شیخالاسلام مولانا عبدالحمید، امروز (21 مهرماه 1402) در مراسم نماز جمعه زاهدان، با اشاره به درگیریها و اتفاقات اخیر در فلسطین و سرزمینهای اشغالی، «توافق عادلانه و منصفانه» و «تشکیل حکومت مستقل فلسطین با پایتختی قدس» را بهترین راهحل برای حلوفصل این اختلاف هفتادوپنجساله دانستند.
اتفاقات فلسطین همۀ دنیا را تکان داده است / اکثر حامیان اسرائیل و فلسطین دنبال منافع خودشان هستند
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دفتر امامجمعه زاهدان، مولانا عبدالحمید گفتند: درگیریهای مهیب و بیرحمانهای که در سرزمینهای فلسطین رخ داده همۀ دنیا را تکان داده است. صحنهها و احوال دلخراشی است که هر انسان آزاده و بیداری که بویی از انسانیت در او باشد با مشاهدۀ این صحنهها تکان میخورد.
ایشان در ادامه افزودند: هفتادوپنج سال است که در سرزمین فلسطین اختلافاتی پیش آمده است و متاسفانه تاکنون این اختلافات حلوفصل نشده و طرفین تلاش دارند یکدیگر را نابود کنند. اگرچه تلاشهایی برای برقراری صلح صورت گرفته، اما به این دلیل که عدهای از قدرتهای بزرگ در حمایت از اسرائیل و تعدادی از دولتهای ضعیفتر هم در حمایت از فلسطینیها صفآرایی کردند، این تلاشها به نتیجه نرسیدند.
امامجمعه زاهدان خاطرنشان ساختند: اکثر کسانی که به حمایت از اسرائیل یا حمایت از فلسطینیها برخاستند دنبال منافع خودشان بودهاند. سرزمین فلسطین یکی از سرزمینهای استراتژیک و مهم محسوب میشود و کسانی که از اسرائیل حمایت میکنند میخواهند از طریق این سرزمین به منافعشان در تمام خاورمیانه برسند. از این طرف نیز بعضی از دولتهای حامی فلسطین اگرچه توانایی حامیان اسرائیل را ندارند، اما این دولتها نیز دنبال منافع خودشان هستند و کماند دولتهایی که با اخلاص و دلسوزی از ملت فلسطین حمایت کنند، بلکه منافع خودشان را نیز مدنظر قرار میدهند. اگر این حمایتها و تلاشها برای خدا و در راستای اقدامات بشردوستانه و حلوفصل موضوع میبودند مسأله فلسطین چندین دهه طول نمیکشید و خیلی زودتر از این حل میشد.
برای ما انسانیت مطرح است؛ دوطرف باید قوانین بینالمللی جنگ را رعایت کنند / صحنههای غزه برای هیچ انسانی قابل تحمل نیست
مولانا عبدالحمید در ادامه گفتند: برای ما انسانیت مطرح است. درست است که ما مسلمانیم، اما باید طرفدار حق و عدالت و انصاف باشیم. ما چشمبسته از کسی حمایت نمیکنیم. زیادهروی و کشتن زنان و کودکان از هر طرفی که باشد مورد تایید ما نیست. در شریعت اسلام و همچنین در قوانین بینالمللی جنگ از خودش قوانینی دارد. اگر مسلمان در جایی زیادهروی کند و قوانین اسلامی و بینالمللی جنگ را رعایت نکند و به افراد عمومی و زنان و کودکان تعرض کند ما از او حمایت نمیکنیم. مسلمان باید قوانین شریعت و قوانین جهانی را رعایت کند. طرف مقابل هم نباید از قوانین بینالمللی جنگ و عرف جهانی تجاوز کند. مسلمانان فلسطین حتی در مسائل جنگی و دفاعی نباید قوانین اسلام را نادیده بگیرند. همچنین دولت اسرائیل و یهودیانی که آنجا هستند نباید قوانین جنگی و عرف بینالملل را نادیده بگیرند.
ایشان ادامه دادند: در جریان اخیر ابتدا هر دو طرف در مسائل زنان و کودکان مرتکب کوتاهی شدند، اما اکنون صحنههایی در غزه رخ میدهد و یک شهر در حال ویرانی کامل است؛ آیا نباید جامعه جهانی و دنیا مانع بشود؟! در شهر غزه بیش از دومیلیون نفر زندگی میکند؛ وقتی این شهر تخریب میشود این مردم کجا بروند؟ اکنون در رسانهها آمده است که بیش از چهارصدهزار نفر از مردم غزه آواره شدهاند و هنوز هیچ کشوری آنها را نپذیرفته است. صحنههای غزه برای هیچ انسانی قابل تحمل نیست.
چرا اختلاف هفتادوپنجسالۀ فلسطین حل نمیشود؟! / جهانیان بهجای حمایتهای یکطرفه به حل مسأله فلسطین کمک کنند
امامجمعه زاهدان در ادامه گفتند: این سخنان بنده نه در پاسخ کسیست و نه کسی از بنده خواسته است که این حرفها را بزنم؛ بلکه یکسری واقعیتها را بیان میکنم. شاید خیلی از مسلمانان هم از این سخنان راضی نباشند، ولی بنده میخواهم سخنی را که حق و منصفانه میدانم بزنم. یهودیان و فلسطینیها دو ملت هستند که حداقل هفتادوپنج سال است کنار هم زندگی میکنند. اگرچه هر دو ملت از یکدیگر ضربه خوردهاند و ضربهای که فلسطینیها خوردهاند بسیار سنگینتر بوده است، چون طرف مقابل دستش باز بوده و امکانات وسیعتری داشته است و مسلمانان را زده است. سخن بنده این است که این دو ملت تا کی میخواهند یکدیگر را بزنند. هفتادواندی سال است که با هم درگیر هستند؛ میخواهند تا چند سال دیگر با هم درگیر باشند؟! مسلمانان و یهودیان نباید به فکر فرزندان و نسلهای آینده خودشان باشند و با آرامش زندگی کنند؟! چرا اختلاف هفتادوپنج سالهای که در این سرزمین مقدس وجود دارد حلوفصل نمیشود؟!
خطیب جمعه زاهدان گفتند: طرفین باید روی راهحل فکر کنند؛ باید از خیلی چیزها بگذرند تا بتوانند به یک حلوفصل منصفانه و عادلانه دست پیدا کنند. بهجای اینکه مسلمانان در فکر نابودی یهودیان و یهودیان در فکر نابودی و اخراج مسلمانان و تخریب شهرهای مسلمانان باشند باید کنار هم بنشینند و جهانیان نیز بهجای حمایتهای یکطرفه، کمک کنند تا مشکل مردم این سرزمین حلوفصل شود.
ایشان اظهار داشتند: ما در اسلام داریم که رسول اکرم صلیاللهعلیهوسلم با سرسختترین دشمنانشان؛ یعنی مردم مکه نشستند و صلح کردند و این صلح سبب پیروزی شد، درحالی که مردم مکه آنحضرت صلیاللهعلیهوسلم و صحابه را از مکه اخراج کردند و با آنها جنگیدند. در موضوع فلسطین نیز باید به یک حلوفصل عادلانه و منصفانه برسیم.
حکومت فلسطین با مرکزیت بیتالمقدس تشکیل شود
مولانا عبدالحمید خاطرنشان کردند: شاید بسیاری با شنیدن این سخنان بر بنده بتازند و بگویند اسرائیل باید نابود بشود و اسرائیلیها از جایی دیگر آمدهاند و باید برگردند، اما واقعیت این است که نه مسلمانان میتوانند آنها را نابود یا بیرون کنند و نه اسرائیلیها میتوانند مسلمانان را نابود کنند و اگر میتوانستند تا حالا این کار را میکردند. لذا این شدنی نیست و چرا بر موضوعی که شدنی نیست پافشاری شود؟! باید با هم بنشینند و حلوفصل کنند و دو حکومت مستقل کنار هم باشند؛ این دیدگاه و نظریهای است که بنده مطرح میکنم.
ایشان افزودند: بنده معتقدم همه باید منصفانه فکر کنند؛ هم مخالفین فلسطینیها و هم مخالفین اسرائیل باید منصفانه فکر کنند و انصاف در این است که موضوع هر دو طرف حلوفصل شود. بهترین راهی که اکثر جهانیان نیز بر آن اتفاقنظر دارند این است که دو حکومت و دولت مستقل تشکیل شود. حکومت فلسطین با مرکزیت شهر بیتالمقدس تشکیل شود، زیرا در این شهر قبلۀ اول مسلمانان بوده و برای جهان اسلام قداست خاصی دارد.
ایشان خاطرنشان کردند: تمام صاحبنظران و کارشناسان خبره معتقدند تا زمانی که دو حکومت مستقل تشکیل نشود این دو ملت نمیتوانند این روند را تحمل کنند؛ تجربۀ هفتادواندی سال نیز همین را نشان داده است. لذا امیدواریم در آینده توافقی عادلانه صورت گیرد.
مولانا عبدالحمید در پایان تاکید کردند: خواستۀ ما از جامعه جهانی این است که جنگ و تخریب شهرها بهویژه تخریب غزه متوقف شود. جنگ فایدهای ندارد. هیچکسی دنبال نابودی دیگری نباشد، بلکه دوراندیشانه فکر کنند و در فکر زندگی خود و نسلهای آینده باشند.
به مردم زلزلهزدۀ هرات رسیدگی شود / ساختن خانه مهمترین نیاز زلزلهزدگان هرات است
مولانا عبدالحمید در بخش دیگری از سخنانشان در مراسم نماز جمعه زاهدان به زمینلرزۀ اخیر در افغانستان اشاره کردند و گفتند: زمینلرزۀ مهیبی در هرات و مناطق اطراف آن رخ داد. مردم عزیز هرات و اطراف که گرفتار زلزله شدهاند قابل ترحم هستند. روستاها و منازل مردم این منطقه که اکثرا گِلی هستند ویران شدهاند و قابل استفاده نیستند. بعضی از خانوادهها کاملا در این زلزله از بین رفتهاند و از بعضی خانوادهها فقط یک نفر زنده مانده است. زنان و کودکان بیشترین قربانیان این زلزله هستند. تلفات مالی زیادی نیز بر این مردم وارد شده است. لذا باید به این مردم رسیدگی شود.
ایشان تاکید کردند: زلزلهزدگان هرات از تمام ملتها و از جامعه جهانی و دولتها و از مؤسسههای خیریه انتظار کمک دارند و ساختن خانه و سرپناه مهمترین کمک به این زلزلهزدگان است. دولت اسلامی افغانستان به کمک زلزلهزدگان بشتابد و تلاش کند با همکاری مردم داخل و خارج از افغانستان برای این زلزلهزدگان خانههای مناسب بسازد.
امامجمعه زاهدان تصریح کردند: بنده از عموم مردم میخواهم که به یاری زلزلهزدگان که رسیدگی به همنوع و کاری بسیار خداپسندانه و انساندوستانهای است بشتابند. علامه مولانا عبدالعزیز رحمهالله میفرمود کسی که به صاحبان درد و عزا و مصیبت رسیدگی کند خداوند متعال او را به مصیبت گرفتار نمیکند.
جامعه با اجبار و توسل به زور اصلاح نمیشود؛ مردم باید برای عمل به دین قانع شوند
مولانا عبدالحمید در بخش پایانی سخنانشان به بیان مسائل داخلی کشور نیز پرداختند و گفتند: در قرآن عظیمالشأن آمده است که «لا إکراه فی الدین قد تبین الرشد من الغی» یعنی در دین هیچ اجباری وجود ندارد و هدایت با دلایلش از گمراهی جدا شده است. لذا الله تعالی به رسول اکرم صلیاللهعلیهوسلم و صحابه دستور میدهد که شما حق ندارید کسی را به زور وادار به قبول دین کنید.
ایشان ادامه دادند: مسلمانان حق ندارند کسی را در قبول اصل دین مجبور کنند و در این راستا متوسل به زور بشوند، بلکه بهترین راه این است که بهجای اجبار و توسل به زور، از دعوت و ارشاد و راهنمایی و امربهمعروف و نهیازمنکر کار گرفته شود. کسی که نماز نمیخواند را دلسوزانه راهنمایی و نصحیت کنیم تا نماز بخواند. اگر کسی مرتکب گناهی میشود او را راهنمایی و ارشاد کنید؛ این راه اصلاح جامعه است.
امامجمعه زاهدان تصریح کردند: تجربه ثابت کرده است که جامعه با توسل به زور و قدرت اصلاح نمیشود. خاطرهای یادم آمد که اوایل انقلاب و آغاز نظام جمهوری اسلامی در کشور دستور داده شده بود که کارمندان باید در ادارات نماز بخوانند. با فرزند یکی از کارمندان استانداری سیستانوبلوچستان مصاحبهای شده و از او سؤال شده بود که آیا پدر شما در خانه هم نماز میخواند؟ پاسخ داده بود که پدرم در اداره نماز میخواند، اما در منزل نماز نمیخواند. وقتی علتش را پرسیده بودند گفته بود چون در ابلاغیه وزارتخانه آمده است که شما در ادارات نماز بخوانید و نیامده که در خانه هم نماز بخوانید. این همان دین و دیانتی است که از روی تصنع باشد و انسان معتقد نباشد و قانع نشده باشد.
مولانا عبدالحمید افزودند: مردم باید برای عمل به دین قانع بشوند. اگر ما مردم را با تبلیغ و ارائه دلایل قانع کنیم بسیار بهتر از این است که جریمههای مالی سنگین وضع کنیم. ما در مورد جریمههای سنگینی که پیرامون موضوع «حجاب» وضع کردهاند قانع نیستیم که شریعت اسلام این جریمهها را قبول کند. لذا مسئولان بهجای توسل به زور و وضع قوانین و جریمههای سخت تدبیر دیگری بیندیشند تا کینه و عقده و دشمنی بهوجود نیاید. بهترین راه اجرای عدالت و انصاف و رفع تبعیض و حل مشکلات مردم است. حاکمیت و مسئولان باید به همین قوانینی که هست عمل کنند تا عمل به این قوانین برای مردم نیز آسانتر بشود.