شیخالاسلام مولانا عبدالحمید در مراسم نماز جمعه زاهدان(21 دیماه 1403)، با اشاره به تاثیرات منفی فردی و اجتماعی گناهان، عموم مردم را به «ترک گناهان ظاهری و باطنی» توصیه و تاکید کردند.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دفتر امامجمعۀ اهل سنت زاهدان، شیخالاسلام مولانا عبدالحمید، با تلاوت آیۀ «وَذَرُوا ظَاهِرَ الْإِثْمِ وَبَاطِنَهُ إِنَّ الَّذِينَ يَكْسِبُونَ الْإِثْمَ سَيُجْزَوْنَ بِمَا كَانُوا يَقْتَرِفُونَ» [انعام: 120] اظهار داشتند: الله تعالی جامعۀ اسلامی و انسانی را به ترک گناه دعوت داده است. گناه انسان را آلوده میکند و مایۀ شرمندگی بنده و ناراضگی پروردگار میشود. گناهان از جانب شیطاناند و مایۀ شکست در زندگی و ناکامی در اهداف میشوند. همه باید از گناهان ظاهر و باطن دوری کنند. گناهان ظاهر گناهان علنی هستند که مردم آنها را میبینند و یا با اعضای بدن انجام میگیرند مثل ظلم و غیبت و… و گناهان باطن به گناهانی اطلاق میشود که از نظر مردم مخفی هستند و در درون و قلب هستند مثل ریاکاری و حسد و کینه و…
ایشان ادامه دادند: ترک گناه بزرگترین عبادت است. کسی که گناهان را ترک کند و عمل صالح انجام دهد، بزرگترین عابد و زاهد است. لذا از گناهان ظاهر و باطن توبه کنید و از توبهکنندگان باشید. هر اندازه گناه کردهاید از رحمتهای خدا ناامید نشوید، الله تعالی به بندگان مهربان است. اگر بنده پشیمان شود و اشک بریزد و از الله معذرتخواهی کند الله توبهاش را قبول میکند و او را معاف میگرداند. البته اگر حق انسانی ضایع شده است باید آن را ادا کرده و از او حلالیت گرفته شود.
کسی که حق بندگان را ضایع کند در روز قیامت پشیمان میشود
خطیب جمعه زاهدان در ادامه به اهمیت رعایت حقالناس اشاره کردند و گفتند: اگر حق بندگان بر ذمۀ کسی باقی بماند، روز قیامت نماز و روزه و حج و زکات و عمل صالح او را به طلبکار میدهند و وقتی نیکیهای بدهکار تمام شوند، گناهان طلبکار را بر او بار میکنند. در آن روز انسان پشیمان میشود، چون برای نجات خودش محتاج عمل نیک است و صاحبان حق، نیکیهای او را میبرند.
ایشان خاطرنشان کردند: روز قیامت بعضی از انسانها درحالی به صحرای محشر میآیند که گاو و گوسفند و شتر بر پشت خود حمل میکنند و آن حیوان صدا میزند و اهل محشر متوجه میشوند که این افراد در دنیا در مال مردم خیانت کردهاند. هر کس پول مردم و مال و پارچه و هر چیزی را غصب کرده باشد و یا برده باشد آن را بر دوشش حمل میکند.
مولانا عبدالحمید گفتند: روز قیامت و روز حسابوکتاب روز بسیار سختی است. در آن روز هر کس نگران عملکرد خودش است. در آخرت هیچکس غیر از خدا نمیتواند ما را از عذاب الهی خلاص کند.
فروش و مصرف مشروبات الکلی تبعات خطرناک دنیوی و اخروی دارد
مولانا عبدالحمید در ادامه نسبت به «تبعات دنیوی و اخروی مشروبات الکلی» هشدار دادند و گفتند: متاسفانه امروزه در جامعه مشروبات الکلی زیاد مصرف میشود و عدهای در اثر استفاده از مشروبات تقلبی چشمشان کور میشود و مسموم میشوند و میمیرند.
ایشان افزودند: مصرف مشروبات الکلی حرام و ناجایز است و مشروب تقلبی دنیا و آخرت را نابود میکند. مصرفکننده و فروشندۀ این مشروبات در دنیا و آخرت گرفتار میشوند. در مواد مخدر هم تقلبی فراوان است. بسیاری از معتادان بهخاطر مصرف مواد تقلبی صنعتی جان باختهاند. این مواد کشنده و خطرناک هستند.
«توبه و استغفار» علاج مشکلات و خشکسالیهاست
خطیب جمعۀ زاهدان با استناد از یک حدیث، اظهار داشتند: مهاجر کسی است که آنچه را الله منع کرده است ترک کند. هجرت به معنای «ترک» به ترک وطن و ترک گناه هر دو اطلاق میشود. کسی که به خاطر دین، وطن را ترک کند و یا کسی که گناه را ترک کند، هر دو «مهاجر» نامیده میشوند.
ایشان افزودند: ترک گناه درواقع هجرت به سوی الله و هجرت از نافرمانی خدا به سوی فرمانبرداری است. این هجرت «هجرت معنوی و حقیقی» است که بیشترین ثواب را دارد. انسان میتواند با ترک گناهان در خانه و وطن خودش هم «مهاجر» باشد و پاداش هجرت را کسب کند. لذا گناهان ظاهری و باطنی را ترک کنید و الله را با تمام توان عبادت کنید و بر جامعه کار کنید تا گناهان را ترک کنند. علاج همۀ تهدیدها و خطرها و علاج تاخیر در باران «توبه و استغفار» است.
حل مشکلات داخلی و خارجی نیازمند «مدیریت قوی» و «چرخش جدی در سیاستها» است/ مردم ایران همچنان منتظر «اجرای عدالت»، «رفع تبعیض» و «ایجاد تغییرات» هستند
شیخالاسلام مولانا عبدالحمید در بخش دیگری از سخنانشان در مراسم نماز جمعه زاهدان، با اشاره به «مشکلات داخلی و خارجی کشور»، حل این مشکلات را نیازمند «مدیریت قوی» و «چرخش جدی و تغییر سیاستها» دانستند.
مولانا عبدالحمید در ابتدای این بخش از سخنانشان گفتند: مردم ایران این روزها با مشکلات متعددی مواجهاند. برخی از مشکلات از گذشته همچنان باقی مانده و مسئولان تا کنون موفق نشدهاند برای حل آنها چارهای بیندیشند و مشکلات روی هم انباشته شدهاند.
ایشان افزودند: در سالهای اخیر اکثر مردم ایران اعم و مردان و زنان، اقوام و مذاهب و اقشار مختلف به صحنه آمدند و اعتراض داشتند و خواستار اجرای عدالت و رفع تبعیض و تامین آزادیهای سیاسی و مذهبی و رسانهای و مطبوعاتی شدند. همچنین بسیاری از اصناف از قبیل کارگران، بازنشستگان، پرستاران، معلمان و فرهنگیان نیز در اعتراض به حقوق خودشان اعتراض داشتند و این اعتراضات همچنان ادامه دارند. مردم ایران همچنان منتظر توجه به خواستهها و ایجاد تغییرات و حل مشکلات هستند.
مشکلات اقتصادی هر روز بحرانیتر میشوند و مسئولان نتوانستهاند چارهای بیندیشند
امامجمعه زاهدان در ادامه به «بحران اقتصادی» در کشور اشاره کردند و گفتند: مشکلات اقتصادی و معیشتی از مشکلاتی هستند که تمام اقشار و طیفهای مختلف مردم ایران اعم از شهرنشین و روستانشین با آنها دستوپنجه نرم میکنند. سرپرستان خانوادهها بهخاطر ناتوانی در تامین هزینههای زندگی شرمندۀ زن و فرزندشان هستند.
ایشان افزودند: مشکلات اقتصادی روزبهروز بحرانیتر میشوند و متاسفانه هنوز از سوی مسئولان چارهای برای حل این مشکلات اندیشیده نشده است. شاید مسئولان از حل این مشکلات ناتوان هستند.
اختلافات برونمرزی تبدیل به «تهدید جدی» برای کشور شدهاند
مولانا عبدالحمید «مسائل و مشکلات خارجی کشور» را نیز از دیگر دغدغههای مردم ایران عنوان کردند و اظهار داشتند: مسائل و اختلافات برونمرزی ایران با دیگر کشورها امروز به یک تهدید جدی تبدیل شدهاند. ضربالمثل معروفی است که «قضیة و لا أباحسن لها»؛ مشکلات کنونی کشور تبدیل به یک معضل شدهاند و فرد باهمتی همچون حضرت علی رضیاللهعنه نیست تا بتواند آن را حلوفصل کند.
ایشان تصریح کردند: حلوفصل مسائل و مشکلات داخلی و خارجی کشور نیازمند یک مدیریت قوی است که مشکلات داخلی را با تندادن به خواستۀ مردم و مشکلات خارجی را با سعهصدر و دید وسیع مدیریت و حل کند.
سیاستهای گذشته جواب منفی دادهاند؛ این سیاستها باید «فوری» و «کامل» تغییر کنند
امامجمعه زاهدان افزودند: مشکلات خارجی کنونی کشور را تهدید میکنند. خدا نکند مراکز هستهای کشور که میلیاردها دلار برایشان هزینه شده است، مورد حمله قرار گیرند. مراکز هستهای و نظامی و اقتصادی و زیرساختها جزو سرمایههای ملی ایران محسوب میشوند و اگر این مراکز و زیرساختها مورد حمله قرار بگیرند، در شرایط کنونی کشور که بخشی از منابع ملی توسط افراد برده شدهاند و بخشی هم در اختیار نهادها و سازمانها و شرکتها قرار دارند، ضرر بزرگی متوجه مردم ایران شده و مشکلات زیادی برای کشور بهوجود میآیند.
ایشان اظهار داشتند: توصیه دلسوزانۀ ما آن است که مسئولان در این رابطه بهصورت جدی چارهاندیشی کنند و از مردم و صاحبنظران مشورت بگیرند. سیاستهای گذشته جواب منفی دادهاند و این سیاستها باید فوری و بهطور کامل تغییر پیدا کنند.
مولانا عبدالحمید تصریح کردند: راه برونرفت از مشکلات کنونی کشور یک چرخش جدی در سیاستهای داخلی و خارجی است؛ چرخشی که هم جلوی حملات دشمنان را بگیرد و هم نارضایتیهای داخلی را که بسیار مهمتر هستند، تبدیل به رضایت کند.
فرصت بسیار اندک است؛ نباید از کنار تحولات اخیر سوریه به سادگی گذشت
امامجمعه زاهدان گفتند: فرصت بسیار اندک است و اکنون زمان چرخش و تغییر در سیاستهاست. معلوم نیست در آینده فرصتی برای چرخش و تغییر وجود داشته باشد یا نه. تحولات اخیر سوریه که برخی تلاش میکنند آن را یک اتفاق معمولی نشان دهند، یک جریان بسیار بزرگ بود که نباید به سادگی از کنار آن گذشت.
ایشان افزودند: تحولات سوریه برای کسی پوشیده نیست. در سوریه ابتدا مردم خواستار سرنگونی حکومت نبودند بلکه خواستار تغییرات بودند، اما مسئولان سوریه به جای اینکه حرف مردم را بشنوند و به خواستۀ مردم تن بدهند با مردم مقابله کردند. وقتی مردمی که به آخر خط رسیده بودند و میلیونها نفر مجبور به هجرت شدند، از تحولات اخیر در سوریه حمایت کردند و با سرعت بر این کشور مسلط شدند، ارزش پول سوریه بلافاصله بالا رفت، زیرا حکومت جدید سوریه اعلام کرد که تغییرات آورده و با تمام دنیا روابط حسنه برقرار خواهد کرد و با کسی نمیجنگد و کشورش را میسازد. حکومت جدید به اقوام و مذاهب و ادیان و زنان نیز آزادی داد.
مسئولان چارهای بیندیشند و جلوی یک جنگ ویرانگر را بگیرند
مولانا عبدالحمید در ادامه تاکید کردند: امیدواریم مسئولان چارهای بیندیشند و جلوی یک جنگ ویرانگر را بگیرند. شاید مسئولان بگویند ما توان دفاعی داریم؛ اگر بتوانند جلوی جنگ را بگیرند و از سرمایههای ملی دفاع کنند خیلی خوب است، اما اگر قدرت دفاعی ما ضعیف باشد نقصان بزرگی متوجه کشور و ملت خواهد شد.
ایشان خاطرنشان ساختند: بنده این مطالب را به این دلیل اینجا مطرح کردم که اولاً رسانهای در اختیار بنده نیست که این مسائل را بیان کنم و سیاستمداران باید مسائل سیاسی را بشنوند. ثانیاً شرایط خطرناکی در انتظار کشور است که نیاز به تدبیر جدی مسئولان دارد.
با خانوادههای جانباختگان هواپیمای اوکراینی ابراز همدردی میکنیم/ اگر روزهای اول به حادثۀ هواپیمای اوکراینی «رسیدگی عادلانه و بیطرفانه» میشد موضوع تا امروز ادامه پیدا نمیکرد
امامجمعه زاهدان در بخش دیگری از سخنانشان در مراسم نماز جمعه زاهدان، به سالگرد حادثۀ سقوط هواپیمای اوکراینی اشاره کردند و گفتند: سقوط هواپیمای اوکراینی که در تهران سرنگون شد حادثۀ بسیار تلخ و ناگواری بود. در این حادثه تعدادی از هموطنان عزیزمان جان باختند.
ایشان افزودند: پنج سال از حادثه سقوط هواپیمای اوکراینی گذشته و خانوادههای جانباختگان این حادثه این روزها برای عزیزانشان مراسم برگزار میکنند. ما ضمن ابراز همدردی با خانوادههای جانباختگان این حادثه، امیدواریم خواستۀ بحق این خانوادهها که رسیدگی عادلانه و بیطرفانه است متحقق شود تا موجبات تسلی بازماندگان فراهم گردد.
مولانا عبدالحمید خاطرنشان ساختند: مطمئنیم اگر در همان روزهای اول حادثه سقوط هواپیمای اوکرواینی، رسیدگی عادلانه و بیطرفانه به این موضوع صورت میگرفت این موضوع تا امروز ادامه پیدا نمیکرد.
قضیۀ هتاکی اخیر «بهصورت فوری» مورد رسیدگی قرار گرفت و موضوع حلوفصل شد
امامجمعه زاهدان اشارهای هم به جریان اهانت اخیر یک مداح کردند و گفتند: اگر بلافاصله به مسائل رسیدگی شود مشکلات سریع حل میشوند. همانطور که قضیۀ هتاکی اخیر [توسط یک مداح]، بهصورت فوری مورد رسیدگی قرار گرفت و موضوع حلوفصل شد. فردی که هتاکی کرده بود بازداشت شد و به اشتباه خودش اعتراف کرد؛ ما نیز از او گذشت کردیم و مسأله تمام شد.
ایشان افزودند: اگر مسائل سریع و بیطرفانه و عادلانه رسیدگی شوند، تجربه نشان داده که مردم ایران انسانهای باگذشتی هستند و از حق خودشان میگذرند.
درگذشت مولانا جلیلالله رحمهالله نهتنها برای مردم افغانستان، بلکه برای جهان اسلام یک ضایعه بود
امامجمعه زاهدان در بخش دیگری از سخنانشان به درگذشت مولانا جلیلالله مولویزاده، از علمای برجسته افغانستان اشاره کردند و گفتند: مولانا جلیلالله مولویزاده از علما و شخصیتهای برجسته و متبحر علمی و انسانی بسیار دلسوز بود که در زمینههای مختلف علمی تالیفات زیادی دارد. ایشان مدتی در زاهدان بود و رابطۀ بسیار نزدیکی با حضرت مولانا عبدالعزیز رحمهالله [بنیانگذار دارالعلوم زاهدان] و مجموعۀ دارالعلوم مکی و مردم زاهدان داشت.
ایشان افزودند: درگذشت مولانا جلیلالله رحمهالله نهتنها برای مردم هرات و افغانستان، بلکه برای جهان اسلام یک ضایعه بود. علمای صالح و دلسوز برای تمام جهان مفید هستند. خداوند متعال درجات این عالم بزرگ را عالی بگرداند و به مردم عزیز هرات و تمام افغانستان صبر و اجر عنایت فرماید.
امامجمعه زاهدان در بخش پایانی سخنانشان با اعلام اینکه همایش دانشآموختگی طلاب دارالعلوم زاهدان در 11 بهمن سال جاری برگزار میشود، ضمن درخواست دعای خیر از مردم، عموم مردم را به حمایت مالی از این مراسم دینی توصیه کردند.