شیخالاسلام مولانا عبدالحمید در خطبههای نماز جمعه امروز ۱ تیر ۱۴۰۳ گفتند: همه این را دیدند و تجربه کردند که نه دولت یکدست و نه مجلس یکدست جواب میدهد.
ایشان گفتند: عدهای با این تصور که در مجلس سروصدا و جر و بحث کمتر شود و مجلس با دولت و حاکمیت هماهنگ باشد، تلاش میکنند با گزینش سختگیرانه مجلس را یکدست کنند اما این تجربه که مجلس از یک طیف باشد در دنیا ثابت شده است که جواب نمیدهد.
امام جمعه اهل سنت زاهدان بیان داشتند: مجلسی موفق میشود که متنوع و متکثر باشد و همه افکار، طیفها و قومیتها را نمایندگی کند. مجلس همانگونه که از نامش برمیآید مجلس شورا، مشورت و قانونگذاری است. زمانی که مخالف و موافق مورد مشورت قرار میگیرند و نظرات، نیازها و نمایندگان اقشار متفاوت مطرح شوند، بهترین نظر انتخاب میشود و بهترین قانون تصویب میشود و مورد قبول همه اقوام و مذاهب و گرایشها و زنان و مردان جامعه و دینداران و کسانی که دیندار نیستند، قرار میگیرد. دولت نیز باید همه تبارها و افکار را نمایندگی کند و هیئت دولت که محل مشورت و تصمیمگیری است باید همه طیفها را نمایندگی کند، زیرا بهترین و موفقترین دولت، آن است که کل کشور را نمایندگی کند و رضایت مردم نیز از چنین دولتی بیشتر خواهد بود.
ایران متعلق به همه زنان و مردان و اقوام و مذاهب و ادیان است
ایشان با اشاره به اینکه ایران کشوری متکثر است و کمتر کشوری در دنیا به اندازه ایران تکثر و تفاوت قومیتی، مذهبی و دینی دارد گفتند: ایران متعلق به همه زنان و مردان و همه ادیان و مذاهب و اقوام و تفکرات است و دولتی در ایران جواب میدهد که فراگیر و از همه اقوام و مذاهب باشد و همه را نمایندگی کند.
شیخالاسلام مولانا عبدالحمید گفتند: زمانی که محمد مرسی به عنوان فردی اسلامگرا به ریاست جمهوری مصر برگزیده شد، بنده نامهای به ایشان نوشتم و در این نامه بیان کردم که سعی کنید سیر تدریجی اسلام را در مصر رعایت کنید و سختگیری نکنید، و گفتم با توجه به اینکه تا کنون حکومت مصر غربگرا و جامعه تابع آن بوده است سعی کنید با مردم برخورد نرمی داشته باشید. توصیه کردم که ایشان از افراد متدین و لاییک و طیفها و اقوام مختلف در دولت استفاده کند و دولت فراگیری تشکیل بدهد تا دشمن نتواند سوءاستفاده کند.
خالصسازی یکی از بزرگترین اشتباهات بود
ایشان افزودند: خطاب بنده به مسئولان جمهوری اسلامی نیز همواره این بوده که یکی از بزرگترین اشتباهات خالصسازی بود. این ایده را افراد ناپخته و بیتجربه مطرح کردند که باید خالصسازی صورت بگیرد و افراد از فیلترها و گزینشهای مختلف رد شوند تا کسانی بکار گرفته شوند که از یک طیف خاص هستند و همه تفکرات و دیدگاههای متفاوت و متکثر نادیده گرفته شدند.
امام جمعه اهل سنت زاهدان اظهار داشتند: نصیحت خیرخواهانه و دلسوزانه بنده آن است که یکدست کردن مجلس و دولت آینده جواب نمیدهد. فقط دولتی در ایران جواب میدهد که نمایندگی زنان، اقوام، مذاهب و حتی ادیان را داشته باشد. همچنین مجلسی موفق خواهد بود که همه اقشار و گرایشها در آن نماینده داشته باشند و سنت خداوند متعال نیز برای اداره جهان، تنوع و تکثر است. بنده قبلاً نیز گفتم که مجلس نماینده دولت و حاکمیت نیست و مردم را نمایندگی میکند و مردم باید آزادانه نمایندگان خود را انتخاب کنند. رئیسجمهور نیز نماینده مردم است.
باید در روشهای گذشته تجدیدنظر شود
شیخالاسلام مولانا عبدالحمید در ادامه گفتند: اسلام بر آزادی تاکید دارد و دین اسلام به دموکراسی بسیار نزدیک است و مردم باید بتوانند مانند بسیاری از کشورهای آزاد رئیسجمهور خود را انتخاب کنند. باید در روشهای گذشته تجدیدنظر شود و همه اقوام و اندیشهها را در نظر بگیریم و ملت را همراه کرده و رضایت ملت را جلب کنیم.
ایشان در پایان تأکید کردند: راه و روش انبیاء نیز این بوده که بر لغزشها پافشاری نکرده و هر جا لغزشی وجود داشته است آن را اصلاح کردهاند. وظیفه حکومت است که به خواستهها و مطالبات موافق و مخالف و آسایش ملت توجه کند و در کنار مردم باشد و با مخالفانش مشورت کند و صدای مخالفان را بشنود. هیچ اندیشه و سیاستی بالاتر و بهتر و موفقتر از این وجود ندارد که رضایت خدا و مردم جلب شود.
مومن «دوراندیش» است و از یک سوراخ دو بار گزیده نمیشود
شیخالاسلام مولانا عبدالحمید در بخش نخست سخنانشان در مراسم نماز جمعه زاهدان، «دوراندیشی» را از صفات بارز انسان مومن برشمردند و گفتند: یکی از صفات و ویژگیهایی که به برکت ایمان نصیب میشود این است که مومن فقط جلوی پای خود را نگاه نمیکند، بلکه دوراندیشی دارد. یکی دیگر از ویژگیهای مومن این است که همواره خودش را محاسبه میکند.
ایشان در ادامه افزودند: این نشانهٔ دوراندیشی مومن است که هم برای آبادانی دنیا و هم برای آبادانی آخرت خود و دیگران فکر و تلاش میکند. مومن در هیچ شرایطی قیامت و حضور در بارگاه الله تعالی را فراموش نمیکند و همواره برای این موضوع فکرمند است و دغدغه دارد و مواظب است که حقوقالله و حقوقالناس را ضایع نکند.
امامجمعه زاهدان خاطرنشان کردند: مومن، همواره عاقل و هوشیار است و در رابطه با مسائل با عجله تصمیمگیری نمیکند، بلکه مسائل را تجزیه و تحلیل میکند و با فکر و مشورت و دوراندیشی تصمیم میگیرد.
ایشان افزودند: یکی دیگر از صفات مومن این است که از یک سوراخ دو بار گزیده نمیشود؛ اگر یک مرتبه از یک جایی نیش خورد برای همیشه از نزدیکشدن به آن اجتناب میکند.
مولانا عبدالحمید افزودند: پیامبران علیهمالسلام انسانهای دوراندیشی بودند. مومن باید همواره فکر و سیاست خود را مورد بررسی و تجدیدنظر قرار بدهد و باید همیشه در مومن پذیرش وجود داشته باشد و ببیند حق چیست و کدام راه بهتر است و راهی را انتخاب کند که نتیجهٔ بهتری در پی داشته باشد.