شیخالاسلام مولانا عبدالحمید، امروز (۹ شهریور ۱۴۰۳) در مراسم نماز جمعه زاهدان، «اجرای عدالت» و «رفع تبعیض» را مهمترین و بزرگترین خواستۀ ملت ایران و اصلیترین وظیفۀ دولت برشمردند و ابراز امیدواری کردند که دولت دکتر پزشکیان بتواند با حل مشکلات گذشته، موجبات جلب رضایت مردم را فراهم کند.
دولتهای گذشته وعدۀ «اجرای عدالت» را دادند؛ اما این وعده متحقق نشد
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دفتر امامجمعه اهلسنت زاهدان، مولانا عبدالحمید گفتند: بسیاری از عزیزان از بنده گلایه دارند که شما فقط نارساییها را مطرح میکنید و از خدمات و کارهایی که انجام میشود چیزی نمیگویید. مثلاً میگویند در این استان در بسیاری جاها جاده و یا راهآهن احداث شده و گازکشی انجام شده است. اینها خدمات بزرگی هستند و ما نمیگوییم دولتهای گذشته هیچ کاری انجام ندادهاند، اما در دولتهای گذشته کارهای بسیار مهم و اساسیتری انجام نشدند و بیشترِ گلایههای ما نیز از همین بابت هستند.
ایشان خاطرنشان ساختند: اجرای عدالت و رفع تبعیض اصلیترین رسالت یک دولت است و تمام دولتهای گذشته نسبت به اجرای عدالت و رفع تبعیض وعده دادند اما این وعدهها متحقق نشدند و به مشکلات رسیدگی نشد.
اگر به تخلفاتی که در کشور صورت میگیرند رسیدگی شود مردم امیدوار میشوند
مولانا عبدالحمید در ادامه به یکی از اقدامات مثبت از سوی مسئولان اشاره کردند و گفتند: اخیراً فردی در لاهیجان بازداشت شده بود که بهخاطر گرفتن اعتراف اجباری که در شریعت اسلام حرام و ناجایز است، مورد شکنجه قرار گرفته و به علت عدم رسیدگی پزشکی، جان خود را از دست داد. مسئولان از طیفها و سطوح مختلف اعم از دستگاه قضایی، ریاستجمهوری و خودِ سازمانی که مامورانش مرتکب این تخلف شده بودند، به این موضوع ورود کردند و دستور صادر شد که به این مسئله رسیدگی شده و افراد متخلف بازداشت و مورد بازخواست قرار بگیرند.
ایشان افزودند: این نوع اقدامات تأثیر مثبت دارند؛ چنانکه تمام رسانهها حتی رسانههای مخالف حکومت و دولت نیز این اقدام را بازتاب دادند. لذا اگر به ظلمها و تخلفاتی که در کشور صورت میگیرند رسیدگی بشود مردم امیدوار میشوند. کسی که مرتکب تخلف شده است؛ هر مأموری در هر سطحی و فرزند هر مقام و شخصیتی که باشد، باید پاسخگوی تخلفاتش باشد.
با گذشت حدود دو سال از اتفاق (جمعه خونین) زاهدان، هنوز به این موضوع رسیدگی نشده است/ نباید هیچ دین و حاکمیتی را برای یک مامور خاطی هزینه کرد
امامجمعه زاهدان در ادامه گفتند: اما گلایهای که ما از گذشته داریم این است که در زاهدان اتفاقی افتاد که دنیا را تکان داد و همه میدانند که این اتفاق، ناحق بود، ولی ما هنوز نمیدانیم که انگیزۀ وقوع این اتفاق چه بود! این اتفاق همزمان با جریان مهسا پیش آمد و شاید این اتفاق در زاهدان به این دلیل رخ داد تا مردم این منطقه به اعتراضات نپیوندند و یا با هدف عبرت دیگران صورت گرفت. علت و انگیزه اصلی را خدا بهتر میداند و این موضوع که اکنون نزدیک به دو سال از آن میگذرد، از جانب مسئولان بررسی و رسیدگی نشد، درحالیکه اگر به این موضوع رسیدگی میشد و از مردم دلجویی میشد بسیار مفید و تأثیرگذار بود.
ایشان افزودند: اگر به اتفاقی که برای خانم مهسا امینی افتاد و سایر جریاناتی که در اعتراضات پیش آمدند مانند آنچه در لاهیجان اتفاق افتاد رسیدگی میشد و مسئولان بهجای هزینهکردن نظام و حاکمیت، فرد خاطی را قربانی و مجازات میکردند این عاقلانه و هوشمندانه بود. نباید هیچ حاکمیتی را برای یک سرباز و مامور و مسئول خاطی هزینه کرد، بلکه هر کسی در هر جایگاهی که مرتکب خطا شده باید همان فرد قربانی بشود.
امیدواریم دولت جدید بتواند مشکلات گذشته را «با تدبیر و حکمت» برطرف کند تا رضایت مردم حاصل شود
امامجمعه زاهدان خاطرنشان ساختند: ما امیدواریم دولت جدید بتواند مشکلاتی که در گذشته پیش آمدند و سبب نارضایتی اکثریت ملت ایران شدند را با تدبیر و حکمت برطرف کند و رضایت مردم را حاصل کند. در مورد اتفاق زاهدان نیز از ابتدا ما خواستار رسیدگی بودیم و گفتیم حاضریم مذاکرۀ عادلانه داشته باشیم.
ایشان در ادامه تأکید کردند: مهمترین خواسته جامعه آن است که تبعیضها برطرف شوند. اگر تبعیضها را رفع کنید مردم تسلی حاصل میکنند، اما تا زمانی که تبعیض باشد اگر تمام جادهها را هم با طلا فرش کنید مشکلات حل نمیشوند. تبعیض بزرگترین مشکل ملت ایران است.
حضور چهار زن و یک اهلسنت در دولت چهاردهم یک نکتۀ مثبت است؛ جامعه انتظار گامهای بلندتری را دارد
مولانا عبدالحمید در ادامه به ترکیب کابینه دولت چهاردهم اشاره کردند و گفتند: خوشحالیم که در دولت چهاردهم چهار زن وارد کابینه شدهاند. در گذشته در طول ۴۵ سال فقط یک زن بهعنوان وزیر انتخاب شده و از اهلسنت حتی یک نفر هم در کابینه دولتها حضور نداشته است و اکنون برای نخستینبار یک اهلسنت در کابینه حضور دارد.
ایشان گفتند: آنچه در ترکیب کابینه دولت چهاردهم اتفاق افتاده نکته مثبتی است، البته انتظار جامعه اهلسنت و زنان و انتظار تمام ملت آن است که گامهای بلندتری برداشته شود و افراد بیشتری از زنان و اهلسنت در سطوح مختلف کار گرفته شوند. بسیاری از زنان هستند که از بعضی از افرادی که انتخاب میشوند شایستگی و توانایی بیشتری دارند، اما متأسفانه سیستم گزینش در کشور ما به نحوی است که افراد شایسته رد میشوند و اکثراً افرادی که به مذهب و حزب و نظام وابسته هستند انتخاب میشوند، درحالیکه بکارگیری افراد شایسته به نفع همه است و سبب خوشنامی میشود، اما فردی که شایستگی نداشته باشد حتی اگر نور چشم ما هم باشد به ما ضربه میزند و سبب بدنامی ما میشود. شما نگاه خودتان را وسیع کنید و تمام ملت را ببینید اگر نتیجۀ مثبت نگرفتید دوباره به همان اِعمال سلیقه قبلی برگردید.
زندانیان سیاسی را آزاد و با آنها گفتوگو کنید/ «نگاه یکسان»، «عدالت» و «آزادی» بین ملت ایران همدلی ایجاد میکند
مولانا عبدالحمید در ادامه بر لزوم آزادی زندانیان سیاسی و گفتوگو با آنها تأکید کردند و گفتند: باید مسئولان با زندانیان سیاسی گفتوگو کنند و این افراد بهجای اینکه در زندان باشند در بیرون فعالیت کنند.
ایشان ادامه دادند: مهمترین چیزی که میتواند بین تمام ملت ایران همدلی و وحدت ایجاد کند «نگاه یکسان»، «عدالت» و «آزادی» است. مردم باید آزادی داشته باشند و بتوانند حرف بزنند تا همه اعم از مسئولان و مأموران و علما خودشان را اصلاح کنند. در جامعه ما و سایر جوامع هیچ انسانی وجود ندارد که عیب نداشته باشد و خودش را پاک و مقدس بداند. هیچ انسانی از خطا معصوم نیست. اگر کسی خودش را بالاتر از خطا بداند خودِ این تفکر، خطا است.
نفوذ تندروها در یک دین و مذهب و حکومت علامت زوال آنهاست
مولانا عبدالحمید در ادامه به نکوهش تندروی پرداختند و گفتند: افراط و تندروی برای همه نقصان دارد. در هر مذهب و گرایشی که تندروی بیاید سبب بدنامی آن مذهب و گرایش میشود. تندروی در اسلام به این دین ضربۀ کاری میزند. در طول تاریخ ضربهای که مسلمانان تندرو به اسلام زدهاند دشمنان نزدهاند.
ایشان تصریح کردند: این علامت تندروی زوال یک دین و مذهب و حکومت و نظام و سیستم و دولت است که تندروها در آن نفوذ کنند. توصیه بنده به تمام حکومتها و دولتها در تمام دنیا آن است که به تندروها و مداحان دل خوش نکنند.
زنان را از تعلیم محروم نکنید
امامجمعه زاهدان در بخش دیگری از سخنانشان در مراسم نماز جمعه زاهدان به اهمیت تعلیم و آموزش زنان اشاره کردند و گفتند: توصیه ما به همه آن است که زنان را از تعلیم محروم نکنید. زنان دارای شایستگی و توانایی هستند و چهبسا از بعضی مردان هم بیشتر توانایی و استعداد دارند.
ایشان افزودند: سیره حضرت رسول صلیاللهعلیهوسلم برای همۀ ما الگوست؛ آنحضرت صلیاللهعلیهوسلم به تعلیم زنان اهمیت قایل بودند. آنچه مسلمانان امروزی از احکام دین دارند به برکت علم و دانشی است که بزرگان صحابه اعم از مردان و زنان کسب کردهاند. یکی از ازواج مطهرات بیش از دوهزار حدیث روایت کرده است. تمام ازواج مطهرات و اهلبیت پیامبر عالمه بودند.
قتلعام زنان و کودکان و ویرانکردن شهرها مایه ننگ است/ اکنون دوران «جنگ و کشتار» سپری شده و دوران «علم و فناوری» است
مولانا عبدالحمید در ادامه گفتند: حکومتهایی که میخواهند با دنیا تعامل کنند باید شرایط دنیا را مدنظر داشته باشند. اکنون زمان جنگ و کشتار سپری شده و دوران علم و دانش است. کشورهای دنیا نه بهخاطر ابزارآلات جنگی، بلکه بهخاطر علم و فناوری پیشرفته بر دیگر کشورهای دنیا اظهار برتری میکنند. لذا تمام کشورهای اسلامی و غیراسلامی باید علم و فناوری را مورد توجه قرار دهند.
ایشان افزودند: در دولت اسرائیل افراد تندرویی هستند که به جنگ و کشتار افتخار میکنند، درحالیکه قتلعام زنان و کودکان و ویرانکردن شهرها برای بشر مایه ننگ است. بسیاری از دولتهایی که امروز درگیر جنگ هستند برای بقا و منافع خودشان میجنگند. بزرگترین جنگ، جنگ با جهل و فقر و اقتصاد ضعیف و بیکاری است.
مسئولان برای تعامل با جهان شرایط جدیدی را تجربه کنند
مولانا عبدالحمید در بخش پایانی سخنانشان دولتمردان و مسئولان نظام را به «تعامل با دنیا» توصیه کردند و گفتند: بهترین روش آن است که جهانیان با صلح و ثبات و تعامل زندگی کنند. امیدواریم مسئولان کشور ما نیز برای تعامل با دنیا اهمیت ویژهای قایل باشند و برای تعامل با جهان شرایط جدیدی را تجربه کنند.
افت تحصیلی در استان افزایش یافته است؛ والدین و آموزشوپرورش مقصرند
امامجمعه زاهدان در بخش نخست سخنانشان در مراسم نماز جمعه زاهدان، ضمن توصیه خانوادهها و متنفذین جامعه به توجه به فراگیری علم فرزندان و جوانان در جامعه، از «افت تحصیلی» در کشور بهویژه در سیستانوبلوچستان اظهار تأسف کردند و گفتند: متاسفانه افت تحصیلی در منطقه زیاد شده است و سیستانوبلوچستان در بُعد آموزش و تعلیم در آخرین رتبهها قرار دارد. برخی از والدین و خانوادهها در این خصوص مقصر هستند و البته وزارت آموزشوپرورش و اداره آموزشوپرورش استان نیز در این زمینه کوتاهی داشته و به خوبی برنامهریزی نکردهاند. مدیران توانمند و دلسوز آنطور که باید روی کار بیایند بکار گرفته نشدند.
ایشان تأکید کردند: هم رسالت والدین و خانوادهها و هم رسالت حاکمیت و دولت و وزارتخانههای علوم و آموزشوپرورش در این زمینه بسیار سنگین است. همه باید کنار هم باشند و برای آموزش و تربیت فرزندان دست در دست هم بدهند و برنامهریزی و فعالیت کنند.
بکارگیری نیروهای بومی بهترین راه برای ارتقای سطح آموزش است
مولانا عبدالحمید تصریح کردند: دولت باید موضوع آموزش و تربیت فرزندان را در اولویت برنامههای خود قرار دهد. یکی از بهترین راهکارها برای ارتقای سطح آموزش در کشور بکارگیری نیروهای بومی و ماندگار است. باید افرادی از خودِ مناطق تربیت شوند تا در هر منطقه فعالیت کنند، زیرا این افراد بیش از دیگران با مشکلات و نیازهای منطقه آشنا هستند و دلسوزی بیشتری هم دارند.
ایشان افزودند: دولت باید حساسیت ویژهای نسبت به وزارت علوم و وزارت آموزشوپرورش داشته باشد. متاسفانه در سالهای اخیر هم دانشگاهها و هم مدارس آموزشوپرورش ضربه خوردهاند. دولت باید برای حل مشکلات و برطرفکردن ضعفها در این حوزه بهصورت جدی برنامهریزی کند و وزارتخانههای علوم و آموزشوپرورش تمام اهتمامشان را بر آموزش و تعلیم فرزندان متمرکز کنند. حتی باید برای آموزش بزرگسالان نیز برنامهریزی بشود.
تا کنون یک مدیرکل آموزشوپرورش در کشور از اهلسنت تعیین نشده است/ افراد را بر اساس شایستگی و فارغ از دین و مذهب و قومیت، به کار بگیرید
مولانا عبدالحمید در ادامه از عدم بکارگیری اهلسنت در پستهای کلان وزارتخانههای علوم و آموزشوپرورش گلایه کردند و گفتند: متاسفانه در گذشته در هیچکدام از استانهای کشور حتی یک مدیرکل آموزشوپرورش از بین اهلسنت تعیین نشده است؛ واقعاً چه تعصباتی در کشور حاکم بوده است!! در هر قوم و مذهبی افراد شایسته و توانمند وجود دارند؛ شما از شایستگان جامعه، فارغ از دین و مذهب و قومیت، کار بگیرید.
ایشان در ادامه تصریح کردند: بنده حتی معتقدم در بکارگیری افراد به دینشان هم توجه نکنید که مسلمان هستند یا غیرمسلمان، بلکه به وجدان و تواناییشان توجه کنید. گاهی اوقات یک وزیر یا مسئول سخنانی مطرح میکند و شعارها و وعدههای پیشپاافتادهای میدهد که انسان شرمنده و سرافکنده میشود، درحالیکه هر وزیر و مسئولی بهجای شعار، باید به وظایف و رسالت اصلی خودش عمل کند.