شیخالاسلام مولانا عبدالحمید، امروز جمعه (16 آذر 1403) در پنجاهمین همایش دانشآموختگان حوزه علمیه “عینالعلوم” گُشت سراوان، «تنوع قومی و زبانی» را یکی از زیباییهای کشور ایران توصیف کردند و بر لزوم برخورداری اقوام و مذاهب کشور از «حقوق یکسان» تاکید کردند.
همایش عینالعلوم گُشت از مراسمهایی است که مردم برای حضور در آن لحظهشماری میکنند/ این مراسم با هدف «تجلیل از جایگاه علم» برگزار شده است
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دفتر امامجمعه اهلسنت زاهدان، مولانا عبدالحمید در این همایش باشکوه که همزمان با مراسم نماز جمعه گُشت برگزار شد، از حضور گستردۀ علما و اقشار مختلف مردم در همایش دانشآموختگی حوزه علمیه عینالعلوم ابراز خرسندی کردند و گفتند: بسیار خوشحال هستم که در روز مبارک جمعه و در مراسمی که بهمنظور تجلیل از قرآن و سنت و علم برگزار میشود، شرکت کردم. در این مراسم نورانی علمای برجسته و مهمانان بسیار ارزشمندی از سایر استانها و مناطق مختلف کشور ازجمله مولانا محمدحسین گرگیج و جمعی از علما از استان گلستان، کاک حسن امینی و جمعی از علما و ماموستایان از کردستان، مولانا سید محمد فاضلی موحد و جمعی از علما از استان خراسان و شیخ ابراهیم اسماعیلی از استان هرمزگان حضور پیدا کردهاند.
ایشان همچنین از مدیر و اساتید حوزه علمیه عینالعلوم گشت و تمام کسانی که در برگزاری این همایش و پذیرایی از مهمانان نقش ایفا کردهاند، تشکر کرده و برای آنها دعای خیر کردند.
امامجمعه زاهدان به اهمیت برگزاری جلسات دینی و علمی نیز اشاره کردند و گفتند: برگزاری چنین مراسم و جلساتی برای مردم بسیار مفید هستند و سبب پیشرفت فرهنگ دینی و علمی در جامعه میشوند. امروز جامعۀ ما به هر دو علم دینی و دانشگاهی نیاز دارد.
امروز در ایران اسلامی بین زنان، بیداری بیسابقهای آمده است/ «مطالبهگری» بیانگر حیات یک ملت است
مولانا عبدالحمید در ادامه افزودند: بنده از تمام مردم عزیز که از راههای دور و نزدیک به این مراسم آمدهاند تقدیر و تشکر میکنم، مخصوصا از خواهران گرامی که بر اساس گزارش برگزارکنندگان، حضورشان در این مراسم بیشتر از برادران است، تشکر ویژه دارم؛ این علامت بیداری زنان جامعه است.
ایشان اظهار داشتند: امروز در ایران اسلامی در بین زنان بیداری بیسابقهای آمده است؛ بهطوریکه زنان در راستای فراگیری علم و دانش و مطالبۀ خواستههای برحق خودشان تلاش میکنند. مطالبۀ حق و حقوق نهتنها جای نگرانی ندارد بلکه بیانگر حیات و زندگی در یک ملت است.
نجات جامعۀ بشری در «اتباع کامل از اسلام» است/ دینی که به حق بندگان توجه نداشته باشد نجاتدهنده نیست
امامجمعه زاهدان در ادامۀ سخنانشان در پنجاهمین همایش دانشآموختگان حوزه علمیه عینالعلوم گُشت سراوان، با استناد به آیۀ «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا ادْخُلُوا فِي السِّلْمِ كَافَّةً وَلَا تَتَّبِعُوا خُطُوَاتِ الشَّيْطَانِ إِنَّهُ لَكُمْ عَدُوٌّ مُبِينٌ» [بقره: 208] بر لزوم «اتباع کامل از اسلام» تاکید کردند و گفتند: سعادت و نجات دنیا و آخرت ما و تمام بشریت در آن است که از دین اسلام بهعنوان بزرگترین، کاملترین و آخرین دین الهی اتباع کنیم.
ایشان در ادامه افزودند: الله تعالی در آیات قبل از آیهای که تلاوت شد، حالات دو گروه را مورد تذکره قرار داده است؛ یک گروه «منافقین» هستند که ادعای مسلمانی داشتند و در ظاهر گفتار زیبا بر زبان میآوردند که مورد پسند مسلمانان قرار میگرفت اما درواقع کسانی بودند که در زمین فساد میکردند؛ «وَإِذَا تَوَلَّى سَعَى فِي الْأَرْضِ لِيُفْسِدَ فِيهَا وَيُهْلِكَ الْحَرْثَ وَالنَّسْلَ» [بقره: 205] و گروه دوم مسلمانان مخلصی هستند که جان خودشان را در راه الله و برای کسب رضایت پروردگار میفروشند؛ «وَمِنَ النَّاسِ مَنْ يَشْرِي نَفْسَهُ ابْتِغَاءَ مَرْضَاتِ اللَّهِ» [بقره: 207]. الله تعالی در ادامه خطاب به مسلمانان میفرماید که شما مانند منافقین نباشید که به بعضی از احکام دین عمل میکنند و به بعضی دیگر عمل نمیکنند، بلکه باید کاملا در اسلام داخل شوید و «حقوقالله» و «حقوقالناس» را رعایت کنید.
مولانا عبدالحمید تاکید کردند: حقوقالله و حقوقالناس بسیار سنگین و مهم هستند که در قرآن و سنت بر آنها تاکید فراوان شده است. در بسیاری از آیات قرآن حق بندگان بر حق الله تعالی مقدم آورده شده و در بعضی موارد حق الله بر حق بندگان مقدم است. اولین و بزرگترین حق الله تعالی بر بندگان «توحید» است و بعد از توحید، رعایت حقوقالناس قرار دارد که «حقوق والدین» در رأس حقوقالناس است. لذا زمانی اسلامِ ما کامل میشود و ما مسلمان واقعی میشویم که هم حقوق خدا و هم حقوق بندگان را رعایت کنیم. دینی که در آن فقط اعتقاد به توحید باشد اما به حق بندگان توجه نکند نمیتواند انسان را نجات بدهد.
حاکمان و تمام افراد امت موظف به «رعایت حقوقالله و حقوقالناس» هستند
مولانا عبدالحمید اظهار داشتند: بسیاری گمان میکنند که «اعتقاد صحیح» به تنهایی کافی است و به ارکان و فرایض دین عمل نمیکنند و مرتکب گناه و معصیت و ظلم میشوند و میگویند همینکه عنوان «اسلام» و «مسلمان» داشته باشیم کافی است و الله تعالی ما را میبخشد، درحالیکه این اشتباه بسیار بزرگی است. کسی که در حق بندگان مرتکب ظلم بشود و حق زنان و کودکان و یتیمها و سایر اقشار را ضایع کند مورد مؤاخذه الله تعالی قرار میگیرد.
ایشان گفتند: همۀ ما بندگان الله هستیم و این حق الله بر ماست که از دستوراتش پیروی کنیم، زیرا الله تعالی خالق و مالک ما بندگان است و بر ما احسان کرده است و هرچه داریم از الله داریم. لذا تمام افراد امت و تمام حاکمان دنیا وظیفه دارند در رابطه با رعایت «حقوقالله» و «حقوقالناس» فکر و تلاش کنند. حاکمان و اقشار مختلف جامعه باید هم به احکام و دستورات الله تعالی عمل کنند و هم حقوق مردم را رعایت کنند.
مولانا عبدالحمید تاکید کردند: هیچکسی حق ندارد بدون حکم و دستور الله تعالی کسی را شلاق بزند، جریمۀ نقدی کند و مجازات کند. توصیۀ ما به همه آن است که حقوق تمام بندگان خدا رعایت شود. همه مکلف به اتباع از شریعت اسلام و تعالیم آنحضرت صلیاللهعلیهوسلم هستند تا حقوق هیچ انسانی ضایع نشود.
«تبعیض» در اسلام نیست؛ ما اسلامِ بدون عدالت و انصاف نداریم
امامجمعه زاهدان در ادامۀ سخنانشان به «تنوع اقوام و زبانها در ایران» اشاره کردند و گفتند: چقدر زیباست که ایران اسلامی از تنوع قومی برخوردار است و قومیتها و زبانهای مختلفی در این کشور زندگی میکنند. این تنوع قومی و زبانی به منزلۀ گلهای مختلف و متنوعی است که هر گلی رنگ و بوی خودش را دارد و در مجموع صحنهای زیبا و چشمنواز را تشکیل میدهند. مجموع این اقوام و زبانها نیز کشور ایران را تشکیل میدهند که الله تعالی آنها را در حقوق با هم برابر قرار داده و قانون اساسی نیز تا حدودی آنها را برابر قرار داده است و باید حقوق همه بهطور یکسان مراعات شود. تبعیض و نابرابری در اسلام نیست، بلکه در اسلام «عدالت» است. ما اسلامِ بدون عدالت و انصاف نداریم.
ایشان تاکید کردند: ملت ایران ملت واحدی است و همۀ مردم در کنار یکدیگر هستند و برای حقوق حقۀ زنان و اقوام و شایستگان تلاش میکنند. باید بین شایستگان نیز عدالت وجود داشته باشد.
علما و مسئولان «مردمی» باشند تا «ماندگار» شوند
مولانا عبدالحمید گفتند: توصیۀ بنده به تمام مسئولان، علما، معتمدین، ریشسفیدان و اقشار و طیفهای مختلف ملت ایران آن است که مردمی زندگی کنید. اگر شما در کنار مردم باشید و برای مردم فکر و غمخواری کنید بدانید که الله با شماست و شما را رها نمیکند. هر کسی و هر چیزی که در راستای منافع مردم باشد ماندگار میشود. در گذشته، تاریخ بسیاری از علما که از مردم جدا شدهاند مشخص است.
ایشان افزودند: «الله» و «مردم» دو محور هستند؛ شما رضایت و رحمت «الله» را در «مردم» جستجو کنید. الله تعالی به پیامبرش دستور میدهد که همنشین قشر ضعیف جامعه باشد؛ «وَاصْبِرْ نَفْسَكَ مَعَ الَّذِينَ يَدْعُونَ رَبَّهُمْ بِالْغَدَاةِ وَالْعَشِيِّ يُرِيدُونَ وَجْهَهُ وَلَا تَعْدُ عَيْنَاكَ» [کهف: 28]. لذا وظیفۀ علماست که با قشر ضعیف و فقیر جامعه و با مظلومان و دلشکستگان و کسانی که حقوقشان در جامعه ضایع شده نشستوبرخاست داشته باشند تا رحمت الله تعالی شامل حالشان شود. علما و حکام نباید دنبال زرقوبرق دنیا باشند، بلکه باید ساده زندگی کنند؛ این بر مسیر سیرۀ رسول اکرم صلیاللهعلیهوسلم است.
مسئولان برای آسایش مردم بیندیشند/ باید به خواستههای تمام اقشار بهویژه خواستههای زنان توجه شود
امامجمعه زاهدان ادامه دادند: توصیۀ ما به مسئولان آن است که مردمی باشید؛ به مردم فکر کنید و برای مردم بدوید و در فکر آسایش مردم باشید. هیچ عالم و ریشسفید و حاکم و مسئولی نباید آه مظلوم را بلند کند، زیرا بین آه مظلوم و الله تعالی هیچ مانعی وجود ندارد و آه مظلوم همهچیز را میسوزاند و نابود میکند.
ایشان تاکید کردند: علما و مسئولان و تمام کسانی که در جامعه و در بین مردم جایگاه و مسئولیتی دارند باید به تمام قومیتها و اقشار ارزش قایل باشند و به مردم رسیدگی کنند و مواظب باشند که حقوق کسی در جامعه ضایع نشود. باید به خواستههای تمام اقشار بهویژه خواستههای زنان توجه شود.
اگر مسائل مطابق دین باشند و با مهربانی گفته شوند مردم میپذیرند
مولانا عبدالحمید در ادامه اظهار داشتند: زنان جامعۀ ما چیزی را که قرآن و حدیث و دین گفته است میپذیرند؛ نه اجتهاد و برداشت کسانی را که شب بنشینند و قانونی بنویسند و جریمههای نقدی کلان تعیین کنند. مسائل باید با مهربانی و درایت و تدبیر و مردمداری بررسی و رسیدگی شوند.
ایشان افزودند: اگر شما مسئولان مردمدار باشید مردم هر چیزی را که مطابق قرآن و سنت و سیرۀ پیامبر و صحابه و اهلبیت باشد و شما بگویید میپذیرند، البته این مسائل هم باید با مهربانی گفته شوند.
علما و مسئولان باید «دلسوز و خادم مردم» باشند
امامجمعه زاهدان در ادامه گفتند: علما و مسئولان باید دلسوز و خادم مردم باشند و این برای علما و مسئولان مایۀ افتخار است. دلسوزی برای مردم و خدمت به مردم بزرگترین آرزوی بنده است و آن را شرفی برای خودم میدانم. ما باید زندگی خودمان را وقف خدمت به مردم کنیم. بنده هر گاه الله تعالی توفیق دعا نصیب میفرماید برای آبادانی و عزت دنیا و آخرت ملت ایران و هدایت و سعادت تمام بشریت دعا میکنم.
امنیت استان باید حفظ شود؛ ناامنی به ضرر مردم و مسئولان است
مولانا عبدالحمید در پایان سخنانشان در پنجاهمین همایش دانشآموختگان حوزه علمیه عینالعلوم گشت سراوان، بر «حفظ امنیت» تاکید کردند و گفتند: امنیت یک مقولۀ حیاتی و مهم است. توصیۀ ما به اقشار مختلف مردم عزیز آن است امنیت در کشور بهویژه در استان سیستانوبلوچستان باید حفظ شود. ناامنی به ضرر مردم و مسئولان و تمام طیفها و اقشار است.
ایشان افزودند: اکنون که شرایط جدیدی در کشور آمده باید امنیت، بیشتر رعایت شود تا در زمینۀ اجرای عدالت و توسعۀ استان و رسیدگی به مشکلات مردم بهانه و مشکلی وجود نداشته باشد.
امامجمعه زاهدان تاکید کردند: پیام بنده به کسانی که در بیرون از مرزها هستند نیز آن است که در راستای امنیت تلاش کنند. اختلافاتی که هستند نیز با گذشت حلوفصل شوند.