شیخ الاسلام مولانا عبدالحمید ضمن تاکید بر آمادگی برای روز قیامت با اعمال نیک، از واقعه قیامت به عنوان “حادثه‎ای منحصربه‎فرد” و “تحولی بزرگ و سرنوشت‎ساز” یاد کردند.

امام جمعه اهل‎سنت زاهدان سخنان خود در نماز جمعه (23 خرداد 1393) را با تلاوت آیه «يَسْأَلُكَ النَّاسُ عَنِ السَّاعَةِ قُلْ إِنَّمَا عِلْمُهَا عِندَ اللَّهِ وَمَا يُدْرِيكَ لَعَلَّ السَّاعَةَ تَكُونُ قَرِيبًا» [احزاب: 63] آغاز کردند و مطالبی پیرامون قیامت ایراد نموده و گفتند: چیزی که همه انبیا علیهم السلام به آن هشدار داده و از آن به عنوان اتفاقی بسیار بزرگ یاد کرده اند و همه کتب آسمانی و ادیان سماوی نسبت به وقوع آن هشدار داده‎اند، وقوع قیامت است. حادثۀ قیامت، حادثۀ منحصر به‎فردی است که بشر نه قبل از آن و نه بعد از آن چنان حادثه‏ای را دیده و خواهد دید. قیامت تحولی بزرگ و سرنوشت‎ساز است.
ایشان در ادامه افزودند: نتیجۀ حادثه قیامت آن است که میلیاردها انسانی که در دنیا آمده و پس از وفات در قبر قرار گرفتند، با ندایی از جانب پروردگار زنده ‎شده و از قبرها بلند می‎شوند و به عرصۀ قیامت و حساب و کتاب قدم می‎گذارند. در آن روز نگاه‎ها تیز و گوش‎ها شنوا خواهند بود. قرآن عظیم‎الشأن می‎فرماید: «كُلُّهُمْ آتِيهِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ فَرْدًا» انسان معمولا از طریق خانواده، اجتماع، هم‎زبان و هم‎وطن قوت حاصل می‎کند، اما در روز قیامت هر انسانی به تنهایی در بارگاه الهی حاضر می‎شود، نه پدر و مادر و خویشاوندان با او همراه است و نه گروه و اجتماعی. در آن روز هیچ‎کدام از اینها با انسان وجود ندارد، بلکه هر انسانی با ایمان و اعمالش در بارگاه الهی حاضر می‎شود.
خطیب جمعه اهل‎سنت زاهدان در بیان توصیف قرآن از قیامت اظهار داشتند: قرآن کریم تعبیرهای مختلفی از قبیل “الحاقة”، “القارعة”، “الساعة” و… در مورد قیامت به‎کار برده است که هر تعبیر توجیه و معنای خاص خودش را دارد. در روز قیامت همه انسان‎ها به بارگاه رب‎العالمین حاضر می‎شوند تا حساب اعمال کوچک و بزرگ خود را پس دهند. قرآن کریم از زبان حضرت لقمان می‎فرماید: «يَا بُنَيَّ إِنَّهَا إِن تَكُ مِثْقَالَ حَبَّةٍ مِّنْ خَرْدَلٍ فَتَكُن فِي صَخْرَةٍ أَوْ فِي السَّمَاوَاتِ أَوْ فِي الْأَرْضِ يَأْتِ بِهَا اللَّهُ إِنَّ اللَّهَ لَطِيفٌ خَبِيرٌ» اگر اعمال انسان به اندازۀ دانۀ اسپند باشد و در هر جایی انجام شده باشند، الله تعالی این اعمال را آورده و حساب آنها را از انسان می‎گیرد. «فَمَن يَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ خَيْرًا يَرَهُ* وَمَن يَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ شَرًّا يَرَهُ» خداوند متعال اعمال انسان‎ها را زیر ذره‎بین قرار داده و در روز قیامت به اعمال نیک و بد آنها رسیدگی کرده و هر انسان نتیجه اعمال خود را می‎بیند. الله تعالی در آن روز به صورت دقیق و سریع به حساب بندگان رسیدگی می‎فرماید و هیچ انسانی نمی‎تواند چیزی را از الله تعالی پنهان کند. الله تعالی زمین، و اعضا و جوارح هر فرد را مسئول ثبت اعمال انسان قرار داده است. فرشتگان مأمور (کراما کاتبین) نیز اعمال ما را ثبت و ضبط می‎کنند. لذا راه فرار و امکان انکار وجود ندارد.
مدیر دارالعلوم زاهدان ادامه دادند: الله تعالی در روز قیامت از تمام اعمال انسان محاسبه می‎گیرد؛ رزق را از کجا آورده و در چه راهی مصرف کرده است؟ از جوانی، عمر و علم سؤال می‎شود. حساب هر انسان از عالم برزخ و قبر شروع می‎شود و انسان به محض اینکه بمیرد حسابش شروع می‎شود؛ «قُلْ إِنَّ الْمَوْتَ الَّذِي تَفِرُّونَ مِنْهُ فَإِنَّهُ مُلَاقِيكُمْ ثُمَّ تُرَدُّونَ إِلَى عَالِمِ الْغَيْبِ وَالشَّهَادَةِ فَيُنَبِّئُكُم بِمَا كُنتُمْ تَعْمَلُونَ» [جمعه:8] همه ما به سوی الله تعالی بازگشته و به اعمال ما حساب‎رسی خواهد شد.
ایشان یادآور شدند: همه ما باید برای روز قیامت آمادگی نماییم و چیزی که در آن روز به ما نفع رسانده و موجب کسب رضایت الله تعالی می‎شود عمل نیک است. در صحیح بخاری روایتی آمده است که روزی آن‎حضرت صلی الله علیه وسلم در جمع صحابه نشسته بودند. یکی از صحابه پرسید: ای رسول خدا! قیامت کی برپا می‎شود؟ آن‌حضرت صلی الله علیه وسلم از او سؤال کرد که برای قیامت چه آمادگی‎ای کرده‎ای که از قیامت می‌پرسی؟ آن شخص جواب داد: من چیزی آماده نکرده‎ام، اما الله و رسولش را دوست دارم. پیامبر فرمود: روز قیامت با کسی که دوست داشته باشی حشر خواهی شد. البته توجه داشته باشیم که محبت صحابه با خدا و رسول، محبت زبانی نبود، بلکه محبت قلبی بود و محبت قلبی مقتضی عمل به دستورات خدا و رسول است. امروزه بسیاری از مسلمانان ادعا می‎کنند که با خدا و رسول و با نیکان و پاکان امت محبت دارند. اگر این محبت با عمل به دستورات شریعت همراه باشد، این ادعا مورد قبول است، اما اگر خالی از عمل باشد، این ادعایی دروغ بوده و مورد قبول خدا و رسول نخواهد بود.
امام جمعه اهل‎سنت زاهدان در ادامه سخنان‎شان “تضییع امانت” را ازجمله نشانه‎های قیامت برشمردند و خاطرنشان کردند: در حدیث دیگری آمده است که آن‌حضرت صلی الله علیه وسلم در جواب یکی از صحابه که در مورد زمان وقوع قیامت سؤال کرده بود، فرمود: قیامت زمانی برپا می‎شود که امانت ضایع شود. ایمان و امانت از یک مادّه هستند؛ کسی که مدعی ایمان بوده اما امانتدار نباشد، در ادعای خود دروغ می‎گوید. در حدیث آمده است: «لا إیمان لمن لا أمانة له» البته امانت معنای وسیعی دارد. الله تعالی انسان‎ها را بر فطرت صحیح خلق کرده و در وجود هر انسان صفاتی همچون دینداری، راستگویی، امانتداری و… گذاشته است. دین اسلام و سیرت و سنت آن‌‌حضرت صلی الله علیه وسلم در مسیر فطرت قرار دارد، اما چالش‎هایی در مسیر انسان سبب می‎شوند که آن انسان از مسیر فطرت خارج شود.
ایشان در ادامه تاکید کردند: تمام ادیان آسمانی بر رعایت و اهمیت امانت و امانتداری تاکید کرده‎اند و دین اسلام بر امانتداری و صداقت و تمام خوبی‎ها تاکید دارد. رعایت احکام اسلام نیز امانت است. قرآن کریم از احکام اسلامی به امانت تعبیر کرده و می‎فرماید: «إِنَّا عَرَضْنَا الْأَمَانَةَ عَلَى السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَالْجِبَالِ فَأَبَيْنَ أَن يَحْمِلْنَهَا وَأَشْفَقْنَ مِنْهَا وَحَمَلَهَا الْإِنسَانُ إِنَّهُ كَانَ ظَلُومًا جَهُولًا» [احزاب: 72] قرآن، تعالیم زیبای آن‎حضرت صلی الله علیه وسلم و دین اسلام در دست ما امانت هستند که نباید آنها را ضایع کنیم. لذا امانت معنای گسترده‎ای دارد و تمام زمینه‎ها را شامل می‎شود. اگر فردی در انتخابات به خاطر پول و وعده پست و مقام به کاندیدای غیر اصلح رأی دهد، بر خلاف امانت عمل کرده است. رأی دادن نوعی شهادت و گواهی است که باید به درستی ادا شود. وقتی بشریت و مسلمانان امانت را رعایت نکنند هیچ خیری در آنها وجود نخواهد داشت.
خطیب جمعه اهل‎سنت زاهدان اظهار داشتند: صحابه از پیامبر سؤال کردند که امانت چگونه ضایع می‎شود؟ آن‎حضرت صلی الله علیه وسلم فرمودند: «إذا وسد الأمر إلی غیر أهله فانتظر الساعة» هرگاه مسئولیت به دست نااهل سپرده شد، منتظر قیامت باشید. توصیه شریعت به کسانی که در رأس امور قرار داشته و الله تعالی امور مردم را در دست آنها قرار داده است این است که کارها را به دست اهل و کسانی که صلاحیت و توانایی و مدیریت دارند بسپارند، زیرا اگر کار به دست ناتوان و نااهل سپرده شود هرج و مرج و مشکلات به‎وجود می‎آید. یکی از دلایل مهم انقلاب‎ها و خیزش‎هایی که در دنیا به‎ وجود می‎آیند سپرده شدن امور به دست افراد نااهل است. لذا بالاترین ضایع شدن امانت این است که امور بشر در دست نااهلان قرار گیرد. جای افسوس است که امانت به معنای عامش در دنیا رعایت نمی‎شود.
مولانا عبدالحمید “وفای به عهد” را نیز مورد تاکید قرار داده و در این خصوص اظهار داشتند: رسول اکرم صلی الله علیه وسلم اکثرا در خطبه‎های خود این حدیث را بیان می‎فرمودند: «لا إیمان لمن لا أمانة له و لا دین لمن لا عهد له» کسی که امانت ندارد، ایمان ندارد و کسی که عهد ندارد، دین ندارد. متاسفانه امروزه مسلمانان به عهد و پیمان خودشان اهمیت نمی‎دهند، درحالی که عهد و پیمان مهم بوده و انسان در هر حالتی باید به عهد و پیمانش پایبند باشد. کشورها و ملت‎هایی که با هم معاهده دارند باید به آن پایبند باشند. زندگی بشریت بر پایه اعتماد استوار است و اگر اعتماد از بین برود، زندگی مختل می‎شود. وقتی به عهد وفا نشده و امانت و دیانت رعایت نشود، در دنیا خیری وجود نخواهد داشت. در احادیث و روایات از عهدشکنی به عنوان صفاتی از صفات منافقین یاد شده است.
ایشان در پایان این بخش از سخنان‎شان افزودند: همه ادیان سماوی، به ویژه دین اسلام بر لزوم رعایت امانت و وفای به عهد تاکید دارند. در حدیث آمده است که مسلمان واقعی کسی است که سایر مسلمانان، و حتی همه انسان‎هایی که محارب نیستند، از دست و زبان او در امان باشند. یعنی مسلمان علیه هیچ‏کسی افترا و تهمت نزند. لذا تمام واژه‎هایی که به مسلمانان نسبت داده می‎شوند باید رعایت شوند. متاسفانه امروزه در دنیا اتفاقاتی می‎افتد که خارج از مسیر دیانت و امانت هستند و هیچ توجیه اسلامی و ایمانی ندارند.

شیعه و سنی از تندروی و افراط گرایی خسته شده اند
امام جمعه اهل‌سنت زاهدان در بخش دیگری از سخنانشان در مراسم نماز جمعه اظهار داشتند: امروزه در بسیاری از مناطق دنیا از جمله جهان اسلام ناامنی و خشونت بیداد می‏کند. شیعه و سنی از تندروی و افراط‌گرایی رنج می‌برند و خسته شده‌اند. روزی نیست که افرادی قربانی این نوع خشونت‌ها نشوند؛ این پدیده خسارت‌های زیادی را به بار آورده است.
ایشان ضمن اشاره به راه حل مشکلات و منازعات جهان اسلام تاکید کردند: همه‌ی این منازعات علت دارند؛ پدیده “تکفیر” و “تندروی” علت دارد. در گام نخست باید با “علت” مبارزه کرد تا “معلول” خود به‏ خود از بین برود. تنها راه برون رفت از این مشاجرات، گفتمان و رعایت حقوق یکدیگر است؛ باید همه‌ی طرف‌های درگیر باهم بنشینند، همدیگر را بپذیرند و حقوق یکدیگر را رعایت کنند.
مدیر دارالعلوم زاهدان ادامه دادند: خشونت و کشتن افراد هرگز راه حل مناسبی برای از بین بردن منازعات و اختلافات نیست؛ جنگ و خشونت، خشونت بیشتر به بار می‌آورد. گروه‌ها، اقشار و احزاب مختلف سوریه و عراق و سایر کشورها باید کنار یکدیگر بنشینند و با مذاکره و گفتمان اختلافات خودشان را حل کنند. مسلمانان باید خودشان به حل مشکلاتشان مبادرت بورزند. قدرت‌های بین‌المللی فقط به‏ دنبال منافع خود و امنیت اسرائیل هستند و منازعات مسلمانان در راستای امنیت اسرائیل جنایتکار و قدرت‏های استکباری می‏ باشد.
مولانا عبدالحمید با اشاره به نفوذ جمهوری اسلامی ایران در منطقه، خواستار پیش‌قدم شدن کشورمان در حل منازعات منطقه شدند و ابراز داشتند: کشورهای موثر و بانفوذ مسلمان باید برای رفع اختلافات و حل منازعات ایفای نقش کنند. باید زمینه گفتمان و جمع شدن گروه‌های مختلف دور میز مذاکرات را فراهم کرد. پیشنهاد و انتظار ما از جمهوری اسلامی ایران آن است که برای ایجاد بستری مناسب جهت گفتمان و مذاکرات کمک کند. علمای اسلامی و اندیشمندان باید در حد توان خود ایفای نقش کنند. ما هم برای حل منازعات مسلمانان دعا می‌کنیم و اگر نیازی به همکاری ما باشد تا مشاجرات به‌وسیله گفتمان و منطق حل شوند، در حد توان اعلام آمادگی می‌کنیم.

ملت ایران در 24 خرداد 1392 اعتدال و گفتمان را ترجیح داد
خطیب جمعه اهل‌سنت زاهدان در بخشی از خطبه‌های جمعه اهل‌سنت این شهر، به انتخابات ریاست‌جمهوری سال گذشته و نخستین سالگرد پیروزی دکتر حسن روحانی اشاره کردند و گفتند: ملت شریف ایران در 24 خرداد 1392 به ندای رهبرانقلاب و نخبگان جامعه  لبیک گفته و به پای صندوق‌های رأی رفتند. مشارکت بالای مردم در انتخابات و انتخاب درست آنها، جهان را غافلگیر و شگفت‌زده کرد. کسی تصور نمی‌کرد اکثریت ملت به آقای روحانی رأی خواهد داد.
ایشان در ادامه افزودند: ملت بزرگ ایران در 24 خرداد سال گذشته مسیر خود را مشخص کرد. رأی مردم به آقای روحانی، رأی به اعتدال و گفتمان بود. پیش از انتخابات همه‌ی کاندیداها برنامه‌های خود را به مردم عرضه کردند؛ اما اکثریت مردم دکتر روحانی را به‌عنوان رئیس‌جمهور کشورشان برگزیدند تا تبعیض از کشور برداشته شود، اقوام و گرایش‌های گوناگون به حقوق قانونی خود دست بیابند و با نگاهی یکسان به همه نگریسته شود.
مولانا عبدالحمید خاطرنشان کردند: درخواست ما از جناب رئیس‌جمهور و “دولت تدبیر و امید” نیز همین است که مسایل را با گفتمان پیش ببرند وبا قوت تلاش نمایند تا به وعده‌های خود در کارزار انتخاباتی عمل کنند. بدون شک وظیفه‌ی رئیس‌جمهور در تحقق خواسته‌های اقشار مختلف ملت بسیار سنگین است. مردم هم باید از دولت و رئیس‌جمهور حمایت کنند و دعای خیر کنند تا رئیس‌جمهور به اهداف خود برسد و به وعده‏ های خویش جامه عمل بپوشاند.
رئیس‌ شورای هماهنگی مدارس دینی اهل‌سنت استان سیستان‌وبلوچستان ضمن تاکید بر پشتیبانی ملت از مواضع دولت در مذاکرات هسته‌ای جاری، اظهار داشتند: ملت شریف ایران در مذاکرات هسته‌ای پشتیبان دولت است. فن‌آوری هسته‌ای حق مسلم ایران است؛ ملت و کشور ما به دنبال سلاح هسته‌ای نیستند. طبق فتوای مقام معظم رهبری تولید سلاح هسته‌ای حرام است. وقتی ما درصدد تولید سلاح هسته‌ای نیستیم، چرا باید چوب آن را بخوریم و با تحریم دست‌وپنجه نرم کنیم؟ بنابراین باید با شفاف‌سازی و درایت تلاش شود تا تحریم‌ها رفع شوند. در این زمینه، ملت فهیم ایران پشتیبان دولت در مذاکرات هسته‌ای با قدرت‌های جهان است.

حمله به کاروان زائران در تفتان پاکستان تکان دهنده بود
شیخ‌الاسلام مولانا عبدالحمید در بخش دیگری از سخنان خود، ضمن محکوم نمودن حمله به زائران شیعه پاکستانی در شهر مرزی تفتان پاکستان، این حادثه ناگوار را “تکان‌دهنده” توصیف نمودند.
ایشان ادامه دادند: سوال اینجاست که این افراد چه جرمی مرتکب شده بودند که باید کشته می‌شدند؟ این برادران به چه کسی ظلم کرده و حق چه کسی را پایمال کرده بودند که باید کشته می‏ شدند؟ چه کسانی فتوا داده‌اند که اینها باید کشته شوند؟ آنها فقط زائر بودند که در سالگرد ارتحال بنیان‌گذار جمهوری اسلامی به کشور ما سفر کرده ‌بودند؛ اگر کارشان درست بوده ثوابش به آنها می‌رسد و اگر کار اشتباهی مرتکب شده بودند، خودشان پاسخ‌گو خواهند بود. این عمل آنها چه ربطی به حمله‌کنندگان و عاملان این جنایت دارد؟ خداوند این افراد جاهل را هدایت کند و اگر قابل هدایت نیستند ما را از شرشان محفوظ بدارد.
امام‌جمعه اهل‌سنت زاهدان در پایان سخنانشان، از حضور دکتر صادق زیباکلام، استاد دانشگاه تهران، در مراسم نمازجمعه اهل‌سنت زاهدان ابراز خرسندی نمودند و ضمن خوش‌آمدگویی به دکتر زیباکلام و هیئت همراه، ایشان را یکی از فرهیختگان کشور دانستند.

چاپ

1490 بازدید

منتشر شده در تاریخ : 26 خرداد, 1393


تمامی حقوق طرح برای پایگاه اطلاع رسانی دفتر شیخ الاسلام مولانا عبدالحمید محفوظ است. Copyright ©