پایگاه اطلاع رسانی شیخ الاسلام مولانا عبدالحمید

امروز جامعه بشری با «بحران اعتقادی و اخلاقی» مواجه است

شیخ‌الاسلام مولانا عبدالحمید در مراسم نماز جمعه زاهدان (20 مهرماه 1403)، «بحران اعتقادی و اخلاقی» را بدترین بحران و مشکل جامعۀ بشری عصر حاضر برشمردند و بر لزوم «پیروی کامل از دستورات شریعت» برای برون‌رفت از این بحران تاکید کردند.
به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر امام‌جمعۀ اهل‌سنت زاهدان، شیخ‌الاسلام مولانا عبدالحمید پس از تلاوت آیات «قَدْ أَفْلَحَ مَنْ زَكَّاهَا* وَقَدْ خَابَ مَنْ دَسَّاهَا» [الشمس: 9-10] اظهار داشتند: بشر بسیاری از مشکلات و بحران‌ها را با چشم سر می‌بیند و برای آنها تشکیل جلسه می‌دهد و راه‌های مبارزه با آنها را بررسی می‌کند. تغییرات جوی، مشکل معیشت و جنگ اسراییل و غزه و لبنان ازجملۀ مشکلاتی هستند که این روزها تبدیل به بحران شده‌اند.
ایشان افزودند: یک‌ بحران‌ اساسی و زیربنایی است که سایر بحران‌ها به این آن برمی‌گردند، اما اکثر انسان‌ها از آن غافل‌اند؛ این بحران «بحران اعتقادی و اخلاقی» است.
خطیب جمعه زاهدان ادامه دادند: امروز بشر به بحران نفس‌پرستی گرفتار است. بسیاری از انسان‌ها به جای عبادت خداوند یکتا، نفس و شیطان را عبادت می‌کنند. پرستش نفس و شیطان فقط سجده در مقابل آنها نیست بلکه تسلیم‌شدن در مقابل آنهاست، همان‌طورکه پرستش خدا تنها سجده در مقابل خدا نیست بلکه تسلیم‌شدن در مقابل دستورات اوست.
ایشان ابراز داشتند: امروز در دنیا «انسان» فراوان است اما «انسانیت» نیست. وقتی در یک جامعه ترحم، عاطفه، حرمت‌گذاری، انصاف و عدالت نباشد انسانیت نیست. امروز اخلاق کریمانه و اعتقاد درست که انبیا آن را آموزش دادند در میان بشریت نیست. وقتی انسان با الله تعالی ارتباط قلبی نداشته باشد و از خوبی‌های اخلاقی و ایمانی محروم باشد، انسانیت‌اش ضربه می‌خورد و به بدین نوع بحران که «بحران اعتقادی و اخلاقی» است گرفتار می‌شود.
ایشان گفتند: متأسفانه کار از اساس و پایه خراب است. رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌وسلم در حدیثی هشدار دادند که در بدن انسان تکه‌گوشتی است که اگر این تکه‌گوشت اصلاح شود (در آن خوف خدا و تقوا و هدایت باشد)، تمام بدن اصلاح می‌شود (و به مسیر درست حرکت می‌کند) و اگر این تکه‌گوشت فاسد شود (و گرفتار محبت دنیا و خواهشات نفسانی و رذایل اخلاقی و اعتقادی گردد) تمام بدن فاسد می‌شود (و در مسیر نادرست حرکت می‌کند) و این تکه‌گوشت «قلب» است.

 

در جامعه‌ای که رسول‌الله صلی‌الله‌علیه‌وسلم تربیت کرد «دروغ» و «تهمت» و «بداخلاقی» نبود
مولانا عبدالحمید خاطرنشان کردند: رسول‌الله صلی‌الله‌علیه‌وسلم تلاش کردند در دل‌ها ایمان و اعتقاد صحیح بیاید و اخلاق و عملکرد بشر درست شود، بخل و خودخواهی و خودپسندی از دل برود و تواضع و فروتنی در دل بیاید، مردم به وعده‌های خود وفا کنند، تهمت نزنند، دروغ نگویند و فحش ندهند.
ایشان اظهار داشتند: رسول‌الله یک جامعۀ باایمان و بااخلاق تربیت کرد که در آن جامعه، دروغ، خیانت در امانت و بی‌انصافی نبود و همه به وظایف‌شان درست عمل می‌کردند و حقوق هدیگر و حقوق مسلمان و غیرمسلمان را رعایت می‌کردند. در آن جامعه حرمت غیرمسلمانان نیز رعایت می‌شد که این بالاترین اخلاق است.

 

رسول‌الله صلی‌الله‌علیه‌وسلم در رعایت حقوق و اجرای عدالت تفاوتی بین مسلمان و غیرمسلمان قایل نبود
امام‌جمعه زاهدان در ادامه گفتند: رسول‌الله صلی‌الله‌علیه‌وسلم هیچ زمان بین مسلمان و غیرمسلمان در حقوق و عدالت و انصاف و فیصله تفاوتی قایل نبود، بلکه انصاف را بین آنها رعایت می‌کرد. در بین مسلمانان صدر اسلام «اقلیت» و «اکثریت» همه برابر و مساوی بودند. بدترین فساد اخلاقی این است که کسی در یک موضوعی اختلافی حق را نادیده بگیرد و از قوم و خویشاوند خود حمایت کند.
ایشان افزودند: امروزه متأسفانه حق در دنیا قربانی است. اسلام دستور داده که دررابطه با زندانی و اسیر و قاتل عدالت و انصاف را رعایت کنید،همۀ ما باید از حق و انصاف حمایت کنیم حتی اگر یک طرف برادر و خویشاوند و نزدیک ما باشد. مسلمان و غیرمسلمان و فقیر و غنی و نزدیک و دور ملاحظه نشود، بلکه حق و عدالت و واقعیت‌ها مدنظر قرار گیرد.
مولانا عبدالحمید در پایان این بخش از سخنان‌شان تأکید کردند: رسول‌الله صلی‌الله‌علیه‌‎وسلم در رابطه با همۀ انسان‌ها بهترین اخلاق را آموزش داده است؛ به رعایت حقوق والدین و خویشاوندان و همسایگان و مسکین و ضعیف و مسافر و… توصیه کرده است. حقوق‌شان این است که با آنها به خوبی رفتار کنید. خداوند متعال توفیق بدهد بشر بتواند همۀ این بحران‌های اعتقادی، اخلاقی، عملی و انسانی را برطرف کند. وظیفۀ مصلحان و دعوتگران در این زمینه بسیار سنگین است.

 

اسرائیل در حمله به غزه و لبنان قوانین بین‌المللی را نادیده می‌گیرد/ حمله به بیمارستان‌ها و مساجد هیچ توجیه و مجوزی ندارد
شیخ‌الاسلام مولانا عبدالحمید در بخش دیگری از سخنان‌شان در مراسم نماز جمعه زاهدان، با انتقاد شدید از «قتل‌عام زنان و کودکان» و «تعرض به مساجد و بیمارستان‌ها» در غزه و لبنان توسط اسرائیل، این اقدامات را «مغایر با عرف جهانی و قوانین بین‌المللی» دانستند و اظهار داشتند: متاسفانه این روزها در غزه و لبنان کشتار بی‌رحمانه و بی‌سابقه‌ای در جریان است. در این حملات بیمارستان‌ها و مساجد مورد هدف قرار می‌گیرند. تعرض به مسجد و کلیسا و معبد و عبادتخانه‌های تمام ادیان و ملت‌ها در نزد مردم دنیا زشت و ناپسند است، اما متاسفانه اسرائیل این موضوع را رعایت نمی‌کند و چندین مسجد و بیمارستان را در غزه و لبنان مورد هدف قرار داده است.
ایشان تاکید کردند: هدف‌قراردادن بیمارستان‌ها که به زخمی‌ها و مجروحان رسیدگی می‌کنند به این بهانه که در این بیمارستان‌ها افراد جنگجو و نظامی پناه گرفته‌اند، از لحاظ عرف جهانی و قوانین بین‌المللی بسیار زشت و ناپسند است. پناه‌گرفتن افراد جنگجو در بیمارستان‌ها یا مساجد نمی‌تواند مجوزی برای حمله به این اماکن باشد.
امام‌جمعه زاهدان افزودند: جنگ از خودش اصول و قوانینی دارد؛ کشتن زنان و کودکان و افراد بی‌دفاع و غیرمسلح و ویران‌کردن و تخریب شهرها در عرف جهانی و قوانین بین‌المللی ممنوع است، اما متاسفانه اسرائیل علی‌رغم تمام تذکرات، این قوانین را رعایت نمی‌کند زیرا از حمایت بعضی قدرت‌ها برخوردار است. دولت اسرائیل چرا هنوز روزانه شهر غزه را که دیگر چیزی از آن باقی نمانده است بمباران می‌کند؟! اسرائیل چرا کرانه باختری را که نقشی در این جنگ ندارد و توسط دولت خودگردان اداره می‌شود، هدف قرار می‌دهد؟! در غزه و لبنان افراد غیرنظامی و غیرمسلح و بی‌گناهی که کشته می‌شوند به مراتب بیشتر از شبه‌نظامیان و افراد مسلح هستند.
ایشان خاطرنشان کردند: کشتن غیرنظامیان بر خلاف قوانین و عرف جهانی است و دین اسلام نیز به شدت از این کار منع کرده است. هیچ مسلمانی حق ندارد زنان و کودکان و کهنسالان و افراد بی‌گناه غیرمسلمان را هدف قرار بدهد؛ اسلام چنین مجوزی به مسلمانان نداده است. پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌وسلم در جنگ‌ها به مسلمانان توصیه می‌کرد که مواظب باشید زنان و کودکان و سالخوردگان را نزنید و عبادتخانه‌های مردم را هم مورد تعرض قرار ندهید.

 

خطر وقوع «جنگ فراگیرتر» در خاورمیانه وجود دارد/ تنها راه پایان‌دادن به این درگیری‌ها «حل‌وفصل عادلانه مسأله فلسطین» است
مولانا عبدالحمید در ادامه نسبت به وقوع یک «جنگ فراگیر در خاورمیانه» هشدار دادند و گفتند: متاسفانه شرایط به‌گونه‌ای است که خطر وقوع جنگ فراگیرتر که تمام خاورمیانه را دربر بگیرد وجود دارد و متاسفانه کسی هم به حرف خیرخواهان و دلسوزان توجه نمی‌کند.
ایشان خاطرنشان کردند: باید توجه داشته باشیم که اگر صدهزار نفر و یک میلیون نفر هم کشته بشوند باز هم مشکلات کنونی حل نمی‌شوند، زیرا علت اصلی این درگیری‌ها که اشغال سرزمین فلسطین است هنوز باقی است و تا زمانی که به اشغال سرزمین فلسطین پایان داده نشود این درگیری‌ها همچنان ادامه پیدا می‌کنند. لذا بهترین راه، صلح عادلانه و حل‌وفصل منصفانه مسأله فلسطین است. طرفین باید با هم بنشینند و به حق خودشان قانع بشوند.
ایشان افزودند: اگر صلح عادلانه برقرار شود تهدید دیگری در خاورمیانه وجود ندارد و موضوع اختلافی دیگری بین کشورها و ملت‌ها وجود نخواهد داشت و همه می‌توانند با رعایت حقوق یکدیگر کنار هم زندگی کنند. لذا مجامع بین‌المللی و قدرت‌های جهانی باید بر هر کدام از طرفین که حاضر به پذیرش صلح عادلانه نیستند فشار بیاورند و آنها را قانع کنند تا این جنگ هفتادساله خاتمه پیدا کند.

 

جامعه جهانی و دولت‌های بزرگ دنیا اسرائیل را از حمله به ایران منصرف کنند؛ این یک خواستۀ ملی است
مولانا عبدالحمید در ادامه اظهار داشتند: خواستۀ ملی ملت ایران از جامعه جهانی و دولت‌های بزرگ دنیا آن است که اسرائیل را از حمله به ایران منصرف کنند، زیرا اگر اسرائیل حمله کند و ایران هم به این حمله پاسخ بدهد جنگ طولانی می‌شود و منطقه در شرایط کنونی تحمل جنگ را ندارد.
ایشان افزودند: در شرایط فعلی، منطقه بیش از هر زمانی ظرفیت صلح را دارد. لذا هدف‌قراردادن مراکز اقتصادی و نظامی و… برای طرفین نقصان دارد. بهترین راه آن است که طرفین حمله به یکدیگر را متوقف کنند.

 

مردم حق دارند از شهرداری و شورای شهر انتقاد کنند
مولانا عبدالحمید در بخش دیگری از سخنان‌شان در مراسم نماز جمعه زاهدان به «انتقادهای مردمی از شهرداری زاهدان» اشاره کردند و گفتند: نسبت به شهرداری زاهدان انتقاداتی موجود است. شهروندان زاهدانی حق دارند در صورتی که شهرداری و شورای شهر نتوانند به وظایف قانونی خودشان عمل کنند از آنها انتقاد کنند.
ایشان افزودند: شورای شهر که توسط مردم انتخاب شده است و همچنین شهرداری که خدمت به مردم را پذیرفته است بدهکار مردم هستند. کسی که خدمت به مردم را می‌پذیرد باید از وقت و جان خودش مایه بگذارد و در این زمینه کوتاهی نکند. شهروندان زاهدانی نیز باید هم از شهرداری و شورای شهر کار بخواهند و هم در این زمینه با آنها همکاری داشته باشند و به آنها مشورت بدهند.

 

بعضی ادارات بدهی‌های کلانی به شهرداری زاهدان دارند؛ چرا این بدهی‌ها را پرداخت نمی‌کنند؟!
امام‌جمعه زاهدان در ادامه از «بدهی‌های کلان بعضی ادارات دولتی به شهرداری زاهدان» خبر دادند و گفتند: شنیده‌ها حاکی از آن است که بعضی ادارات دولتی بدهی‌های کلانی که مجموعا به چندهزار میلیارد می‌رسد، به شهرداری زاهدان دارند و شهرداری از این ادارات طلبکار است؛ ادارات چرا این بدهی‌ها را پرداخت نمی‌کنند؟ چرا در زاهدان قانون رعایت نمی‌شود؟! وقتی حق شهرداری از مردم گرفته می‌شود چرا ادارات دولتی که پول هم دارند حق شهرداری را ندهند؟!
ایشان گفتند: اگر با شهرداری همکاری نشود تا بتواند وظایفش را صحیح و کامل انجام بدهد تمام شهروندان متضرر می‌شوند. درخواست ما از مسئولان آن است که قومی و مذهبی فکر نکنند، بلکه واقعیت‌ها را ببینند و انصاف را درنظر بگیرند و کمک کنند تا طلب‌های شهرداری به این سازمان بازگردانده شوند.

 

حکومت افغانستان شرایط تعلیم زنان را فراهم کند
مولانا عبدالحمید در بخش پایانی سخنان‌شان «آموزش زنان در افغانستان» را مورد تاکید قرار دادند و گفتند: تعلیم زنان حیاتی و مهم است. توصیۀ ما به مسئولان حکومت اسلامی افغانستان آن است که زمینه و شرایط تعلیم و آموزش زنان را فراهم کنند. این توصیۀ ما خیرخواهانه و به نفع حکومت و ملت افغانستان است.
ایشان ادامه دادند: اگر زنان افغانستان برای تحصیل به دیگر کشورها بروند فرهنگ‌شان تغییر پیدا می‌کند، درحالی‌که هر ملتی فرهنگ خودش را دوست دارد و فرهنگ اسلامی و افغانی و فرهنگ هر ملتی زمانی حفظ می‌شود که زنان و مردان بتوانند در کشور خودشان تحصیل کنند. لذا فراهم‌کردن زمینۀ تحصیل برای زنان و مردان یک وظیفۀ ملی برای تمام کشورهاست و باید در رأس اولویت‌ها قرار گیرد.
امام‌جمعه زاهدان خاطرنشان کردند: البته حکومت افغانستان توفیقات و پیشرفت‌های خوبی به‌ویژه در بخش امنیت داشته است و ما برای موفقیت افغانستان دعا می‌کنیم و امیدواریم مسئولان این کشور بتوانند از طریق حل مشکلات و دغدغه‌ها ارتباط دیپلماسی افغانستان را با دیگر کشورهای جهان برقرار کنند؛ این به نفع کشور و ملت افغانستان است.

 

خروج از نسخه موبایل