مولانا عبدالحمید در مراسم نماز جمعه زاهدان:

فلسفۀ اصلی احکام الهی «اصلاح و تزکیۀ انسان» است

شیخ‌الاسلام مولانا عبدالحمید در مراسم نماز جمعه زاهدان (3 فروردین 1403)، «اصلاح و تزکیۀ انسان» را مهمترین هدف و فلسفۀ عمل به احکام و فرایض الهی دانستند و خاطرنشان کردند که انسان بدون عمل به این احکام اصلاح و تزکیه نمی‌شود.
به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر امام‌جمعه اهل‌سنت زاهدان، شیخ‌الاسلام مولانا عبدالحمید اظهار داشتند: ممکن است بعضی از مردم از احکام و دین برداشت نادرستی داشته باشند و حکمت احکام را درست تشخیص ندهند و ثواب‌ها را هدف تصور کنند، درحالی‌که هدف اصلی و فلسفۀ کلی در همۀ احکام الهی این است که انسان اصلاح و تزکیه شده و رضایت الله را حاصل کند. انسان هم با عمل به احکام الهی اصلاح و تزکیه می‌شود.
ایشان گفتند: الله تعالی که خالق انسان و تمام جهان است، راه اصلاح انسان را از هر دانشمندی بهتر می‌داند. او علیم و حکیم است و در هر کارش حکمت وجود دارد. نماز و بقیۀ احکام علاوه بر اجر و پاداش اخروی، تأثیرات دیگری نیز دارند که اگر این احکام انجام نگیرند آن اهداف برآورده نمی‌شوند. ثواب درواقع جایزه و مازاد بر آن فواید و اهدافی است که خداوند متعال در عوض عمل به احکام به انسان می‌دهد و آنچه از این جایزه و پاداش مهم‌تر است این است که انسان از درون تزکیه و اصلاح می‌شود.
خطیب جمعه زاهدان افزودند: الله تعالی در سورۀ «الشمس» هشت مورد را ردیف می‌کند و به آنها قسم یاد می‌کند تا بشر را قانع و متقاعد کند که اصلاح و تزکیه و پاکیِ نفس حیاتی و مهم است و بشر نباید از آن غفلت بورزد. پاکی دل یعنی شرک و کفر و ریا و تکبر و خودخواهی و حرص و طمع از دل بیرون بروند و انسان از بندگی بندگان رهایی حاصل کند و فقط بندۀ الله تعالی باشد. وقتی انسان از درون پاک بشود و به وارستگی برسد نزد خدا و بندگان خدا ارزش پیدا می‌کند. همه انسان متواضع و توسعه‌یافته را دوست دارند و از متکبر و خودخواه و جاه‌طلب و حریص متنفرند.
ایشان ابراز داشتند: رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌وسلم همین تعلیم را دادند که عبادت که به معنای تذلل و تضرع و عاجزی و اظهار درماندگی است، فقط مختص الله تعالی است. ما در هر رکعت از نماز «إیاک نعبد و إیاک نستعین» می‌خوانیم؛ یعنی پروردگارا! ما نه‌تنها بت را عبادت نمی‌کنیم، بلکه غیر از تو هیچ زنده و مرده و جن و انس و ملائکه و پیامبر و ولی‌ای را عبادت نمی‌کنیم و تنها از تو استعانت و یاری می‌جوییم.
امام جمعه زاهدان افزودند: همۀ جن‌ها و انسان‌ها برای یک مطلب که بندگی الله تعالی است پیدا شده‌اند. در زمان بعثت رسول خدا زنده‌ها عبادت می‌شدند. ایرانیان و رومی‌ها که دارای تمدن و قدرت بزرگ بودند در مقابل پادشاهان خود سجده می‌کردند، صحابه از پیامبر درخواست کردند که به آنها هم اجازه بدهد تا او را سجده کنند، رسول اکرم اجازه ندادند و گفتند سجده در مقابل هیچ‌کس به‌جز الله تعالی جایز نیست.
ایشان خاطرنشان کردند: باید به انبیا، اولیای خدا، بزرگان و والدین و همۀ انسان‌ها احترام گذاشت، اما اگر ادای احترام به حدی برسد که به عبادت و تذلل تبدیل شود جایز نیست، زیرا نوعی عبادت تلقی می‌شود. خداوند متعال می‌فرماید: «أَلَمْ أَعْهَدْ إِلَيْكُمْ يَا بَنِي آدَمَ أَن لَّا تَعْبُدُوا الشَّيْطَانَ» [یس: 60]. ای فرزندان آدم! آیا من شما را امر نکردم که شیطان را پرستش نکنید. کسی که در مقابل خدا از شیطان اطاعت می‌کند و مرتکب نافرمانی خدا می‌شود او در واقع شیطان را عبادت کرده است. اگر والدین به نافرمانی خالق دستور بدهند اطاعت از آنها جایز نیست؛ «لاطاعة لمخلوق فی معصیة الخالق».

 

کسی که به‌خاطر مال و مقام دنیا خون بی‌گناهان را می‌ریزد و حق مردم را پایمال می‌کند «دنیاپرست» است
مدیر دارالعلوم زاهدان در ادامه گفتند: کسی که به‌خاطر دنیا و منافع دنیوی و خواهشات نفسانی نافرمانی خدا را می‌کند او درواقع نفس‌پرست و دنیاپرست و منافع‌پرست است و خداپرست نیست. روزی رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌وسلم بددعایی کردند و فرمودند: بندۀ درهم و دینار هلاک باد. بندۀ درهم و دینار کسی‌ست که فقط دنبال پول باشد و از هر راهی حاصل شود آن را به جیب بزند و پروایی نداشته باشد که این مال از مسجد و بیت‌المال و مردم و هر کس باشد. چنین شخصی بندۀ خدا نیست، زیرا بندۀ خدا این کار را نمی‌کند.
ایشان تاکید کردند: کسی که به خاطر رسیدن به پست و مقام و موقعیت خون بی‌گناه را بریزد و حق مظلوم را ضایع کند او نیز دنیاپرست و منافع‌پرست و شیطان‌پرست است. خداپرست کسی است که فقط خدا را پرستش کند و فقط از او اطاعت کند. کسی که بت عبادت نمی‌کند ولی آدم می‌کُشد، راه می‌بندد، اختلاس و جنایت می‌کند و راه خدا را رها کرده و بر مسیر شیطان حرکت می‌کند، خداپرست نیست.

 

مقصد اعظم عمل به احکام شرعی «تزکیۀ نفس» و «رضایت پروردگار» است
امام‌جمعه زاهدان گفتند: نماز و روزه و زکات و حج و همۀ احکام برای آن هستند که در ما اطاعت از خدا و تقوا و بندگی و صداقت ایجاد کنند. خداوند متعال دروغگو را لعنت می‌کند، زیرا دروغگو واقعیت و حق را زیر پا می‌گذارد و بر خلاف حقایق و مطابق با خواسته‌های نفس حرف می‌زند. روزه برای آن است تا ما در مسیر تقوا قرار بگیریم. روزه‌دار از استفادۀ آب و نان که حلال هستند در روز خودداری می‌کند چون خداوند این دستور را داده است. در ماه رمضان در واقع ما تمرین می‌کنیم تا در طول سال نافرمانی خدا را انجام ندهیم.
ایشان گفتند: احکام و اعمال انسان را می‌سازند و با ادای احکام و اطاعت از خدا انسان تزکیه می‌شود و به پرهیزگاری و وارستگی می‌رسد و وجودش برای خود و جامعه مایۀ خیر و رحمت می‌شود. با اطاعت از خدا انسان دارای مکارم اخلاق می‌گردد. کسی که دارای اخلاق بلند اسلامی باشد وجودش نه‌تنها برای بشر مضر نیست بلکه وجودش برای خلق خدا مفید و مؤثر واقع می‌شود.
مولانا عبدالحمید در پایان این بخش از سخنان‌شان خاطرنشان کردند: مقصد اعظم از عمل به احکام الهی تزکیۀ نفس و رسیدن به رضایت خداست. وقتی انسان بر راه درست حرکت کند و اصلاح شود و به بیداری برسد تنها الله را عبادت می‌کند و تنها در مقابل ذات یگانۀ پروردگار عاجزی می‌کند. الله خالق و مالک همه است. او محسن همه است و ما هرچه داریم از الله داریم. هر کس سبب خیر شده است ما به او احترام می‌گذاریم، برای همۀ انسان‌ها حرمت قائل هستیم و با همۀ انسان‌ها محبت می‌کنیم.

 

ما با تمام انسان‌ها مشترکات داریم و باید حرمت همه را حفظ کنیم؛ این تعلیم اسلام است
شیخ‌الاسلام مولانا عبدالحمید در بخش دیگری از سخنان‌شان در مراسم نماز جمعه زاهدان، از ملت ایران به‌عنوان «اعضای یک خانواده» یاد کردند و ضمن ابراز خرسندی از ایجاد «بیداری» و «محبت» بین مردم ایران، گفتند: ما با تمام انسان‌های روی زمین مشترکات داریم و به تمام انسان‌ها حرمت و احترام قایلیم و با همه محبت می‌کنیم. ما با همۀ انسان‌ها اخوت انسانی داریم. بر اساس دیدگاه اسلامی همۀ ما فرزندان آدم و حوا و از یک پدر و مادر هستیم.
ایشان در ادامه افزودند: انسان‌ها، مسلمان باشند یا غیرمسلمان، همه حرمت دارند. الله تعالی در آیۀ «وَلَقَدۡ كَرَّمۡنَا بَنِيٓ ءَادَمَ وَحَمَلۡنَٰهُمۡ فِي ٱلۡبَرِّ وَٱلۡبَحۡرِ وَرَزَقۡنَٰهُم مِّنَ ٱلطَّيِّبَٰتِ وَفَضَّلۡنَٰهُمۡ عَلَىٰ كَثِيرٖ مِّمَّنۡ خَلَقۡنَا تَفۡضِيلٗا» [الإسراء: 75] به همین موضوع اشاره کرده و فرموده است که به تمام فرزندان آدم حرمت و کرامت داده‌ایم. الله نمی‎فرماید که فقط به مسلمانان کرامت داده است، بلکه می‌فرماید تمام انسان‌ها حرمت دارند. الله تعالی به تمام انسان‌ها کرامت داده و در زمین و هوا و دریا به آنها سواری و باربری داده است تا بارها را بر دوش خودشان حمل نکنند. این کرامت مخصوص یک قشر خاص نیست، بلکه به تمام انسان‌ها داده شده است. متاسفانه بعضی از تعصبات خشک انسان را از مسیر اصلی دین خارج می‌کنند. وقتی الله تعالی به تمام انسان‌ها حرمت داده است، ما هم باید برای همه حرمت قایل باشیم، مگر انسان طغیانگر و متکبر و ظالمی که حقی برای دیگران قایل نیست و مرتکب ظلم می‌شود.
امام‌جمعه زاهدان خاطرنشان کردند: این تعلیم اسلام است که ما خیر همه را بخواهیم و به همۀ انسان‌ها احترام و حق قایل باشیم و حقوق همه را مراعات کنیم و به همه نیکی کنیم. قرآن عظیم‌الشأن می‎فرماید: «لَا يَنْهَاكُمُ اللَّهُ عَنِ الَّذِينَ لَمْ يُقَاتِلُوكُمْ فِي الدِّينِ وَلَمْ يُخْرِجُوكُمْ مِنْ دِيَارِكُمْ أَنْ تَبَرُّوهُمْ وَتُقْسِطُوا إِلَيْهِمْ إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُقْسِطِينَ» [ممتحنه: 8] الله تعالی در این آیه خطاب به مسلمانان می‌فرماید که شما با غیرمسلمانانی که به شما ظلم نمی‌کنند، هم نیکی کنید و با آنها عادلانه رفتار کنید. خوردن مال غیرمسلمان و بی‌احترامی به او حرام و ناجایز است.
ایشان افزودند: الله تعالی خطاب به مسلمانان می‌فرماید: «وَ لاتُجادِلُوا أَهْلَ الْکِتابِ إِلاّ بِالَّتِی هِیَ أَحْسَنُ إِلاَّ الَّذِینَ ظَلَمُوا مِنْهُمْ» شما با یهود و نصاری با خشونت مجادله و جروبحث نکنید، بلکه اگر مباحثه‌ای می‌کنید این کار را به خوبی و با حفظ احترام و حرمت انجام دهید. الله تعالی می‌فرماید البته حساب کسانی که ظلم می‌کنند جداست، مگر اینکه از ظلم خودشان توبه کنند.

 

ملت ایران اعضای «خانوادۀ بزرگ ایرانی» هستند/ مردم استان با مسافران [نوروزی] محبت کنند
مولانا عبدالحمید در بخش دیگری از سخنان‌شان از ملت ایران به‌عنوان «اعضای یک خانواده» یاد کردند و اظهار داشتند: ایران یک کشور است و مردم ایران به‌منزلۀ اعضای یک خانواده هستند. این روزها مردم ایران به سیستان‌وبلوچستان سفر می‌کنند، شما مردم استان وقتی این مسافران را می‌بینید این احساس را داشته باشید که اعضای خانوادۀ خودتان هستند. کسی که اعضای خانواده‌اش را ببیند بسیار خوشحال می‌شود و از او پذیرایی می‌کند.
ایشان تاکید کردند: این مسافران را اعضای خانوادۀ بزرگ ایرانی بدانید. ما «خانوادۀ بزرگ ایرانی»، «خانوادۀ بزرگ اسلامی» و «خانوادۀ بزرگ انسانی» داریم. تمام این مشترکات ما را تبدیل به یک خانواده می‌کنند که حرمت و حقوق یکدیگر را رعایت کنیم و با یکدیگر اخلاق حسنه داشته باشیم.
امام‌جمعه زاهدان خاطرنشان کردند: مهمترین عامل پیروزی دین اسلام از طریق اخلاق و ادای احترام به دیگران بوده است. پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌وسلم خودش روی صندلی ننشست که دیگران بر زمین نشسته باشند، بلکه خودش هم بر زمین نشسته است. آنحضرت صلی‌الله‌علیه‌وسلم خودش و فرزندانش را سیر نکرده درحالی‌که دیگران گرسنه بوده‌اند، بلکه اول به مردم داده است و اگر چیزی باقی مانده خودش و فرزندانش خورده‌اند. اخلاق حسنه و حفظ حرمت‌هاست که در دنیا تاثیرگذار است. نفرت و کینه و فرار انسان‌ها از همدیگر هیچ نتیجه‌ای ندارد، بلکه محبت است که نتیجه می‌دهد.
ایشان افزودند: الحمدلله امروز در کشور ما شرایطی به‌وجود آمده که ملت ایران نسبت به همدیگر محبت پیدا کرده‌اند. نمونه‌اش در همین سیل اخیر دشتیاری مشاهده شد که بنده در گذشته چنین صحنه‌ای را سراغ ندارم. مردم ایران از حاشیۀ کشور و از شهرها و روستاهای مختلف کشور در حد توانایی خودشان پول و وسایل جمع‌آوری کردند و به سیل‌زدگان کمک کردند. مخصوصا تهرانی‌های عزیز خیلی همت کردند. همچنین مناطق مختلف کردستان، خراسان‌زمین، هرمزگان، بوشهر، گلستان، اصفهان، شیراز و بسیاری دیگر از مناطق که گرفتن نام همۀ آنها دشوار است، در این واقعه با سیل‌زدگان ابراز همدردی و رسیدگی کردند.

 

در بین ملت ایران «بیداری» و «محبت» آمده و این بیداری نوید آینده‌ای روشن را می‌دهد
مولانا عبدالحمید گفتند: این علامت بیداری ملت ایران است که آیندۀ خیلی روشن و درخشانی را به مردم ایران نوید می‌دهد. این مسائل نشان می‌دهند که مردم ایران توانایی و شایستگی‌های بسیار خوبی دارند که اگر به این مردم اعتماد می‌شد و از این توانایی‌ها کار گرفته می‌شد می‌توانستند این کشور را تبدیل به گلستان کنند.
ایشان افزودند: اگر به زنان ایرانی میدان داده شود می‌توانند کشور را بسازند. الله تعالی این توانایی را به زنان و مردان ایرانی داده است. بنده تعارف نمی‌کنم، بلکه این سخنان را از روی شناختی که دارم می‌زنم؛ حالا اگر کسی این دیدگاه و شناخت بنده را رد کند بنده ناراحت نمی‌شوم، اما شناخت بنده این است که تمام مردم ایران، اعم از اقوام و مذاهب، جزو بهترین ملت‌های دنیا هستند.
مولانا عبدالحمید در پایان این بخش از سخنان‌شان گفتند: الله تعالی بهترین رحمت‌ها و برکاتش را در سال جدید بر مردم ایران نازل بفرماید و مشکلات و نگرانی‌ها و پریشانی‌های این مردم را برطرف کند. الله تعالی مشکلات مردم فلسطین و غزه و سایر مظلومان دنیا را نیز حل کند و مردم فلسطین را به سرنوشت و مقدرات‌شان حاکم بگرداند.

 

مسافران را در جایگاه‌های سوخت استان معطل نگه ندارید/ رانندگان برای حفظ جان خود و دیگران قوانین راهنمایی و رانندگی را رعایت کنند
امام‌جمعه زاهدان در ادامۀ سخنان‌شان رانندگان را به «رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی» توصیه کردند و گفتند: توصیۀ بنده به تمام رانندگان آن است که به‌خاطر امنیت جان خود و سایر کسانی که در جاده‌ها تردد می‌کنند، قوانین راهنمایی و رانندگی را رعایت کنند. به سوخت‌بران عزیز به‌صورت ویژه توصیه می‌کنم که رانندگی با سرعت غیرمجاز در جاده‌ها ممنوع بوده و به‌ خطر انداختن جان خود و دیگران حرام است. از لحاظ شرعی کسی که با سرعت غیرمجاز رانندگی بکند و این رانندگی منجر به کشته‌شدن دیگران بشود، این راننده «قاتل» محسوب شده و مرتکب «قتل خطأ» شده است.
ایشان در ادامه افزودند: به مسئولان جایگاه‌های سوخت در استان نیز توصیه می‌شود حتی‌الامکان مسافرانی را که از راه‌های دور می‌آیند و خسته هستند و مخصوصاً وقتی زن و بچه با آنها همراه است، برای تهیه بنزین در جایگاه‌های سوخت معطل نکنند. این مسافران مهمان ما و استان ما هستند. اگر جایی مسافری برای غذا و سایر نیازهایش سرگردان است شما مردم استان همت کنید و نیازهایش را تأمین کنید.

 

فساد «بیت‌المال» و «سرمایه‌های ملی» را هدف قرار داده‌ است
مولانا عبدالحمید در بخش دیگری از سخنان‌شان به فسادهای مالی موجود در کشور اشاره کردند و گفتند: متاسفانه فسادهایی در کشور هستند که بیت‌المال و سرمایه‌های ملی را هدف قرار داده‌اند؛ این بسیار خطرناک است.
ایشان خاطرنشان کردند: ریشۀ تمام مشکلات کشور به همین فسادها برمی‌گردند. جایی که کسی گمان نمی‌کند اما بعد متوجه می‌شود که اینجا چه خبر بوده است! در اینگونه موارد برای هیچ‌کسی هیچ اعتمادی نمی‌ماند.

 

در تامین هزینه‌های دارالعلوم و مسجد مکی مشارکت کنید
مولانا عبدالحمید در پایان سخنان‌شان در مراسم نماز جمعه زاهدان، عموم مردم را به «مشارکت در تأمین نیازهای مالی دارالعلوم و مسجد جامع مکی زاهدان» فراخواندند و گفتند: امروز در کشور با بحران‌های گوناگون ازجمله بحران اقتصادی مواجهیم و مراکز علمی و دینی هم با همین بحران مواجه‌اند. توصیۀ بنده آن است به مدارسی که در آنها واقعا کار می‌شود رسیدگی کنید. به فقرا و مساکین و خانواده‌های زندانی هم رسیدگی کنید، اما بخش بزرگی از زکات و کمک‌های خودتان را به حوزه دارالعلوم اختصاص بدهید.
ایشان افزودند: کارهای عمرانی پایانی مسجد مکی نیز در حال انجام هستند و ما به‌خاطر تهیۀ مصالح ساختمانی به شدت بدهکاریم. توصیۀ بنده آن است که این مسجد را هم مورد توجه خاص قرار بدهید و در این صدقۀ جاریه مشارکت داشته باشید.

 

چاپ

61 بازدید

منتشر شده در تاریخ : 4 فروردین, 1403


تمامی حقوق طرح برای پایگاه اطلاع رسانی دفتر شیخ الاسلام مولانا عبدالحمید محفوظ است. Copyright ©