مولانا عبدالحمید در خطبه های نماز جمعه اهل سنت زاهدان “اسراف” را از مریضیهای خطرناکی دانستند که مشکلات متعددی را برای فرد و جامعه در پی دارد.

امام جمعه اهل سنت زاهدان خطبه های نماز جمعه (13 دی 1392) پس از تلاوت آیه «وَآتِ ذَا الْقُرْبَى حَقَّهُ وَالْمِسْكِينَ وَابْنَ السَّبِيلِ وَلاَ تُبَذِّرْ تَبْذِيرًا*إِنَّ الْمُبَذِّرِينَ كَانُواْ إِخْوَانَ الشَّيَاطِينِ وَكَانَ الشَّيْطَانُ لِرَبِّهِ كَفُورًا» [إسراء: 26-27] گفتند: در کتاب و سنت  به موضوع اجتناب از اسراف تاکید شده و مسلمانان را از اسراف نمودن به شدت برحذر داشته اند. قرآن کریم اسراف کنندگان را «إخوان الشیاطین» (برادران شیطان) توصیف کرده است. یعنی اسراف نوعی کفران نعمت بوده و کسی که مرتکب اسراف می شود، مانند شیطان دست به ناشاکری و ناسپاسی زده است. بعضی از مفسرین نیز اینگونه توجیه کرده اند که همانطور که شیطان از عقلش استفاده صحیح نکرد و دست به نافرمانی رب العالمین زد، انسانی که دچار اسراف می شود نیز از عقلش به خوبی استفاده نمی کند، زیرا اسراف مغایر با عقل صحیح است. الله تعالی اسراف را مورد نکوهش قرار داده است.
مولانا عبدالحمید ادامه دادند: متاسفانه امروزه در زمینه ها و بخش‏های مختلف زندگی انسان‏ها اسراف صورت می گیرد. حضرت عثمان- رضی الله عنه- منقول است که روزی ایشان به منزل آمدند و دیدند که در منزل ایشان دو چراغ روشن است، حضرت عثمان با وجود اینکه جزو ثروتمندان جامعه بودند، اما روشن بودن دو چراغ را اسراف دانسته و دستور دادند تا یک چراغ را خاموش کنند. لذا اسراف در تمام زمینه ها مردود و ناپسند است.
خطیب جمعه اهل سنت زاهدان به وجود اسراف در مصرف آب و برق در بسیاری از منازل اشاره کردند و گفتند: با وجود اینکه آب و برق پس از هزینه های بسیار زیاد به ما می رسند و برای مصرف آب و برق نیز مبالغی پرداخت می کنیم، اما متاسفانه با وجود این در مصرف این نعمت‏ها نیز اسراف صورت می گیرد. در مصرف نان نیز بسیار اسراف می شود. متاسفانه تجربه ثابت کرده است که ملت ایران بیش از سایر ملت‏ها مرتکب اسراف می شوند. اسراف مریضی خطرناکی است که باید از آن اجتناب شود.
ایشان در ادامه خاطرنشان کردند: اسراف موجب تنگدستی و مشکلات می شود. از بدترین موارد اسراف خرج کردن پول و سرمایه در زمینه گناه و معصیت است؛ اینکه فرد، پول خود را در زمینه سیگار و مشروبات الکلی و… مصرف نماید، بدترین نوع اسراف است. این در حالی است که مصرف سیگار از لحاظ شرعی و علمی نیز ناجایز بوده و مضرات جسمی و سلامتی بسیار زیادی را برای فرد به دنبال دارد. اگر چه نص صریحی در قرآن و سنت در این باره نیامده است، اما قرآن عظیم الشأن در مورد حکم شراب و قمار آورده است که «إثمهما أکبر من نفعهما» یعنی گناه و ضررشان بیشتر از منافعشان است، لذا سیگار و مواردی از این قبیل نیز که حاوی مضرات زیادی برای انسان می باشد، در این حکم داخل می شوند.
مدیر دارالعلوم زاهدان “اقتصاد و میانه روی در زندگی” را از عوامل موفقیت هر جامعه برشمردند و افزودند: اقتصاد به معنای “میانه روی” از تعابیر اسلامی است؛ یعنی انسان نه زیاده روی و اسراف نماید و نه گرفتار بخل و حرص شود. توصیه اسلام این است که در صدقه نیز نه زیاده روی شود و نه این‏طور باشد که فرزندان و اعضای خانواده نیز از سرمایه فرد بهره ای نبرند. اسلام تعلیم داده است که فرد باید به اندازه درآمدش خرج کند، زیرا اگر خرج و هزینه انسان بیشتر از میزان درآمدش باشد، مقروض شده و با مشکلات متعددی مواجه می شود.
مولانا عبدالحمید در پایان این بخش از سخنان خود “اسراف در پوشش لباس و وسایل منزل” را نیز مورد اشاره قرار داده و ضمن تاکید بر اجتناب از اسراف و زیاده روی در این مورد، همگان را بر پرهیز از اسراف در تمامی زمینه ها تاکید و توصیه نمودند.

بصیرت به معنای بیداری، میانه روی و اعتدال است
مولانا عبدالحمید در بخش دیگری از سخنان خود خاطرنشان کردند: هفته گذشته جلساتی با عنوان “جلسات بصیرت” برگزار شده است. در این جلسات سخنانی مطرح شده است که بنده احساس کردم بعضی از افراد در بصیرت نیز دچار افراط هستند، در حالی که بصیرت به معنای بیداری، میانه روی و اعتدال و بر خلاف افراط و تفریط است، اما متاسفانه بعضی از افراد چنان در سخنان خود به دیگران حمله می کنند که دچار افراط و تندروی می شوند.
امام جمعه اهل سنت زاهدان به تشبیه یکی از سخنرانان نماز جمعه هفته گذشته تهران بین اتفاقات سال 88 و جریان جنگ جمل اشاره کردند و گفتند: یکی از سخنرانان نماز جمعه تهران در هفته گذشته اتفاقات سال 88 را به جریان جنگ جمل، که دشمنان اسلام و یهود و نصاری بهترین انسان‏های روی زمین و اصحاب آن حضرت را به جان یکدیگر انداختند، تشبیه داده و نام ام المؤمنین حضرت عائشه صدیقه- رضی الله عنها- را به میان آورده است. در حالی که این دو موضوع هیچ ارتباطی با یکدیگر ندارند.
خطیب جمعه اهل سنت زاهدان به بیان گوشه ای از مناقب و فضایل حضرت عائشه و سایر امهات المؤمنین اشاره فرموده و خاطرنشان کردند: طبق تصریح نص قرآن عظیم الشأن که می فرماید: «النبی أولی بالمؤمنین من أنفسهم و أزواجه أمهاتهم» حضرت عایشه رضی الله عنها و سایر همسران آن حضرت- صلی الله علیه وسلم- مادران مؤمنین هستند و هیچ انسانی به عنوان مسلمان نمی تواند منکر این شود که حضرت عایشه- رضی الله عنها- مادرش است.
ایشان در ادامه افزودند: به کار بردن چنین تشبیهاتی بر خلاف عقل و فکر صحیح و اعتدال بوده و در مسیر افراط است. رهبر معظم انقلاب نیز هر نوع اهانت به ازواج مطهرات، صحابه پیامبر و اهانت به اهل سنت و سایر فرق اسلامی را حرام اعلام کرده اند. لذا توصیه بنده به تمام کسانی دارای اختلافات جناحی و فرقه ای و گرایشی هستند، آن است که اینگونه مسایل را مراعات نمایند و اختلافات خود را به بزرگان صدر اسلام ارتباط ندهند.
امام جمعه اهل سنت زاهدان تاکید کردند: با توجه به اینکه امروزه جهان اسلام بیش از هر شرایطی نیاز به وحدت و آرامش دارد، از چنین مسایلی پرهیز شود و همه سخنرانان و گویندگان، اعم از شیعه و سنی، و همه رسانه ها باید مواظب سخنان و جملات خود باشند و اختلافات را تحریک نکرده و در جهت تفرقه سخنی به میان نیاورند، بلکه در مسیر وحدت گام بردارند.
مدیر دارالعلوم زاهدان خطاب به تمام جناح‏ها و احزاب خاطرنشان کردند: ما به هیچ حزب و جناحی وابسته نبوده، بلکه خیرخواه تمام احزاب و جناح‏ها و همه مسلمانان هستیم. لذا توصیه بنده به همه جناح‏ها، اعم از اصلاح طلبان و اصولگرایان این است که  اختلافات جناحی را کنار گذاشته در فکر پیشرفت اسلام و آبادانی کشور باشید. مسایل در چارچوب عقل و منطق و قانون حل و فصل شوند و همه ما باید قانون را مراعات کنیم و نباید در این شرایط اخوت و برادری اسلامی را فراموش نماییم.

 

 

 

چاپ

1675 بازدید

منتشر شده در تاریخ : 14 دی, 1392


تمامی حقوق طرح برای پایگاه اطلاع رسانی دفتر شیخ الاسلام مولانا عبدالحمید محفوظ است. Copyright ©