پایگاه اطلاع رسانی شیخ الاسلام مولانا عبدالحمید

حاکم باید «سایه رحمت خدا بر مردم» باشد و «عدالت» را در جامعه گسترش دهد

شیخ‌الاسلام مولانا عبدالحمید، 29 تیرماه 1403 در خطبه‌های نماز جمعه اهل‌سنت زاهدان، به بیان هدف و فلسفۀ اصلی «حکومت و حکمرانی» بشر در دنیا پرداختند و «خدمت به مردم» و «گسترش عدالت» را از مهمترین اهداف و وظایف هر حاکم و حکومتی دانستند.

 

انگیزۀ اصلی حکمرانی باید «خدمت به مردم» باشد
به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر امام‌جمعه اهل‌سنت زاهدان، مولانا عبدالحمید گفتند: الله تعالی برخی از افراد بشر را حکومت و قدرت داده است تا این افراد به مردم خدمت کنند و به امنیت و اقتصاد و سایر امور انسان‌ها رسیدگی کنند.
ایشان افزودند: امروزه سیستم‌های حکومتی مختلفی در دنیا وجود دارند. انگیزۀ و هدف اصلی تمام این سیستم‌های حکومتی، اسلامی باشند یا غیراسلامی و دموکراسی باشند یا دیگر سیستم‌های حکومتی، هدف اینها نباید حکمرانی و فرمانروایی باشد، بلکه انگیزه و هدف اصلی تمام این سیستم‌های حکومتی باید حل مشکلات مردم باشد و اگر از این هدف دور شوند و فاصله بگیرند و دنبال جمع‌آوری دنیا و منافع دنیوی باشند این بر خلاف خواستۀ پروردگار است. خواستۀ الله تعالی این است که حاکمان و تمام کسانی که دارای پست‌ها و مدیریت‌های کلان و پایین هستند در خدمت مردم باشند. خدمت به مردم بزرگترین عبادت است و نزد الله تعالی بسیار ارزش دارد.
ایشان در ادامه افزودند: در گذشته و در دورانی که سیستم پادشاهی در جهان اسلام وجود داشت از حاکم به‌عنوان «ظل الله فی‌الارض» یعنی «سایۀ خدا بر زمین» یاد می‌شد. همان‌طور که «سایه» سرد است و انسان را از شدت گرما محافظت می‌کند و پناه می‌دهد، حاکم هم باید سایۀ سرد رحمت خدا بر مردم باشد و بر انسان‌ها ترحم کند و شفقت داشته باشد.

 

حاکم وظیفه دارد تمام اقشار جامعه را ببیند و زمینۀ «امنیت» و «معیشت» را برای همه فراهم کند
امام‌جمعه زاهدان تاکید کردند: حاکم باید تمام قلمروی حکومتی خود را ببیند و به همه رسیدگی کند. اگر در قلمرو یک حکومت، شخصی از گرسنگی و یا نبود بهداشت‌ودرمان و سوءتغذیه و یا نبود آب سالم از بین برود حاکم در قبال این اتفاقات مسئول است و روز قیامت در بارگاه الهی مؤاخده می‌شود. حاکم وظیفه دارد به نیازها و مشکلات تمام افراد جامعه رسیدگی کند. از حضرت عمر رضی‌الله‌عنه منقول است که فرمودند: اگر در گوشه‌ای از قلمرو خلافت من سگی از شدت گرسنگی و تشنگی بمیرد، روز قیامت الله تعالی از عمَر سؤال خواهد کرد.
ایشان افزودند: حاکم وظیفه دارد تمام اقشار جامعه، اعم از مردان و زنان و اقوام و ادیان، را ببیند و زمینۀ امنیت و معیشت را برای همه فراهم کند و اجازه ندهد بین شایستگان زنان و اقوام و مذاهب و ادیان تفاوتی وجود داشته باشد. عدالت به همین معناست؛ «عدالت» یعنی گذاشتن هر چیز در جای مناسبش و اگر آن چیز در جای مناسب گذاشته نشود «ظلم» است. هر چیزی که از «حق» تجاوز کند «ظلم» است.

 

پست‌ و مقام «مسئولیت» و «آزمایش الهی» است
مولانا عبدالحمید گفتند: حاکم باید عدالت را گسترش دهد و به‌گونه‌ای عمل کند که مجرم و قاتل و راهزن و رشوه‌گیرنده از او بترسد. حاکم باید با فساد و رشوه و سوءاستفاده مبارزه کند و بجنگد؛ حتی اگر مجرم و رشوه‌گیرنده فرزندش باشد. اگر مأموری در حق فردی از جامعه مرتکب خطا و ظلمی بشود و حتی به شخصی سیلی بزند یا ناسزا بگوید، حاکم باید گوش این مأمور را بگیرد تا هیچ مأموری جرأت نکند از قانون تجاوز کند.
ایشان پست‌ و مقام را «مسئولیت» و «آزمایش الهی» دانستند و گفتند: بسیاری هستند وقتی به پست و مقامی می‌رسند اظهار خوشحالی می‌کنند و هزینه‌‌های گزافی می‌کنند که به قدرت برسند، درحالی‌که این پست و مقام «مسئولیت» است که فرد باید در قبال نارسایی‌ها و بی‌انصافی‌ها به خدا و مردم جوابگو باشد. پست و مقام و قدرت یک آزمایش از جانب پروردگار است که شخص چگونه به مسئولیتش عمل می‌کند و امور مردم را مدیریت می‌کند.

امیدواریم در دولت دکتر پزشکیان به خواسته‌ها و فریادهای ملت ایران رسیدگی شود
شیخ‌الاسلام مولانا عبدالحمید در ادامۀ سخنان‌شان اظهار داشتند: در کشور ما مشکلات زیادی وجود دارد. امیدواریم رئیس‌جمهور جدید بتواند عدالت را گسترش دهد. اگر حکومت، یک روز باشد اما عدالت در آن اجرا شود بهتر از حکومتی‌ست که صد سال باشد اما عدالت و انصاف در آن رعایت نشود.
ایشان افزودند: امیدواریم در دولت جدید دکتر پزشکیان به خواسته‌ها و فریادهای مردم ایران اعم از زنان و مردان و اقوام و مذاهب و به بازنشستگان و معلمان و کارگران و اقشار و طبقات مختلف ملت رسیدگی شود و شایستگان زنان و اقوام و مذاهب به‌کار گرفته شوند. باید شایسته‌سالاری مدنظر باشد و شایستگان هیچ قوم و مذهبی بر شایستگان دیگر اقوام و مذاهب برتری نداشته باشند. در هیچ جای دنیا هیچ حکومتی نتوانسته با یک طیف و گروه و جناح خاص اداره بشود و ادامه پیدا کند.

 

شرکت‌ها و کارخانه‌ها باید «درمانگاه» داشته باشند
امام‌جمعه زاهدان در بخش پایانی سخنان‌شان با اشاره به درگذشت مهندس حبیب‌‌الله هاشم‌زهی، مسئول اداری سیمان تیس جکیگور، گفتند: در هفته‌ای که گذشت مهندس حبیب‌الله هاشم‌زهی، مسئول اداری سیمان تیس جکیگور، دچار حمله قلبی شد و قبل از اینکه به بیمارستان برسد جان خود را از دست داد. ما این ضایعه را به خانواده و بستگان ایشان تسلیت می‌گوییم.
مولانا عبدالحمید از نبود درمانگاه در کارخانه‌ها و شرکت‌ها انتقاد کردند و گفتند: متاسفانه در کشور ما بعضی از مسائلی که در عرف جهانی متداول هستند رعایت نمی‌شوند. آیا در یک کارخانۀ بزرگ سیمان و یا دیگر کارخانه‌ها و شرکت‌های مشابه که افراد زیادی در آنجا مشغول کار هستند نباید یک درمانگاه یا آمبولانس وجود داشته باشد تا کسی که دچار حادثه می‌شود تا زمان رساندن به بیمارستان، درمان‌های سرپایی در آن انجام گیرد؟! وقتی شرکت‌ها و کارخانه‌ها هزینه‌های کلانی می‌کنند، وزارت بهداشت و درمان کشور باید این شرکت‌ها و کارخانه‌ها را موظف کند اتاقی ویژه برای درمان‌های سرپایی نیز داشته باشند و در این راستا نیز هزینه کنند.

خروج از نسخه موبایل