شیخ‌الاسلام مولانا عبدالحمید، امروز (24 بهمن 1404) در مراسم نماز جمعه زاهدان، حوادث دی‌ماه در کشور را «بسیار تلخ و تکان‌دهنده» و «بی‌سابقه در تاریخ ایران» دانستند و از مسئولان خواستند به‌جای «توجیه» این حوادث، از مردم و خانواده‌های داغدیده «عذرخواهی» کنند و به خواسته‌هایشان تن بدهند.


ملت ایران احساس می‌کنند در بین سایر ملت‌ها تحقیر شده‌‎اند

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر امام‌جمعه اهل‌‎سنت زاهدان، مولانا عبدالحمید گفتند: حوادث 18 و 19 دی‌ماه که در کشور رخ داد بسیار تلخ و تکان‌دهنده بود که در تاریخ ایران بی‌‌سابقه است. برخی از مسئولان تلاش می‌کنند که این حوادث را توجیه کنند و بنده لازم می‌دانم سخنانی در این زمینه مطرح کنم.
ایشان خاطرنشان ساختند: مردم ایران نظام «جمهوری اسلامی» را در ایران حاکم کردند و در طول تاریخ بعد از انقلاب از این نظام حمایت کردند، اما باید بررسی کنیم که امروز مردم در چه وضعیت و موقعیتی قرار دارند. ملت ایران یکی از ملت‎های سربلند و ثروتمند دنیا بوده است، اما امروز در فقر و تنگدستی گیر کرده‌اند و احساس می‌کنند در بین سایر ملت‌ها تحقیر شده‌‎اند و عزت گذشته را ندارند.
امام‌جمعه زاهدان افزودند: مردم کشور این روزها توانایی تأمین هزینه‌های ازدواج فرزندان‌شان را ندارند، سرپرست خانواده نمی‌تواند مخارج زن و فرزندانش را تأمین کند. کارمندان و بازنشستگان و کارگران با این حقوق نمی‌توانند زندگی کنند. تجارت و بازار هم با مشکل جدی مواجه شده و تاجران و بازاریان ورشکسته شده‌اند. زندگی برای روستاییان هم بسیار دشوار شده است. یارانه‌ای که به مردم پرداخت می‌شود هم هیچ ارزشی ندارد، زیرا پول کشور ارزش ندارد.


مردم بارها «تغییرات» را فریاد زدند؛ اما فریادشان شنیده نشد

مولانا عبدالحمید گفتند: مردم ایران وقتی با این شرایط دشوار مواجه شدند، احساس کردند که کشور باید از این وضعیت نجات پیدا کند و نیاز است که یک تغییر و تحول بیاید. مدت مدیدی‌ست که مردم ایران خواستار تغییرات هستند و بارها این را فریاد زدند و هر بار با تلفات مواجه شدند، اما احساس کردند که دیده نشدند و فریادشان شنیده نشد.
ایشان افزودند: مردم در سال‌های 98 و 401 به میدان آمدند و اعتراض کردند و کشته دادند، اما آخرین خیزش مردم ایران که در دی‌ماه 1404 رخ داد بسیار سنگین بود و بسیاری از هموطنان ما در شهرهای مختلف کشور کشته و زخمی و بسیاری هم بازداشت و بسیاری از خانواده‌ها داغدار و عزادار شدند.


قلب مردم با توجیهات مسئولان، تسلی نمی‌شود

امام‌جمعه زاهدان تصریح کردند: تلفاتی که در حوادث دی‌ماه متوجه مردم شد هیچ توجیهی ندارند. برخی از مسئولان تلاش می‌کنند این موضوع را توجیه کنند. بعضی می‌گویند «داعش» و «گروهک‌ها» بودند. شاید دیگران ندانند، اما ما ایرانی‌ها زبان یکدیگر را خوب می‌‎فهمیم. آیا «داعش» و «گروهک» این‌قدر قدرت و نیرو دارد که در صد شهر مردم را بکُشد و ایجاد مشکل کند؟! لذا بهتر است مسئولان به‌جای این توجیهات، از ملت عذرخواهی کنند و به خواسته‌های مردم تن بدهند.
ایشان تأکید کردند: قلب مردم با این توجیهات تسلی نمی‌شود. مردم غمزده و پریشان و نگران‌اند، چنان‌که برخی کنشگران و فعالان سیاسی و احزاب در داخل و خارج کشور در بیانیه‌های مختلف نسبت به این وضعیت ابراز نگرانی می‌کنند و برای نجات کشور و وطن و مردم راهکار ارائه می‌دهند.
ایشان گفتند: کسانی که در داخل و خارج از کشور راهکار ارائه می‌کنند دلسوز کشور هستند؛ حالا ممکن است در بین افرادی که در خارج از کشور هستند، افراد مغرضی هم باشند اما تعدادشان خیلی کم است. تمام ایرانی‌های خارج از کشور هموطنان ما هستند و اگر اعتراضی هم دارند از روی دلسوزی برای کشور و مردم است. مردم ایران هم که به صحنه آمدند و اعتراض کردند، اسرائیلی و آمریکایی نبودند؛ بلکه هموطنان عزیز ایرانیِ ما بودند. مردم بزرگترین سرمایه و دارایی کشور هستند؛ مسئولان باید نسبت به این مردم دلسوزی داشته باشند.


اگر مسئولان فریاد مردم را می‌شنیدند این مشکلات پیش نمی‌آمد

مولانا عبدالحمید در ادامه افزودند: بنده که در طول این سال‌ها صحبت می‌کردم و هشدار می‌دادم، به این دلیل بود که این روز را می‌دیدم که وقتی مردم گرفتار بشوند و کشور با بن‌بست مواجه ‌شود، مردم فریاد می‌زنند و اعتراض می‌کنند و مشکلات به وجود می‌آید. یک ضرب‌المثل عربی است که «إذُا یَئِسَ الإنسانُ طَالَ لِسَانُه»؛ انسان وقتی ناامید می‌شود، زبانش دراز می‎شود و فریاد می‌زند.
ایشان تأکید کردند: اگر مسئولان فریاد مردم را می‌شنیدند و به فریادشان رسیدگی می‌‎کردند این مشکلات برای مردم و مسئولان پیش نمی‌آمد. در بسیاری از کشورهای دنیا مسئولان حرف مردم را می‌شنوند و یا مشکلات مردم را حل می‌کنند و رضایت‌شان را جلب می‌کنند و یا اینکه از مسئولیت خودشان کناره‌گیری می‌کنند، اما در هیچ‌کدام از کشورهای دنیا به این‌صورت با مردم برخورد نشده است.


اگر مردم خواستار کناره‌گیری مسئولی هستند، باید کنار برود

امام‌جمعه زاهدان تصریح کردند: مسئولان باید نگاه کنند مردم چه می‌خواهند؛ اگر مردم خواستار کناره‌گیری مسئولی هستند آن مسئول باید کنار برود؛ این هم از لحاظ شرعی و هم از لحاظ عرف جهانی و بین‌المللی و اجتماعی اقدام پسندیده‌ای است. به هر نحوی که ممکن است باید رضایت مردم حاصل شود و به خواسته‌های ملت اگرچه تلخ باشند، باید تن داده شود؛ ثمرۀ این اقدام شیرین خواهد بود.


فعالان سیاسی را زندان و محکوم نکنید

مولانا عبدالحمید در ادامۀ سخنان‌شان به بازداشت‌های اخیر فعالان سیاسی در کشور اشاره کردند و گفتند: اخیرا شماری از فعالان سیاسی و رهبران احزاب دستگیر و بازداشت شده‌اند. فعالان سیاسی را زندان و محکوم نکنید، بلکه زندانیان سیاسی قبلی را آزاد کنید.
ایشان خاطرنشان ساختند: کشور در شرایط کنونی نیازمند انسجام ملی است و باید حرف فعالان سیاسی و تمام ملت ایران شنیده شود. اگر ما حرف مردم را بشنویم و به خواسته‌های مردم تن بدهیم، امنیت کشور حفظ می‌شود و کشور گرفتار جنگ نخواهد شد.


اعدام‌ها سبب تنفر مردم شده‌اند/ «اعدام» و «اعتراف اجباری» هیچ توجیه شرعی و قانونی ندارد

مولانا عبدالحمید در بخش دیگری از سخنان‌شان در مراسم نماز جمعه زاهدان به تبعات «افزایش اعدام‌ها» اشاره کردند و گفتند: اعدام‌هایی که از اوایل انقلاب وجود داشته و در سال‌های اخیر شدیدتر شده است، مایۀ ایجاد تنفر در بین مردم شده است. این اعدام‌ها از لحاظ شرعی و قوانین بین‌المللی و قانون جمهوری اسلامی به‌هیچ‌وجه قابل توجیه نیستند. «اعتراف اجباری» نیز هیچ توجیه شرعی و فقهی و قانونی ندارد و در قانون جاری کشور هم ممنوع است.


نسبت به گروگان‌گیری‌ها «مشکوک» هستیم؛ گروگان‌گیرها باید شناسایی شوند/ وظیفۀ دستگاه‎‌های قضایی و امنیتی و انتظامی بسیار سنگین است

امام‌جمعه زاهدان در ادامه، مجددا پدیدۀ «گروگان‌گیری» را مورد نکوهش قرار دادند و گفتند: گروگان‌گیری پدیدۀ بسیار زشت و آزاردهنده‌ای است که متاسفانه در استان و شهر زاهدان بسیار زیاد شده است. کسانی که دست به این گروگان‌گیری‌ها می‌زنند افراد بی‌انصافی هستند و ما نسبت به این افراد مشکوک هستیم که چه کسانی هستند! گروگان‌گیرها باید شناسایی و گروگان‌ها آزاد شوند.
ایشان تأکید کردند: وظیفۀ شرعی و قانونی دستگاه قضایی و نیروی انتظامی و دستگاه‌های امنیتی و تمام نهادهایی که مسئولیت تأمین امنیت استان را بر عهده دارند بسیار سنگین است. امنیت استان و شهرستان‌ها و شهر زاهدان مهم است و باید حفظ شود.
ایشان اقوام و طوایف را نیز به مقابله با پدیدۀ گروگانگیری توصیه کردند و گفتند: علما، ریش‌سفیدان و معتمدین اقوام و طوایف و سایر افراد متنفذ نیز در این زمینه وظیفه دارند. اقوام و طوایف باید مواظب باشند که گروگان‌گیرها پشت قوم و طایفۀ خودشان پنهان نشوند.


مولانا یارمحمد رحمه‌الله عالِمی فرهیخته بود و در منطقۀ سیستان خدمات زیادی انجام داد

امام‌جمعه زاهدان در ادامۀ سخنان‌شان به درگذشت مولانا یارمحمد براهویی، امام‌جمعه هیرمند اشاره کردند و گفتند: مولانا یارمحمد رحمه‌الله عالِمی فرهیخته بود که در منطقۀ سیستان فعالیت‌ها و خدمات زیادی انجام داد. ایشان بزرگترین مسجد را در شهرستان هیرمند و منطقۀ سیستان بنا کرد. بنده درگذشت این عالم فرهیخته را به خانوادۀ ایشان و مردم شهرستان هیرمند و عموم مردم سیستان تسلیت می‌گویم و برای ایشان مغفرت و رفع درجات را مسئلت دارم.

شیخ‌الاسلام مولانا عبدالحمید در پایان سخنان‌شان در مراسم نماز جمعه زاهدان، از عموم مردم خواستند که غروب چهارشنبه (29 بهمن) برای رؤیت هلال رمضان تلاش کنند.

 

چاپ

1080 بازدید

منتشر شده در تاریخ : 13 فوریه, 2026


تمامی حقوق طرح برای پایگاه اطلاع رسانی دفتر شیخ الاسلام مولانا عبدالحمید محفوظ است. Copyright ©