شیخالاسلام مولانا عبدالحمید، امام جمعه اهلسنت زاهدان، در خطبههای نماز جمعه ۲۶ مرداد ۱۴۰۳، به انتقاد از عدم حضور اهلسنت و حضور تنها یک زن در کابینه پیشنهادی مسعود پزشکیان به مجلس پرداختند.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دفتر امامجمعه اهلسنت زاهدان، شیخالاسلام مولانا عبدالحمید در این باره گفتند: این روزها بخشی از ملت ایران که رای دادند و به صحنه آمدند، نگران آینده هستند. آنچه واقعا در انتخابات تاثیرگذار بود و مردم را به پای صندوق کشید همان سخنان خوب آقای پزشکیان در سخنرانیها و مناظرهها بود که در آنها بسیاری از واقعیتها و حقایقی از درد مردم و تبعیضها در کشور را گفت.
ایشان افزودند: حدود ۴۵ سال است که زنان، اقوام و مذاهب، عموم مردم و علما مینالند. وقتی آقای پزشکیان وعده داد دولت وفاق ملی تشکیل خواهد داد، همهٔ اینها امیدوار شدند و آقای پزشکیان با سخنان خود بسیاری از ناامیدیها را به امید تبدیل کردند.
دولت «وفاق ملی» آن است که زنان و اهلسنت هم در کابینه باشند
امامجمعه اهلسنت زاهدان تصریح کردند: نیمی از جمعیت ایران هم از سر وجدانشان رای ندادند و گفتند پزشکیان بخواهد هم نمیگذارند آن برنامهها اجرا شوند. حالا که دولت، وزرایش را انتخاب کرده، مردم نگران این هستند که وعدههایی که داده شده بود، با این وزرا محقق نمیشوند.
ایشان اظهار داشتند: این دولت وفاق ملی نیست. معنای وفاق ملی آن است که هم زنان و هم اهلسنت در کابینه باشند و انسانهای شایسته و توانمندی در دولت حضور داشته باشند.
در اولین قدم دولت چهاردهم، انتظارات مردم برآورده نشد
شیخالاسلام مولانا عبدالحمید افزودند: در اولین قدم، انتظارات مردم برآورده نشد و بسیاری از کسانی که در انتخابات شرکت کردند، نگران هستند که چطور اهلسنت و زنان در این ۴۵ سال که ۳۰۰ وزیر در دولتهای مختلف آمدهاند و رفتهاند، جایگاهی نداشتهاند و فقط یک زن وزیر شده است و الآن هم فقط یک زن معرفی شده است؛ درحالیکه نصف جمعیت ایران زنان هستند و انتظار میرفت چند وزیر زن داشته باشیم.
ایشان خاطرنشان کردند: اهلسنت هم که همگی از اقوام اصیل ایرانی هستند و در تمام جنگها در مرزهای کشور کشته دادهاند، اینهمه همراهی کردند و وحدت ملی را رعایت کردند، اما در میان بیش از ۳۰۰ وزیر، یک وزیر اهلسنت هم نبوده است؛ درحالی که افراد شایسته و سالم در اهلسنت فراواناند.
دکتر پزشکیان از مردم «فرصت» خواسته است؛ آقای پزشکیان کمبودها را جبران کند/ مردم انتظار دارند آقای پزشکیان اگر نتوانست به وعدههایش عمل کند، همانطور که قول داده «استعفا» بدهد
مولانا عبدالحمید گفتند: آقای پزشکیان از ملت ایران فرصت خواسته است که به ایشان مهلت بدهد. لذا ما امیدواریم آقای پزشکیان در فرصت باقیمانده بتواند جبران کرده و به وعدههایی که داده عمل کند؛ این هم به نفع حاکمیت و هم به نفع خود دکتر پزشکیان است.
ایشان افزودند: دکتر پزشکیان باید برای ایجاد تغییرات تلاش کند؛ زیرا ملت به ایجاد تغییرات رأی داده است و ملت ایران به چیزی غیر از ایجاد تغییرات در سطح کلان و تغییر در نگاهها راضی نمیشود.
امامجمعه زاهدان خاطرنشان ساختند: در ایام انتخابات در رسانه ملی اعلام کرد وعدههایی که میدهد را در همین دولت عملی خواهد کرد و اگر نتوانست به وعدههایش عمل کند استعفا خواهد داد. بنده همیشه این گلایه را داشتهام که در جمهوری اسلامی سابقه ندارد که یک رئیسجمهور یا وزیر و یا مسئولی بهخاطر عدم موفقیت در وظایفش استعفا بدهد. اخیراً نخستوزیر ژاپن بهخاطر یک موضوع معمولی که نتوانسته بود انجام بدهد کنارهگیری کرد. ما هم در تاریخ جمهوری اسلامی این را داشته باشیم که اگر یک رئیسجمهور نتوانست یا نگذاشتند به وظایفش عمل کند از مقامش استعفا بدهد.
نگاه باید «ملی» باشد؛ نگاههای قومی و مذهبی مشکل ایجاد میکنند
امامجمعه اهلسنت زاهدان گفتند: هیئتدولت به جای خود، حتی استانداران هم در طول تاریخ از اهلسنت نبودهاند، فقط در یک دوره کوتاه در اوایل انقلاب استاندار سیستانوبلوچستان یک اهلسنت بود. سهم اهلسنت هم در مدیریت کلان کشور و هم در مدیریتهای استانی بسیار ناچیزی بوده است.
ایشان تأکید کردند: برخی میگویند شما سهمخواهی میکنید اما این سهمخواهی نیست. همه طیفها حق دارند مسئولیت داشته باشند و یکی از این طیفها، اهلسنت هستند. اینها تبعیض است و قرار نبود اینطور باشد. هرگاه نگاه قومی و به مذهبی سر کار بیاید، مشکل ایجاد میکند. نگاه باید ملی باشد.
اولویت درخواستهای بنده «ملی» هستند / حل مشکلات پرستاران، کارگران و سایر اقشار نیاز به «فکر اساسی» و «برنامهریزی جدی» دارد
مولانا عبدالحمید در ادامه خاطرنشان کردند: اولویت درخواستهای بنده ملی هستند. ما هرگز آسوده نمیخوابیم وقتی پرستارانی که اینهمه در بیمارستانها زحمت میکشند، دچار مشکل هستند. این عزیزان اعتراض دارند و پریشان هستند زیرا حقوقشان کفاف زندگی را نمیدهد یا مطالبات معوقه آنها هنوز پرداخت نشده و در نتیجه، به شدت تحت فشار قرار دارند. یا کارگران و بازنشستگان و معلمان با مشکلات بسیاری دستوپنجه نرم میکنند.
مولانا عبدالحمید افزودند: این وضعیت نیاز به یک فکر اساسی دارد که برای تمام اقشار جامعه و نه فقط یک بخش، بهطور جدی برنامهریزی شود. اگر کسی اعتراضی دارد، این بدان معنا نیست که فقط او درگیر این مشکلات است؛ بلکه این یک گرفتاری عمومی است که همه اقشار و اصناف را در بر میگیرد. مشکلات مردم ایران مشکلات همهٔ ماست. امیدواریم که به مردم و ملت ایران توجه ویژهای بشود و مشکلات همه بهطور کامل حل شوند.
دولت پاکستان به اعتراضات مسالمتآمیز مردم بلوچستان شرقی رسیدگی کند
مولانا عبدالحمید در بخش دیگری از سخنانشان خطاب به دولت پاکستان گفتند: اخیراً تجمعات مردمی در گوادر و برخی شهرهای بلوچستان شرقی برگزار شده است. توصیه بنده به دولت پاکستان این است که به اعتراضات مسالمتآمیز مردم توجه داشته باشد. این تجمعات و خواستهها مسالمتآمیز بوده و مطالباتشان غیرقابل انکار است.
ایشان تصریح کردند: وقتی تجمعات و اعتراضات مردم بهصورت مسالمتآمیز و بهدور خشونت برگزار شدهاند، بنده این فرصت را برای پاکستان مغتنم میدانم که به این اعتراضات مسالمتآمیز پاسخ بدهد. مسئولان پاکستان باید به خواستههای مردم توجه ویژه داشته باشند و با نشستن پای میز مذاکره، خواستههای مهم مردم، ازجمله مسئله ناپدیدشدن بسیاری از اعضای خانوادهها را بررسی و حل کنند. این موضوعات و سایر مشکلات زیرساختی منطقه که مردم به آنها اشاره دارند، باید مورد توجه قرار گیرند.
امامجمعه اهلسنت زاهدان اظهار داشتند: در دنیای امروز، در کشورهای دموکراتیک و آزاد، راهپیماییهای مسالمتآمیز بهطور روزانه برگزار میشوند؛ در این شرایط نه کسی کشته میشود، نه کسی آسیب میبیند، نه مغازهای سوزانده میشود و نه بانکی به آتش کشیده میشود. مسئولان نیز با معترضان مذاکره میکنند و مشکلات را حل میکنند؛ این به امنیت بیشتر نیز کمک میکند.
«قتلهای ناحق» افزایش یافتهاند؛ جلوگیری از این قتلها وظیفهٔ همه است
مولانا عبدالحمید در بخش پایانی سخنانشان در مراسم نماز جمعه زاهدان از «افزایش قتلهای ناحق» در جامعه به شدت انتقاد و ابراز نگرانی کردند و گفتند: افزایش قتل در جامعه یعنی افزایش غفلت از الله تعالی. قرآن مجید در خصوص قتل ناحق هشدار داده و فرموده است هر کسی مرتکب قتل ناحق بشود جهنم و خشم و غضب خدا و لعنت الهی شامل حالش میشود؛ تفاوتی ندارد که این قتل ناحق از سوی یک حکومت و دولت صورت گیرد یا افراد عادی جامعه.
ایشان در ادامه بر لزوم جلوگیری از قتلهای ناحق تأکید کردند و گفتند: جلوگیری از قتل ناحق فقط وظیفه علما نیست، بلکه وظیفه همه اعم از مردان و زنان و والدین و ریشسفیدان و معتمدین و افراد بانفوذ است که جوانان عزیز را که امید آیندهٔ ما هستند، نصیحت کنند و آنها را نسبت به عواقب این کارها هشدار دهند و مانع وقوع قتل ناحق بشوند.
ایشان افزودند: باید به جوانان هشدار بدهیم که کسی که مرتکب قتل ناحق بشود قصاص میشود. البته این قصاص را باید مقامات قضایی اجرا کنند. همچنین اینکه پدر، برادر، فرزند و یا یکی از نزدیکان قاتل کشته شود این بسیار زشت است و درواقع دو قتل ناحق اتفاق افتاده و هر دو قاتل شامل خشم و غضب و لعنت پروردگار میشوند.
نیروهای مسلح مواظب باشند به سمت افراد بیگناه شلیک نکنند
امامجمعه زاهدان در ادامه خاطرنشان ساختند: نیروهای مسلح نیز باید مواظب باشند بیمورد به سمت مردم شلیک نکنند. همهٔ مردم در جادهها تردد میکنند. آموزش در نیروهای مسلح باید چنان قوی باشد که به سمت افراد بیگناه و یا به محض اینکه به فرد یا خودرویی مشکوک میشوند به سمت آنها شلیک نشود. چنانکه بارها اتفاق افتاده که به خودرویی مشکوک شده و شلیک کردهاند و فرد یا افرادی کشته شدهاند و بعداً مشخص شده که این افراد بیگناه بودهاند. اگر به خودرویی مشکوک میشوند و خطر مشخص شود، فقط به لاستیک خودرو شلیک کنند.
ایشان افزودند: در چنین مواردی فقط مأموری که شلیک میکند مقصر و گنهکار نیست، بلکه کسی که در رأس قرار دارد هم باید نزد الله تعالی پاسخگو باشد و اینطور نیست که مسئولی بگوید من به این کار راضی نبودهام. همهٔ ما باید در قبال وقوع قتلهای ناحق احساس مسئولیت کنیم و به وظیفهٔ خودمان عمل کنیم.