شیخالاسلام مولانا عبدالحمید (30 آذرماه 1403) در مراسم نماز جمعه زاهدان، «غفلت از آخرت» را ضرر بزرگ و جبرانناپذیری دانستند و بر «عمل بر احکام»، «اخلاق حسنه» و «اختیار صفات انسانی» برای رسیدن به بهشت و رضایت پروردگار توصیه و تأکید کردند.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دفتر امامجمعۀ اهل سنت زاهدان، شیخالاسلام مولانا عبدالحمید پس از تلاوت آیات 36 تا 39 سورۀ مبارکۀ «شوری»، اظهار داشتند: الله تعالی امکانات و وسایل زندگی دنیا را کم و حقیر دیده و هشدار داده است که فریب دنیا را نخورید که به زندگی دنیا سرگرم و قانع بشوید و از آخرت غافل بمانید، چون نعمتهای دنیا ناپایدار هستند و با مرگ فنا میشوند، ولی خشنودی پروردگار و نعمتها و عزت آخرت پایدار هستند. لذا اگر تمام همّ و غم انسان فقط زندگی دنیا باشد و آخرت را فراموش کند ضرر بزرگی کرده است.
الله تعالی را با عمل بر دستورات دین و برخورد خوب با انسانها نگه داریم
امامجمعه زاهدان ادامه دادند: خداوند متعال به انسانها توصیه کرده که دنیا و آخرت هر دو را مدیریت کنند. دنیا نیاز انسان است و انسانها باید با کسبوکار و تجارت و صنعت و سایر وسایل کسب، متوسل به روزی حلال بشوند و الله را عبادت کنند.
ایشان افزودند: نگهداری الله برای ما از جان و فرزندان و مال ما ضروریتر است. الله را از دست ندهیم، ازدستدادن الله تعالی غیرقابل جبران است. در هرجا و مکان و شرایطی الله را نگهداری کنیم. ما میتوانیم الله تعالی را با تقوا و عمل بر دستورات دین و برخورد خوب با انسانها و خیرخواهی و دلسوزی نگه داریم.
اسلام به ما درس انسانیت داده است
مولانا عبدالحمید ادامه گفتند: قرآن، دین اسلام و سیرت پیامبر اکرم به ما درس انسانیت دادهاند و به اقامۀ نماز، پرداخت زکات، عمل بر احکام و اخلاق حسنه توصیه کردهاند. روز قیامت بالاترین اجر از طریق اخلاق نیک به انسان میرسد و هیچ عمل نیکی به اندازۀ اخلاق نیک بر ترازوی اعمال وزن نخواهد داشت.
ایشان اضافه کردند: بهشت مالِ انسانهایی است که از گناهان بزرگ و فاحشه دوری میکنند و وقت خشم و عصبانیت از خودشان صبر و گذشت نشان میدهند و از دستورات الله اطاعت میکنند. فاحشه به گناهانی گفته میشود که در آنها بیحیایی باشد و یا گناهان کبیره که علنی انجام بگیرند.
ایشان اظهار داشتند: اخلاق مهم است. فروبردن خشم و غضب بر مجرم و کسی که نسبت به شما کوتاهی کرده، از بزرگترین اعمال اخلاقی است. مشورت در امور و انفاق مال از دیگر صفات اهل بهشت و اعمال بزرگ اخلاقی هستند که اجر و پاداش زیادی دارند.
انسان از حیث انسانی تعهد دارد بر دیگر موجودات ترحم داشته باشد
مدیر دارالعلوم زاهدان گفتند: متأسفانه امروزه مسلمانان به ادعا اکتفا کردهاند و سیرت و اخلاق رسولالله صلیاللهعلیهوسلم و اهلبیت و صحابه در زندگی مسلمانان کمرنگ شده و به اخلاقیات توجه ندارند.
ایشان افزودند: خداوند متعال به انسان حرمت و کرامت بخشیده و همۀ موجودات را برای خدمت به انسان آفریده است. به انسان عقل داده و انواع نعمتها را در اختیارش گذاشته و او را برای اجرای احکامش بر زمین خلیفه گردانیده است و این به معنای توجه و عنایت خدا به انسان و حرمتی است که خدا به انسان گذاشته است.
ایشان ادامه دادند: انسان از حیث انسانی تعهد دارد که انسانیت را رعایت کند، ترحم داشته باشد، در او شفقت و برخورد انسانی باشد و عاطفۀ انسانی داشته باشد، وگرنه در لیست انسان قرار نمیگیرد.
انسان با صفات والای انسانی به کمالات میرسد
مولانا عبدالحمید در ادامه ابراز داشتند: انسان با صفات انسانی مثل ترحم و اخلاق نیک و حرمتگذاری و شناخت حقوق دیگران و کرامت آنها به کمالات و انسانیت میرسد، نه با نسب و شناسنامه و نژاد. پیامبرزاده هم اگر اخلاق نیک نداشته باشد «انسان» نیست. الله تعالی پسر حضرت نوح را بهعنوان نمونه در قرآن ذکر میکند خطاب به حضرت نوح که گفت: پروردگارا! فرزندم از اهل من است و تو وعده دادید که اهلِ من را هلاک نمیکنی، میفرماید: او از اهل تو نیست و باید در طوفان و دریا هلاک شود.
مولانا عبدالحمید اظهار داشتند: امروز کردار و رفتار و گفتار بسیاری از آدمها بر خلاف انسانیت است. به تعبیر علامه روم؛ «این که میبینی خلاف آدماند/ نیستند آدم، غلاف آدماند». کسی که خدا را نشناسد و دستورات صریح خدا و اخلاق انسانی را نادیده بگیرد، اگرچه ظاهرا شبیه انسان باشد اما درواقع انسان نیست؛ ضد انسان و ضد خداست.
ایشان افزودند: انسانهای ظالم که خون انسانهای دیگر را میریزند و هیچ پروایی از کشتن انسانها ندارند و آه و فریاد انسانها را نمیشنوند و برای آنها حقی قائل نیستند، انسان نیستند، بلکه اینها در غلاف و کالبد آدم قرار گرفتهاند. مولانا رومی چه زیبا فرموده است: «آدمی را آدمیت لازم است/عود را گر بو نباشد، هیزم است». انسان با «آدمیت» ارزش دارد و اگر در او آدمیت و انسانیت نباشد، بیارزش است؛ همانطور که عود اگر بوی خوش نداشته باشد، چندان ارزشی ندارد.
اقتصاد کشور رها شده و از جانب مسئولان، تدبیری برای جلوگیری از افزایش مشکلات اقتصادی مشاهده نمیشود
شیخالاسلام مولانا عبدالحمید در بخش دیگری از سخنانشان در مراسم نماز جمعه زاهدان، با اظهار تأسف از افزایش فقر و مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم در کشور، بر لزوم «مشورت با صاحبنظران مختلف» و «تغییر سیاستها» در این زمینه تاکید کردند.
مولانا عبدالحمید اظهار داشتند: متاسفانه اکنون در کشور فقر و گرسنگی و مشکلات اقتصادی زیادی وجود دارد. امروز یک دلار نزدیک به هشتادهزار تومان شده است، درحالیکه ما انتظار داشتیم دلار به دههزار تومان و بیستهزار تومان برسد.
ایشان تصریح کردند: اقتصاد کشور رها شده و مشکلات اقتصادی مردم در حال افزایش هستند، اما متاسفانه از جانب مسئولان تدبیری در راستای جلوگیری از افزایش این مشکلات و بازگرداندن ارزش پول کشور مشاهده نمیشود.
برای حل مشکلات اقتصادی باید با صاحبنظران مختلف مشورت شود/ اگر مسئولیتی میداشتم تمام زندانیان سیاسی را آزاد میکردم
امامجمعه زاهدان تاکید کردند: وظیفۀ مسئولان بسیار سنگین است که دست روی دست نگذارند و چارهای بیندیشند و در این زمینه با دیگران مشورت کنند. امروز در دانشگاهها و حتی در زندانها افراد صاحبنظر وجود دارند که باید با آنها مشورت و از دیدگاههای آنها استفاده شود.
ایشان گفتند: اگر بنده در این کشور مسئولیت و اختیاری میداشتم اجازه نمیدادم زندانیان سیاسی یک شب هم در زندان بمانند. این کشور متعلق به همه است. باید از دانشگاهیان، حوزویان، بازاریان و اقشار مختلف مردم نظرخواهی شود.
«تغییر سیاستها» میتواند مشکلات اقتصادی را حل کند
مولانا عبدالحمید بر حل مشکلات اقتصادی تاکید کردند و گفتند: مشکلات اقتصادی راهحل دارند. بنده در دولت دوازدهم برای کنترل اقتصاد کشور پیشنهادهایی مطرح کردم. یکی از روزنامهها مطلبی در رد بنده منتشر کرده بود که در کشور اینهمه اقتصاددان و کارشناس وجود دارد و نمیتوانند مشکل را حل کنند، شما چگونه میتوانید کاری انجام دهید. بنده گفتم شما ابتدا نظر و دیدگاه بنده را بپرسید بعد از بنده انتقاد کنید.
ایشان «تغییر سیاستها» را لازمۀ حل مشکلات اقتصادی دانستند و تصریح کردند: بزرگترین علت مشکلات اقتصادی کشور مشکلات سیاسی هستند. مشکلات اقتصادی را فقط اقتصاددانان نمیتوانند حل کنند بلکه تغییر سیاستها میتواند مشکلات اقتصادی را حل کند. چنانکه در بعضی از کشورها که این روزها شاهد تغییراتی بودند بلافاصله ارزش پولشان پنجاهدرصد افزایش پیدا کرد. شما سیاستها را تغییر بدهید و از بعضی از سیاستهای خودتان بگذرید و به نظر مردم تمکین کنید خواهید دید که ارزش پول برمیگردد.
«فقر» ریشۀ بسیاری از ناامنیهاست
امامجمعه زاهدان در ادامه به عواقب و پیامدهای «فقر» در جامعه اشاره کردند و خاطرنشان ساختند: «فقر» ریشۀ بسیاری از ناامنیهاست. گسترش فقر در جامعه به دین ضربه میزند و انسان را به کفر و فسق و گناه میکشاند و بداخلاقی را در جامعه ترویج میدهد.
گروگانگیری «پدیدهای زشت» و «بزرگترین بداخلاقی» است
مولانا عبدالحمید در بخش دیگری از سخنانشان در مراسم نماز جمعه زاهدان به مذمت «گروگانگیری» پرداختند و گفتند: متاسفانه بعضی از انسانها که بویی از انسانیت نبردهاند و درواقع به تعبیر مولوی رومی «غلاف آدم» هستند، از کشتن انسانها هیچ پروایی ندارند. گاهی بعضی از انسانها را برای قرض و یا حتی برای باجخواهی گروگان میبرند، درحالیکه گروگانگیری یک پدیدۀ بسیار زشت است.
ایشان افزودند: ما در گذشته که گروگانگیری در منطقه نبود و یک مورد اتفاق افتاد هشدار دادیم که اگر جلوی این پدیده گرفته نشود در آینده تبدیل به یک معضل خواهد شد.
شهادت فردی که بهخاطر باجخواهی گروگان برده شده بود «بسیار دردآور و تکاندهنده» بود
امامجمعه زاهدان در ادامه به شهادت یکی از جوانان زاهدانی که به گروگان گرفته شده بود اشاره کردند و گفتند: اخیرا شخصی را با هدف باجخواهی به گروگان گرفتند و او را به شهادت رساندند. این اتفاق برای ما بسیار تکاندهنده و دردآور بود. وقوع چنین اتفاقاتی در شهر و استانی که نمازهای جمعه و پنجگانه اقامه میشوند و جلسات تجلیل از حافظان قرآن و دانشآموختگان علوم دینی و دانشگاهی برگزار میشود واقعا دردآور است.
مولانا عبدالحمید از گروگانگیری بهعنوان «بزرگترین بداخلاقی» یاد کردند و گفتند: گروگانگیری حتی اگر برای دریافت وام و قرض هم انجام شود بدترین و بزرگترین بداخلاقی است. برای گرفتن طلب از بدهکار راههای دیگری غیر از گروگانبردن افراد وجود دارد. طلبکار اگر برای وصول طلبش با بنبست مواجه شد و هیچ راه دیگری وجود نداشت میتواند وسیلۀ نقلیۀ بدهکار را ببرد و قرض خودش را مطالبه کند، نه اینکه بهخاطر مسائل مالی، انسانی را گروگان ببرد.
همه باید با گروگانگیری و سایر پدیدههای ناامنی مبارزه کنند
امامجمعه زاهدان تاکید کردند: همۀ ما باید با گروگانگیری و سایر پدیدههای ناامنی مبارزه کنیم. باید هم مسئولان و دستگاههای قضایی و نظامی و انتظامی و هم مردم به وظیفۀ خودشان در این زمینه عمل کنند. وظیفۀ علما، ریشسفیدان و طوایف منطقه نیز در این خصوص بسیار سنگین است و باید مواظب جوانان خودشان باشند که بهخاطر مشکلات اقتصادی و یا دیگر مسائل فریب نخورند و دست به ظلم نزنند. همه باید دست به دست هم بدهند و جلوی پدیدۀ گروگانگیری و ناامنی را بگیرند.
حمله به آمبولانس «مغایر با عرف و قوانین بینالمللی» است/ مردم و مسئولان برای حفظ امنیت استان تلاش کنند
مولانا عبدالحمید در بخش پایانی سخنانشان از حمله به آمبولانس که اخیرا در یکی از شهرستانهای سیستانوبلوچستان رخ داده بود به شدت انتقاد کردند و گفتند: اخیرا در یکی از شهرها به سمت یک آمبولانس که برای رسیدگی به زخمیها رفته بود تیراندازی کردند. حمله به آمبولانس که بیماران را جابجا میکند مغایر با عرف و قوانین بینالمللی است. همۀ ما اعم از ملت و دولت، باید قوانین بینالمللی را رعایت کنیم.
ایشان افزودند: اگر رانندگان آمبولانس و یا مأموران راهنمایی و رانندگی که به رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی و تصادفات جادهای رسیدگی میکنند، هراس داشته باشند که در مسیر مورد هدف قرار میگیرند دیگر جرأت نمیکنند و نمیتوانند به مردم خدماترسانی کنند.
امامجمعه زاهدان تاکید کردند: مردم و مسئولان باید تلاش کنند که امنیت استان حفظ شود. اگر کسی مشکل و خواستهای دارد حرف بزند و مطالبه کند، اما نباید بهجای «حرف» از «گلوله» کار گرفته شود. حفظ امنیت استان به نفع همه است.