریح کردند: دارالعلوم زاهدان و مسجد جامع مکی با توجه به تورم و گرانی‌های موجود در کشور با مشکلاتی مواجه هستند و بدهکارند. یک‌سری فشارهای اقتصادی نیز بر دارالعلوم و مسجد جامع مکی زاهدان وارد شده است که تفصیل آن را فعلا خدمت شما نمی‌گوییم. جلوی بعضی درآمدهای حوزه گرفته شده و در رابطه با بعضی خدمات از سوی مسئولان با چالش‌هایی مواجه شده است. لذا درخواست ما از عموم مردم اعم از شیعه و اهل‌سنت استان و کشور آن است که هم دارالعلوم و هم مسجد جامع مکی زاهدان را دریابند و مورد توجه ویژه قرار دهند.

(گفتنی‌ست؛ به علت بارندگی شدید، مراسم نماز جمعه این هفتۀ اهل‌سنت زاهدان در مسجد جامع مکی برگزار شد.)

چاپ

164 بازدید

منتشر شده در تاریخ : 30 دی, 1402


تمامی حقوق طرح برای پایگاه اطلاع رسانی دفتر شیخ الاسلام مولانا عبدالحمید محفوظ است. Copyright ©